Massevis af fejl i LED-lys

28. januar 2019 kl. 16:1525
Massevis af fejl i LED-lys
Illustration: Wikipedia/Creative Commons.
Sikkerhedsstyrelsen fandt fejl i to ud af tre LED-belysninger. De fleste fejl er ikke synlige for øjet, men du risikerer elektrisk stød.
Artiklen er ældre end 30 dage

Du risikerer at få et rap over nallerne, næste gang du køber en LED-lampe. For rigtig mange LED-belysninger er fyldt med fejl, som kan give forbrugerne elektrisk stød.

Det viser en kontrol af 30 tilfældigt udvalgte LED-belysningsprodukter, som Sikkerhedsstyrelsen gennemførte i efteråret 2018. Af de 30 udvalgte LED-belysninger levede 19 ikke op til kravene.

Indsatsen resulterede i én tilbagekaldelse og ét salgsstop, oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en meddelelse. De resterende 17 fejl røg tilbage til fabrikanterne med krav om ændre på produktets konstruktion, så LED-produkterne kommer i overensstemmelse med lovgivningen.

Læs også: Blinkende wifi-alternativ giver samme lyskvalitet som andre LED-kilder

Usynlige fejl giver elektrisk stød

De fleste af fejlene var ikke synlige for det blotte øje, hverken for almindelige forbrugere eller professionelle. Generelt var fejlene for små isolationsafstande eller utilstrækkelig isolering i transformeren fra 230 til 12 volt. Denne type fejl giver risiko for elektrisk stød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden type fejl var på produkter med integrerede LED-dioder, hvor forbrugerne kunne røre direkte ved dioderne, selvom de ikke kunne skiftes som en pære i en lampe. Det giver også risiko for elektrisk stød, lyder det fra Sikkerhedstyrelsen.

Læs også: Nu skal det være nemmere selv at reparere sine hvidevarer

Hos TEKNIQ Installationsbranchen er man overrasket over, hvor mange fejl kontrollen har afsløret.

»Tallene er voldsomme, og jeg er fuldstændig enig med Sikkerhedsstyrelsen, når de beder fabrikanter og EU-importører om at stramme op på kontrollen. Fejl i 19 ud af 30 testede produkter er naturligvis ikke godt nok,« siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår ikke af kontrolindsatsen hvor LED-belysningerne er fremstillet, men Forbrugerrådet Tænk har tidligere advaret om billige elektronikprodukter fra Asien.

Læs også: Nye radioregler udfordrer IIoT-løsninger

Opsang til forhandlere

Selvom det kan være svært at spotte de konkrete fejl på LED-belysninger uden at skille produktet ad og have teknisk kendskab, så fortæller Sikkerhedsstyrelsen, at man kan få en fornemmelse af produktet og producenten bag med et par små tips.

Alle elprodukter skal eksempelvis have en dansk brugervejledning, ligesom fabrikantens eller EU-importørens navn og postadresse skal stå på produktet. Hvis der ikke er plads til navn og adresse på produktet, skal det fremgå af salgsindpakningen.

Hvis du ikke kan spotte de to ting, så er sandsynligheden for, at du er ved at tage et farligt produkt ned fra hylden, formentlig større.

I kølvandet på kontrollen sender Sikkerhedsstyrelsen en opsang til indkøbere og forhandlere. De skal være mere opmærksomme på dokumentationen for produkter med LED-belysning og holde øje med, om produkterne overholder de formelle krav, der er i lovgivningen.

Det kan man gøre ved at bede fabrikanten eller importøren om at sende overensstemmelseserklæringen og testrapporter på produktet.

Læs også: Mobil-antenner bliver bedre – men kvaliteten svinger enormt

25 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
4. februar 2019 kl. 10:46

De lendige produkter kan kun sælges fordi der er sket en voldsom de-regulering af forbrugerbeskyttelsen. Vel gælder denne fortsat EU-produkter (de fleste velsagtens og forhåbentlig), men alt det junk, der kommer til os fra lande udenfor EU, det kan jo sælges næsten uden restriktioner. Når bare det er billigt, så er der en masse forbrugere der er villig til at løbe risikoen.

24
31. januar 2019 kl. 08:58

Risikoen for stød handler vel kun om LED-lys som på en eller anden måde forsynes fra lysnettet? Jeg har svært ved at gennemskue hvordan man skulle kunne få stød af f.eks. en LED-stearinlys 'simulator' der kører på to 1,5 V batterier...?

Så handler artiklen egentlig ikke om dårlig kvalitet af billige elektriske apparater generelt, der forsynes fra lysnettet, og ikke kun LED-lys?

23
30. januar 2019 kl. 15:55

Fidusen ved f.eks. et 20 Vdc net med direkte drift fra batteriklemmer er, at der kun skal bruges en central strømforsyning, der oven i købet ikke behøver at kunne klare maksimalbelastningen....

Jeg har faktisk lavet noget i den dur i mit badeværelse og min entre - jeg har nogle lysdiodelamper (hvor jeg efter noget eksperimenteren har fundet 1W leds der har en pæn farvetone) sat sammen i serier af 4 stk.

Det passer så med at de forsynet fra en 12V blyakkumulator (hvor standby spændingen ligger på 13,6V) kører med ca. 90% belastning.

Det fungerer helt perfekt, og med en 7Ah akku har jeg nødbelysning i op til et par timer.

21
30. januar 2019 kl. 10:37

Vi har talt om det før - og det er ikke helt korrekt. Det er korrekt, at mange strømforsyninger der leverer 12V eller 24V (som man bruger i dag til LED belysning), har højere kvalitet end de strømforsyninger som er i pærerne.

Fidusen ved f.eks. et 20 Vdc net med direkte drift fra batteriklemmer er, at der kun skal bruges en central strømforsyning, der oven i købet ikke behøver at kunne klare maksimalbelastningen, for den kan leveres af batterierne, og man sparer også de store, dyre og relativt upålidelige elektrolytkondensatorer, idet man kan udnytte den store kondensatorkapacitet i batteriet på i størrelsesordenen 1 F pr. 100 Ah og så blot køre sine ladere fra solceller og 230 Vac i "Continuous Conduction Mode". Man kan også ofre langt mere på overvågning, sikring, transientbeskyttelse og støjfiltrering i en central forsyning, end det er økonomisk muligt, og der er plads til i decentrale.

Men miljøbelastningen kan diskuteres, da de strømforsyninger der er i pærerne, er lavet til meget lav energi - og det betyder, at silicium arealet kan gøres tilsvarende lavere.

Det er ikke siliciumarealet, der er problemet, og der er heller ikke noget problem med at bortskaffe silicium, som stort set blot er meget rent strandsand. Problemet er elektrolytter, transformatorer, epoxyprint etc., der ikke kan genbruges på fornuftig måde og derfor blot ender på lossepladsen eller i forbrændingsovnen.

Derudover er strømmene meget mindre, og det betyder netop mindre EMC problemer, og langt mindre problemer med køling da den distribueres ud på mange pærer. Når mange pærer, der hver bruger lidt strøm, sættes på den samme linje, og hvis de arbejder uafhængigt af hinanden, så opstår ingen støj.</p>
<p>...</p>
<p>Kølingen er også et stort problem, fordi at energien til alle pærerne koncentreres på et meget lille areal. Dette medfører igen, at der skal bruges metal til en passiv køling.

Den forstår jeg ikke. At forsyne det hele fra et 20 Vdc net er da ikke ensbetydende med, at samtlige lamper erstattes af én stor; men du mener måske, at det er et problem at samle tabseffekten i de talrige switchmode konvertere sammen i én stor? Det er absolut ikke tilfældet. Pga. naturlovene har en stor konverter/transformator/motor langt større virkningsgrad end en lille, og i en stor del af tiden kan der køres direkte fra batteridrift uden noget switchmode tab overhovedet.

Støjen er et problem i transformere, fordi at de svarer til mange små LED strømforsyninger som sættes parallelt, og styres ens med samme frekvens, og i takt. Dette giver stor støj på en bestemt frekvens, og derfor kræves en kraftigere filter.

Ja, men de er sparet væk i lavprisprodukter på trods af CE mærkning, og der er nok heller ikke er plads til den slags i de små pærer. Mange radioamatører ved, at switchmode støjen fra de talrige småforsyninger efterhånden har gjort HF-båndene ubrugelige. Med en central 20 Vdc forsyning sparer man alle switchmode konverterne i alle pærerne, idet 4-5 LED i serie pr. farve blot kan drives fra en simpel lineær strømgenerator. Effektiviteten er måske lidt lavere ved høje spændinger, som f,eks, fremkommer, når der lades på batterierne fra f.eks. solceller; men det samlede miljøregnskab er langt bedre.

Jeg tror det største problem ved 220V LED pærerne, er at de ikke er beskyttet godt for transienter. Med mindre, at det direkte er tilsigtet fra producenterne, så tror jeg at problemet med holdbarhed kan være løst om få år. Måske kan man udvikle nogle tests, som kan afprøve en LED pæres holdbarhed under accellererede forhold, og lade disse resultater indgå i mærkningen af pæren.
Det vil sortere fårene fra bukkene. Testen kan f.eks. indeholde kraftige transienter der kommer hurtigere, og test af pæren under varme forhold.

Test for EMC transienter og udstråling er allerede en del af CE mærkningen; men det blæser man højt og flot på - bare det er billigt, og kineserne tror vel bare, at CE står for China Export :-)

20
29. januar 2019 kl. 23:48

fordi man skal være 14 år og med superskarpt syn

Alene din brug af ordet "lavenergipærer" antyder, at udviklingen på markedet er røget hen over hovedet på dig.

Betegnelsen "lavenergipærer" blev typisk brugt om de pærer, som indeholdt et lille foldet lysstofrør. De havde en elendig lyskvalitet, startede langsomt, kunne ikke lide kulde og var rigtig træls at komme til at smadre. Dem er der ingen ved deres fulde fem, der har købt i efterhånden en del år.

I dag køber vi LED-pærer. De har også kunne købes med dårlig lyskvalitet, (og kan sikkert endnu, hvis man er nærig nok), men i dag er der masser af muligheder for at købe LED-pærer, der langt overgår lyskvaliteten fra et klassisk lysstofarmatur. Det er stadig muligt at se forskel på lyset fra en glødepære og en LED-pære, men i dag er det mere en smagssag. Det rædselsbillede, som du tegner, har i hvert fald ikke noget at gøre med dagens LED-pærer.

Og så bestemmer du jo i øvrigt selv, hvor kraftige dine LED-pærer skal være. Så hvis 5,5 watt er for lidt, hvorfor køber du så ikke nogen, der er stærkere?

19
29. januar 2019 kl. 23:23

Vil man ud over alle disse problemer, er der kun én løsning: Fremtidens LED belysning til hjemmet skal ikke køre på 230 Vac, men på f.eks. 20 Vdc (passer med USB Power Delivery og Qualcomms Quick Charge), og den spænding skal for en stor dels vedkommende skaffes fra solceller med direkte batteribackup/drift. Så sparer man også de tilsvarende konvertere og ladere til alverdens småelektronik og kan endelig slippe af med det sædvanlige kaos af stikkontaktdåser og mellemledninger til den slags, så der også kan støvsuges under skrivebordet, og WAF (Woman Acceptance Factor) dermed forøges.

Vi har talt om det før - og det er ikke helt korrekt. Det er korrekt, at mange strømforsyninger der leverer 12V eller 24V (som man bruger i dag til LED belysning), har højere kvalitet end de strømforsyninger som er i pærerne.

Det er også korrekt, at de strømforsyninger der er i pærene har meget lav kvalitet.

Men miljøbelastningen kan diskuteres, da de strømforsyninger der er i pærerne, er lavet til meget lav energi - og det betyder, at silicium arealet kan gøres tilsvarende lavere. Derudover er strømmene meget mindre, og det betyder netop mindre EMC problemer, og langt mindre problemer med køling da den distribueres ud på mange pærer. Når mange pærer, der hver bruger lidt strøm, sættes på den samme linje, og hvis de arbejder uafhængigt af hinanden, så opstår ingen støj. Støjen er et problem i transformere, fordi at de svarer til mange små LED strømforsyninger som sættes parallelt, og styres ens med samme frekvens, og i takt. Dette giver stor støj på en bestemt frekvens, og derfor kræves en kraftigere filter. Kølingen er også et stort problem, fordi at energien til alle pærerne koncentreres på et meget lille areal. Dette medfører igen, at der skal bruges metal til en passiv køling.

Jeg tror det største problem ved 220V LED pærerne, er at de ikke er beskyttet godt for transienter. Med mindre, at det direkte er tilsigtet fra producenterne, så tror jeg at problemet med holdbarhed kan være løst om få år. Måske kan man udvikle nogle tests, som kan afprøve en LED pæres holdbarhed under accellererede forhold, og lade disse resultater indgå i mærkningen af pæren. Det vil sortere fårene fra bukkene. Testen kan f.eks. indeholde kraftige transienter der kommer hurtigere, og test af pæren under varme forhold.

18
29. januar 2019 kl. 22:58

Jeg syntes levetiden af mange LED pære er ringe</p>
<p>Jeg vil give dig ret, på 12V LED, som sidder i en installation hvor der tidligere var 12V Halogen.

Skal 12V LED pærer have optimal levetid, så er nødvendigt at udskifte halogen trafoen, med en trafo beregnet for LED pærer. Dette øger desuden sikkerheden, da de fleste trafoer til LED'er er strømbegrænset til en meget lavere effekt end halogentrafoer, og det betyder, at der normalt ikke er nogen brændrisiko ved kortslutning, som der er ved halogen trafoer.

LED trafoer sider ofte på loftet, og det kan anbefales trafoer der er IP67 godkendt til udendørs brug, selvom det måske ikke er et lovkrav. Prisforskellen er ganske lille. Jeg bruger Meanwell LPH-18-12 som koster ca. 80 kr. med moms. Den har dog lidt forsinkelse i lyset, men giver både bedre lys, og længere levetid for pærene, da den giver en reguleret 12V spænding. Den er strømbegrænset, så der ikke er risiko ved en kortslutning. Kraftigere LED strømforsyninger, giver normalt ikke mening, til installation der oprindeligt har været med halogen pærer, da halogenpærerne bruger 10 gange så meget strøm, og kablerne normalt kun er til 16A.

17
29. januar 2019 kl. 19:22

fordi man skal være 14 år og med superskarpt syn en ordentlig erstatning kræver mindst noget der svarer til gamle 60 watt og så er en 5,5 w en fesen oplevelse, der kan bruges til orientering men slet ike til at lsæe ved.

16
29. januar 2019 kl. 17:24

En ting er at en LED-lampe kan lyse i f.eks. ti år, men hvis den kun lyser med 75% efter to år, kan det jo være lige meget.

Nej. For det første nås de 75 % først efter omkring 50.000 timer - se f.eks. https://glamox.com/gsx/led-lifetime-and-the-factors-that-affect-it , og for det andet har øjet en logaritmisk karakteristik, som betyder, at man skal helt ned på 18 %, før øjet opfatter det som halvdelen, så en langsom reduktion til 75 % bemærkes næppe af mange, hvis man ikke har noget at sammenligne med. En lignende lysnedsættelse findes også for glødelamper.

Det helt grundlæggende problem med LED belysning er konverteringen fra 230 Vac til en given LED-strøm - f.eks. 350 mA. Hvis det skal gøres for nogle ganske få kr., betyder det komponenter af absolut laveste kvalitet, som samtidig skal køre ved en høj spænding. Det er ikke nogen god cocktail, som foruden den lave levetid også medfører en vis brandrisiko, og ofte spares EMC beskyttelsen, så der udsendes en forfærdelig masse støj, og pæren kan skades af transienter. Desuden ødelægges det miljøvenlige ved LED belysning af fremstilling og bortskaffelse af elektronikken, og det problem forværres af den lave levetid, da der jo skal bruges flere pærer.

Vil man ud over alle disse problemer, er der kun én løsning: Fremtidens LED belysning til hjemmet skal ikke køre på 230 Vac, men på f.eks. 20 Vdc (passer med USB Power Delivery og Qualcomms Quick Charge), og den spænding skal for en stor dels vedkommende skaffes fra solceller med direkte batteribackup/drift. Så sparer man også de tilsvarende konvertere og ladere til alverdens småelektronik og kan endelig slippe af med det sædvanlige kaos af stikkontaktdåser og mellemledninger til den slags, så der også kan støvsuges under skrivebordet, og WAF (Woman Acceptance Factor) dermed forøges.

15
29. januar 2019 kl. 16:40

En ting er at en LED-lampe kan lyse i f.eks. ti år, men hvis den kun lyser med 75% efter to år, kan det jo være lige meget.

14
29. januar 2019 kl. 12:30

Jeg kan anbefale interesserede at se nogle videoer fra Clive Mitchell (https://www.youtube.com/user/bigclivedotcom/videos) han har splittet rigtig mange LED apperater ad, og belyst en masse af de fejl de har, fx kondensatorer der ikke har en afladningsmodstand så man kan få stød på kontakterne af pæren når den afmonteres, eller LED'er der er drevet af en "capacitive dropper" som dermed er refereret til fasen, og hvis der er dårlig isolering kan ende med at sende strøm fra lysnettet direkte ud i armaturet, og i det hele taget mange som er spec'et dårligt så indmaden kører varm etc..

13
29. januar 2019 kl. 12:21

Men er der nogen der ved hvor man kan købe UV-C LED bånd (180-280nm)?

12
29. januar 2019 kl. 08:44

Ja, ikke alle LED holder ret længe. Husk bare på, at forhandleren reklamerer med 15.000-36.000 timers levetid, og 50.000-1.000.000 tænd/sluk - det er mindst 2 år. Jeg gemmer alle kvitteringer på LED pærer, og skriver dato på pæren, og så går jeg tilbage til forhandleren, hver gang der er en defekt pære. Det giver nogle sjove "samtaler", men jeg har altid fået en ny pære med hjem, også når den var 4 år gammel.

11
29. januar 2019 kl. 08:34

Jeg har leveret 5-6 styk LED pærer tilbage til butikken med krav om ombytning. På pakken står der 60.000 h som er cirka 6 år hvis de er tændt hele tiden. Jeg skriver dato på sokklen når den tages i brug og hvis den så kun holder ½, 1 eller 2 år så skal den bare byttes. Jeg siger til butikken at den skal retur til deres indkøber og afleveres til fabrikantens Q-afdeling. Først der vil de lære af deres fejl og rette på kvaliteten.

9
29. januar 2019 kl. 08:20

Er det LED'en (dioden, eller hvad det nu er) eller er det elektronikken (f.eks billig kondensator), der svigter først?

Dem jeg har erfaring med, har det været en blandet landhandel. Der har både været ringe elektrisk design, forkert materialevalg og mangelfuldt termisk design. Selve LED die'en er sjældent brændt ud. Jeg har sågar oplevet en stribe pærer, hvor LED chips simpelthen begyndte at falde af PCB'et efter et års tid. Sikkert forkert PCB overfladebehandling og/eller loddeprocess. Man kunne tage en af de pærer, når de var 'brændt ud', give dem et lille slag, og så lå der 5-10 løse LED'er og raslede rundt inden i afskærmningen.

8
29. januar 2019 kl. 08:13

Holdbarheden af elektronikken er ofte ringe. Jeg har ofte været ude for at en LED-pære, med indbygget strømforsyning, begyndte at blinke indenfor tre måneder. Den meget lange holdbarhed, man reklamerer med, passer altså ikke altid

7
29. januar 2019 kl. 08:09

Vi har haft 12v led i soveværelse, bryggers, køkken og bad som er nu er 8 år gamle og der er stadig ikke nogle der er gået.

Har derimod har jeg oplevet ikea e27 220v led gå i stykker, de sad i vores gang styrret af en sensor og der var ialt 4 stk., de gik alle i stykker efter 1½ år og vel og mærke kun med ca. 10-12 timers mellemrum. Så enten har der været noget overspænding eller også en komponent der kun kunne klare x antal tænd og sluk.

6
29. januar 2019 kl. 07:28

Er det LED'en (dioden, eller hvad det nu er) eller er det elektronikken (f.eks billig kondensator), der svigter først?

Ja og ja.

Dårligt (billigt) termisk design vil forkorte LED'en levetid pga. overophedning. Dårligt (billigt) design af strømforsyning, f.eks. en billig elektrolyt, forkorter dennes levetid. Så svaret er at det afhænger af konstruktionen.

Jeg har i øvrigt nogle LED pærer som har holdt foreløbigt over 5 år uden en eneste udskiftning. Det er muligt at finde kvalitet.

5
28. januar 2019 kl. 21:01

LED belysningsprodukter

ifoelge artiklen drejer det sig om LED belysningsprodukter, og som jeg forstaar det har det ikke noget at goere med lyspaerer som er lavet med LED Der staar:

De fleste af fejlene var ikke synlige for det blotte øje, hverken for almindelige forbrugere eller professionelle. Generelt var fejlene for små isolationsafstande eller utilstrækkelig isolering i transformeren fra 230 til 12 volt. Denne type fejl giver risiko for elektrisk stød.</p>
<p>En anden type fejl var på produkter med integrerede LED-dioder, hvor forbrugerne kunne røre direkte ved dioderne, selvom de ikke kunne skiftes som en pære i en lampe. Det giver risiko for elektrisk stød, lyder det fra Sikkerhedstyrelsen.

Jeg har selv en skrivebordslampe hvor jeg kan roere lysdioderne, men hvis stroemforsyningen til den er det de kalder 12V (jeg tror nu mere at det er reguleret til konstant stroem) saa er det kun hvis der er fejl i den at man kan faa stoed ved at roere lysdioderne. De stroemforsyninger man kan faa til lysdioder er nok lige saa sikre som de fleste 5V USB ladere man kan faa. Sikkerhedeafstande er ikke overholdt saa de kan vaere farlige og saa udsender de saa meget elektirsk stoej at de ikke burde saelges, ja jeg ved at der er EMC krav, men de bliver jo ikke overholdt

Jeg har mange skrivebordslamper, en af de aldste havde en 12V halogen paere, stroemforsyningen var en gammeldags transformator. Den naeste lampe der blev koebt var magen til, men nu var stroemforsyningen en stoejende switch mode power supply. Den sidst indkoebte havde de tilgaengelige LED og en switch mode stroemforsyning som afgav mindre elektrisk stoej end den til halogenpaeren, men stadig saa meget at det var noedvendigt med et EMC filter i ledningen for at den ikke skulle forstyrre de elektronik produkter man udviklede ( sidste test med nye produkter - inden de blev sendt til et test laboratorium for EMC test - var at de virkede med den gamle skrivebordslampe ved siden af) :-)

3
28. januar 2019 kl. 17:57

Jeg syntes levetiden af mange LED pære er ringe, også hvis de sidder i åben skærm og kan ventilere. Det er ikke altid de billige der går i stykker.

2
28. januar 2019 kl. 16:48

Er den viste pære ikke en halogen-pære indesluttet i en standard pære med en standard E27-Edison-fatning ? Altså netop IKKE en LED-pære, og dermed et virkelig dårligt valg til at illustrere en artikel om LED-pærer!

1
28. januar 2019 kl. 16:46

det er en ommer haha