Måske farligt at bruge hårtørrer

En amerikansk undersøgelse viser, at svage, lavfrekvente magnetfelter kan beskadige hjerneceller hos rotter. Det skriver internetmagasinet BBC News i dag.

Undersøgelsen får forskningslederen, professor Henry Lai fra Washington University, til at opfordre folk til forsigtighed, når de bruger elektriske hverdagsapparater i nærheden af hovedet. For eksempel hårtørrere, elektriske barbermaskiner og elektriske varmetæpper.

Undersøgelsen er peer-reviewed, dvs. gennemset af andre fagfolk, og offentliggjort i Environmental Health Perspectives, en regelmæssig udgivelse fra US National Institute of Environmental Sciences.

Rotterne blev i 24 timer udsat for et svagt magnetfelt, som svingede med 60 svingninger per sekund, dvs. samme frekvens som det amerikanske lysnet.

Det europæiske lysnet svinger med en lidt lavere frekvens, 50 svingninger per sekund, og typisk for dette frekvensområde er, at der er stor gennemtrængningsevne i menneskeligt væv. I modsætning til højere frekvenser, der bremses af huden.

Lavere spænding betyder kraftigere magnetfelt

Men hvor det europæiske lysnet i boliger har en spænding på 230 volt, er det amerikanske kun på 110 volt, og det medfører, at der skal mere strøm igennem til et tilsvarende effektforbrug. Og dermed bliver amerikanske forbrugere udsat for et større magnetfelt fra deres elektriske apparater end europæiske forbrugere.

Efter 24 timers eksponering kunne det konstateres, at en del af rotternes hjerneceller var beskadiget i en grad, der resulterede i "apoptosis" eller "celle-selvmord" - kort fortalt betyder det, at cellerne var så beskadigede, at de ikke var i stand til at reparere sig selv.

Rotter, der blev eksponeret i 48 timer, viste større skader, dvs. flere celler beskadiget.

Det beviser ikke, at menneske-hjerneceller reagerer på samme måde, og heller ikke, at helbredet kunne tage skade. Men professor Henry Lai mener, at det er sandsynligt, selv om mennesker ikke bruger for eksempel hårtørrere og barbermaskiner i ret lang tid ad gangen.

»I rotter bliver skaderne akkumuleret med tiden. Det store spørgsmål er, om fem minutters brug af en hårtørrer også skader. Men vi ved det ikke,« siger han.

Engelske forskere mener ifølge BBC News, at undersøgelsen er interessant, men at den nødvendigvis må gentages for at se, om effekten er signifikant.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten