Marsbilerne ruller igen

Nasa har udnyttet, at himlen på Mars er ved at klare op efter en række hårde storme og sendt marsbilerne Spirit og Opportunity ud på de første køreture i seks uger.

Opportunity er kørt 13,38 meter frem i mod Victoria-krateret, hvor den skal ned for at udforske dets bund og de ældre klippelag der.

Køreturen skal bringe Opportunity hen på den indre skråning i Victoria-krateret, hvor dens solpaneler en optimal vinkel, således at de kan producere mere strøm.

Marsbilen Opportunity har brugt sit forreste kamera til tage dette billede på dens 1.271. dag på Mars. [foto: Nasa/JPL-Caltech Illustration: Nasa/JPL-Caltech

]

Køreturen var også en afprøvning af marsbilens systemer efter stormen. Dagen efter køreturen blæste en vind dog noget af støvet af Opportunitys solpaneler, hvilket betød en 10 procents forøgelse i strømproduktionen.

Opportunitys solpaneler producerer nu næsten 300 watttimer, hvilket er over dobbelt så meget som for fem uger siden, men stadig omkring halvdelen af, hvad solpanelerne producerede for to måneder siden.

Nasa er i gang med at planlægge, hvornår Opportunity skal begynde den risikofyldte køretur ned til Victoria-kraterets bund. Det afhænger blandt andet af, hvor meget strøm der er til rådighed, og om støvstormen har påvirket instrumenterne.

Støv reducerer billedkvalitet

På den anden side af Mars har Spirit i sidste uge tilbagelagt 42 centimeter for at kunne tage billeder af en klippe, som tidligere er blevet undersøgt med dens spektrometer. På en af linserne til Spirits andre instrumenter har der samlet sig støv, hvilket har reduceret billedkvaliteten. Nasa er i gang med at analysere, hvad man kan gøre for at fjerne støvet.

Spirits solpaneler er også oppe på at producere omkring 300 watttimer. Forskerne planlægger at køre Spirit hen på et område kaldet Home Plate i de kommende uger.

Ifølge Nasas projektleder på Marsbilerne, John Callas, ser vejret på Mars ud til hele tiden at blive bedre, og hermed kan marsbilernes solpaneler også producere mere og mere strøm.

Da vejret nu har klaret op, er begge marsbiler også i stand til igen at kommunikere med Jorden hver dag. Nasa havde tidligere under stormen givet dem besked på kun at kontakte Jorden hver tredje dag for at spare på strømmen.

Der er ikke nye storme på vej på Mars. Ifølge marsbilernes videnskabelige projektleder, Bruce Banerdt, bliver himlen gradvist lysere over Spirit og Opportunity, men det vil tage måneder at klare helt op, da der stadig er meget fint materiale høj oppe i marsatmosfæren.

Dokumentation

Nasa om marsbilerne