Maskuline mænd handler irrationelt
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Maskuline mænd handler irrationelt

Klassiske økonomer tror, at personer altid foretager rationelle valg. Psykologer har til gengæld længe vidst, at det ikke er tilfældet.

Tag for eksempel ultimatum-spillet: To personer skal dele en pulje penge. Den ene person foreslår, hvor meget den anden skal have. Hvis han accepterer, deler de pengene, men siger han nej, mister de begge deres andel, og pengene går videre.

En rationel beslutning vil være at acceptere selv det mindste beløb, man bliver tilbudt - det er jo en gratis gevinst. Utallige eksperimenter gennem årene har dog vist, at hvis tilbuddet er under en fjerdedel af puljens værdi, vil de fleste sige nej tak for at straffe den anden person.

Økonomiprofessor Terence Burnham fra Harvard University i USA har nu testet en variant af ultimatum-spillet. Puljen havde en værdi på 40 dollars, og personen, der skulle tilbyde den anden person en andel, havde kun to valgmuligheder: Enten kun han tilbyde 25 dollars, eller han kunne tilbyde fem dollar. Deltagerne i spillet var alle mandlige økonomistuderende.

Ved at måle indholdet af testosteron i forsøgspersonernes blod opdagede Burnham, at det gennemsnitlige testeronnivaeu var 50 procent større hos de personer, der forkastede tilbuddet om fem dollars, end hos de, som accepterede det lave tilbud.

Et højt testeronniveau er i mange andre undersøgelser korreleret med social dominans, og sådanne personer ønsker ikke, at rivalerne skal klare sig godt.

Disse personer stræber for relativ velstand i forhold til andre snarere end absolut velstand.

Dokumentation

Artikel i The Economist

Første simple spørgsmål, hvordan reagerer kvinder i forhold til mænd? Forsøget omfattede kun mænd, accepterer kvinder i højere grad uligebehandling?

Andet spørgsmål, hvis nu beløbet man kunne dele var af en størrelse, hvor en ottendel var værd at få, ville resultatet så være det samme? Hvis det nu var 40.000 $ der skulle deles, ville man så sige nej i samme omfang? Jeg tror de fleste ville tænke den der tilbød 5.000 $ var et "røvhul", men sige ja. Belønningen ville alligevel være for stor at sige nej til, mens 5 $ er ligegyldigt. Men det kræver nok en god sponsor!

For nylig viste et forsøg med chimpanser, at de kunne sidde nok så tilfredse og udføre en opgave med meget forskellig belønning, så længe de ikke kunne se hvad de andre fik, men når de kunne se de andres større belønning, gik de straks i strejke. Så vores +96% DNA-lighed tæller alligevel mere end homo oeconomicus:-)

 • 0
 • 0

Hej

Vagns spørgsmål om hvorvidt kvinder i højere grad accepterer ulige behandling er meget relevant. Kvinder får meget ofte lavere løn for samme arbejde,
Det kan være meget rationelt, at sige nej til 5$, især da kvinder i udvælgelsen af partner, vil gå efter ham, der kan forsørge en familie, og ikke vælge et pjok, der la'r sig kue for 5$

Henning

 • 0
 • 0

Menneskets adfærd er beregnet til at fungere i naturen. Uden dollars. I naturen sover eller sulter dyrene og når de sulter er det vigtigt at de fordeler maden ligelig, hvis de skal samarbejde om at fremskaffe den. Og hvis der er nogen som skal have gaver så er det møderne, da de skal have mælk til ungerne. Jeg tror at det ville gøre en stor forskel om det var hunner som deltog i forsøget.

 • 0
 • 0

Hej igen

I naturen kan man stille denne formel op:
Rig = Magt = Sex = Mange børn.

I forrige århundrede kom der et element ind, der ødelagde denne formel. Det hedder prævention.

Nu hedder det snarere (med undtagelser) :
Dum+dum = Fattig = Sex = Mange børn (som vi andre "kloge" så skal forsørge).
Det er sat lidt på spidsen, men fakta er, at jo rigere vi bliver, jo færre børn får vi.

Henning

 • 0
 • 0

Hvad er det lige der ikke er rationelt i at røvhullet skal straffes?

Er det ikke snarere et spørgsmål om at gå mere op i korrekt opførsel, end egen vinding?

 • 0
 • 0

I naturen kan man stille denne formel op:
Rig = Magt = Sex = Mange børn.

I forrige århundrede kom der et element ind, der ødelagde denne formel. Det hedder prævention.

Nu hedder det.....:
Dum+dum = Fattig = Sex = Mange børn .....
.... fakta er, at jo rigere vi bliver, jo færre børn får vi.

Dette var også tilfællet i det gamle Rom. Og 1700 tallets England. Så årsagen kan ikke være præventionen alene.

Problemet er at vil har afskaffet flerkoneri, ammer og tjenestefolk. Dels har vi formeget underholding, som stjæler tid fra sexlivet.

Det må bemærkes at danskene må være fattiger end ruserene, da danskerne får flere børn end russerne. Eller også er teorien lidt for simpel.

 • 0
 • 0

Hej

Jeg tror nu ikke det var tilfællet i det gamle Rom. De rige havde slaver, tjenestefolk, og gik på bordeller, og fik masser af børn med dem. Det gjalt naturligvis kun mændene. Deres koner og "ægte døtre" fik så ikke så mange børn, men resten, især sønnerne, fik et hak op ad i den sociale rangstige, og blev relativt mere atraktive. Det gjalt så kun i mindre omfang i 1700 tallets England, men sex med tjenestepigerne var almindeligt.

Hvad Russerne angår, så er mændene ofte så meget alkoholiserede, at kvinderne ofte vælger at leve alene. Så vidt jeg husker, er gennemsnitslevealderen for mænd i nærheden af 55 år!!! (Ifgl. min hukommelse (ret mig endelig, hvis jeg husker forkert.))

Selvfølgelig kan det hele ikke forklares i en enkelt teori, men jeg tror jeg har fat i de væsentligste årsager.

Henning

 • 0
 • 0

Ja, og var det ikke mere interesant at kikke på testeronnivaeuet på de personer der vælger at fordele puljen meget skævt.
Statestikken og fordelingskurverne er nok også interesante at kikke på.
Mener artiklen at det er rationelt at være uretfærdig?
En tynd kop te mere, tak.

 • 0
 • 0

Hej igen

Jeg har søgt lidt på Russiske mænds gennemsnitsalder.
"Russiske mænds gennemsnitsalder er 58-59 år, hvor en dansk mand i snit lever 14 år længere. Trafikken, tobakken, vodkaen og kønssygdommene er forklaringen"

Henning

 • 0
 • 0