Maskuline mænd handler irrationelt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Maskuline mænd handler irrationelt

Klassiske økonomer tror, at personer altid foretager rationelle valg. Psykologer har til gengæld længe vidst, at det ikke er tilfældet.

Tag for eksempel ultimatum-spillet: To personer skal dele en pulje penge. Den ene person foreslår, hvor meget den anden skal have. Hvis han accepterer, deler de pengene, men siger han nej, mister de begge deres andel, og pengene går videre.

En rationel beslutning vil være at acceptere selv det mindste beløb, man bliver tilbudt - det er jo en gratis gevinst. Utallige eksperimenter gennem årene har dog vist, at hvis tilbuddet er under en fjerdedel af puljens værdi, vil de fleste sige nej tak for at straffe den anden person.

Økonomiprofessor Terence Burnham fra Harvard University i USA har nu testet en variant af ultimatum-spillet. Puljen havde en værdi på 40 dollars, og personen, der skulle tilbyde den anden person en andel, havde kun to valgmuligheder: Enten kun han tilbyde 25 dollars, eller han kunne tilbyde fem dollar. Deltagerne i spillet var alle mandlige økonomistuderende.

Ved at måle indholdet af testosteron i forsøgspersonernes blod opdagede Burnham, at det gennemsnitlige testeronnivaeu var 50 procent større hos de personer, der forkastede tilbuddet om fem dollars, end hos de, som accepterede det lave tilbud.

Et højt testeronniveau er i mange andre undersøgelser korreleret med social dominans, og sådanne personer ønsker ikke, at rivalerne skal klare sig godt.

Disse personer stræber for relativ velstand i forhold til andre snarere end absolut velstand.

Dokumentation

Artikel i The Economist

Første simple spørgsmål, hvordan reagerer kvinder i forhold til mænd? Forsøget omfattede kun mænd, accepterer kvinder i højere grad uligebehandling?

Andet spørgsmål, hvis nu beløbet man kunne dele var af en størrelse, hvor en ottendel var værd at få, ville resultatet så være det samme? Hvis det nu var 40.000 $ der skulle deles, ville man så sige nej i samme omfang? Jeg tror de fleste ville tænke den der tilbød 5.000 $ var et "røvhul", men sige ja. Belønningen ville alligevel være for stor at sige nej til, mens 5 $ er ligegyldigt. Men det kræver nok en god sponsor!

For nylig viste et forsøg med chimpanser, at de kunne sidde nok så tilfredse og udføre en opgave med meget forskellig belønning, så længe de ikke kunne se hvad de andre fik, men når de kunne se de andres større belønning, gik de straks i strejke. Så vores +96% DNA-lighed tæller alligevel mere end homo oeconomicus:-)

  • 0
  • 0

Hej

Vagns spørgsmål om hvorvidt kvinder i højere grad accepterer ulige behandling er meget relevant. Kvinder får meget ofte lavere løn for samme arbejde,
Det kan være meget rationelt, at sige nej til 5$, især da kvinder i udvælgelsen af partner, vil gå efter ham, der kan forsørge en familie, og ikke vælge et pjok, der la'r sig kue for 5$

Henning

  • 0
  • 0

Menneskets adfærd er beregnet til at fungere i naturen. Uden dollars. I naturen sover eller sulter dyrene og når de sulter er det vigtigt at de fordeler maden ligelig, hvis de skal samarbejde om at fremskaffe den. Og hvis der er nogen som skal have gaver så er det møderne, da de skal have mælk til ungerne. Jeg tror at det ville gøre en stor forskel om det var hunner som deltog i forsøget.

  • 0
  • 0