Masser af alternativer til nye kampfly

Kamphelikoptere, avancerede sensorer og våben samt ikke mindst ubemandede fly. Der er masser af teknologier, som de to erfarne Forward Air Controllere, kaptajnerne Troels Skræp og Rasmus Amstrup hellere ser i værkstøjskassen, når de yder luftstøtte til danske soldater i internationale operationer.

»Kampfly er en platform som så meget andet. Men hvorfor bruge 500-800 mio. kroner på et kampfly, når vi kan gøre det samme med et ubemandet fly til en brøkdel af prisen,« siger Rasmus Amstrup.

Ubemandede fly, de såkaldte UAV'er (Unmanned Aerial Vehicles), fungerer allerede i dag som en slags svævende artilleri for amerikanske patruljer i Afghanistan. Danmark bruger også små ubemandede overvågningsfly kaldet Raven i Afghanistan, men de medfører kun kameraer og kun i umiddelbar nærhed af styrkerne.

»Taktiske UAV'er leverer en platform med langt større udholdenhed end kampfly og som kan bære forskellige våben til os hurtigt, når vi har brug for det. Du kan sprede dem over et stort område, og de skal ikke lufttankes som et kampfly,« påpeger Troels Skræp.

Reaper et stærkt bud

Særligt MQ-9 Reaper som USA og Storbritannien allerede i dag bruger i Afghanistan, vil være et stærkt supplement til kampfly, vurderer de. Kort før jul købte det amerikanske luftvåben yderligere 16 Reapers for 115 mio. dollars (ca. 662 mio. kr.). Det svarer til indkøbsprisen på ét til to F-35 kampfly, alt efter hvem man spørger. Også Italien, Tyskland og Tyrkiet investerer i taktiske UAV'er som støtte til egne soldater.

»En gruppe med fire Reapers ville give kontinuerlig luftdækning, og når de ikke smider bomber, kigger de efter mistænkelige køretøjer, folk der sniger sig rundt på hustagene, tager billeder etc. Du kan se, om der er gravet i jorden og på den måde finde vejsidebomber,« forklarer Rasmus Amstrup.

Supplement til kampfly

De to FAC'ere understreger, at UAV'er skal ses som et supplement til Natos kampfly.

Der er mangel på kampfly i Nato og for få penge. Derfor vil det ifølge de to være billigere at lade UAV'er følge soldaterne.

»Ideen er, at holde kampflyene på en base langt væk fra kampene, hvor de ikke stresses. Imens er et UAV med soldaterne ude at tage de første slag. De har op til otte missiler, og på den tid, det tager UAV'en at fyre dem af, kan piloten stille kaffekoppen og flyve ud til slaget for at levere den helt store hammer,« siger Rasmus Amstrup.

Også intelligent ammunition og bedre sensorer har høj prioritet hos de to.

»Hellere verdens mest intelligente bombe, der kan gå efter hjerteslaget eller DNA-profilen på en talebanleder og hænge i en varmluftsballon, end et kampfly udstyret med lir, vi ikke har brug for,« siger Rasmus Amstrup.