Marsbilen Curiosity styrer nu direkte mod Mars

12. januar 2012 kl. 16:3212
Da rumsonden Mars Science Laboratory blev sendt op, var retningen væk fra Mars for at undgå, at dele fra løfteraketten skulle forurene Mars, men i nat satte rumsonden kursen direkte mod Mars. Om bord er den nye marsbil Curiosity.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nasas Mars Science Laboratory gennemførte natten til torsdag en stor banekorrektionsmanøvre, der skal bringe rumsonden Mars Science Laboratory ind i den rette bane frem mod Mars. Her skal rumsonden til august næste år aflevere marsbilen Curiosity i det 150 kilometer store Gale-krater.

Ved midnatstid begyndte Mars Science Laboratory en tre timer lang korrektionsmanøvre. Manøvren var den største banekorrektion som rumsonden skal foretage under den 567 millioner kilometer lange rejse til Mars.

Manøvren var nødvendig, da Mars Science Laboratory blev opsendt i en retning væk fra Mars. Dette skete for at undgå risiko for at dele fra Atlas-5-rakettens øvre trin, som flyver bagved rumsonden, ville ramme Mars og forurene planeten med spor af jordisk liv.

For at bringe rumsonden ind på den rette bane mod planeten, blev dens otte styreraketter affyret for at ændre rumsondens hastighed med 19,8 kilometer i timen og retningen en lille smule.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette betyder, at rumsonden vil flyve ind mod planeten i en afstand, der er 40.000 kilometer tættere på og ankomme 14 timer tidligere end før korrektionen. Timingen af ankomsten til Mars er afgørende for, at marsbilen rammer den rigtige position ved Gale-krateret.

Fem yderligere affyringer

Der skal gennemføre op til fem yderligere affyringer for at finkorrigere banen i de kommende måneder. Den næste banekorrektion vil finde sted den 26. marts.

Rumsonden med Curiosity har nu tilbagelagt 130,6 millioner kilometer og flyver med en hastighed på omkring 16.600 kilometer i timen i forhold til Jorden eller 110.500 kilometer i timen i forhold til Solen.

Undervejs til Mars vil Nasas teknikere afprøve de videnskabelige instrumenter og sikre sig at alle Curiositys systemer fungerer som de skal inden ankomsten. Samtidig vil man forsøge at forstå, hvorfor Mars Science Laboratorys navigationssystem genstartede sig selv den 29. november sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Curiosity blev sendt op 26. november fra Cape Canaveral i Florida og vil efter planen ankomme til Mars 6. august i år. Her vil den med 21.000 kilometer i timen ramme den tynde Mars-atmosfære og blive bremset, hvorefter faldskærme og et kransystem sikrer, at Curiosity kommer velbeholdent ned på Mars-overfladen.

Curiosity følger efter Phønix som landede ved Mars' nordpol i 2008 og de to små marsbiler Opportunity og Spirit som ankom til Mars i 2004.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa
Artikel på Space.com
Artikel på BBC

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
17. januar 2012 kl. 01:38

Dit spørgsmål får mig til at tænke på, hvad Kopernikus, Galilei og den Katolske Kirke snakkede om på den tid.

Der er en hastighedsforskel mellem din skorsten og fartøjet Cutiosity, men den er ikke konstant. Curiosity har en hastighedsvektor, som er rettet mod Mars's centrum, hvor det forventes at befinde sig på tidspunktet for Curiositys ankomst dertil.

Din skorsten har en varialbel hastighedvektor i forhold til Mars's centrum på det tidspunkt, hvor fartøjet nærmer sig planeten.

Den hastighed, du spørger om er til enhver tid forskellen mellem Coriositys hastighedsvektor og hastighedsvektoren på din skorsten set i forhold til Mars's forventede position 06 AUG 2012.

Hastigheden er relativ, og din skorsten er ikke centrum for begivenhederne. Hvis Paven på Kopernikusses tid havde læst det her, var jeg nok blevet brændt.

11
17. januar 2012 kl. 00:04

Kan godt se at det kan være lidt svært at sige præcis. Ved jo godt at jorden bruger et år på en tur om solen, hvilket jo er en formidabel hastighed vi flyver med uden at tænke over det. Ud over det så bevæger hele vort solsystem sig rundt i vores galaxe, mælkevejen, ved ikke hvor lang tid en tur rundt tager der? Kender selv kun til begrebet med en båd der bevæger sig gennem vandet med een hastighed, og over grunden med en anden hastighed. Det jeg bare spurgte om var hastigheden i km pr time på den sonde, hvis den altså fløj forbi min skorsten.

10
15. januar 2012 kl. 03:46

Lidt pedantisk kan man måske påpege at kursen er direkte mod det punkt man forventer Mars vil være på D. 6. august.

9
13. januar 2012 kl. 13:23

[Rumsonden med Curiosity har nu tilbagelagt 130,6 millioner kilometer og flyver med en hastighed på omkring 16.600 kilometer i timen i forhold til jorden eller 110.500 kilometer i timen i forhold til Solen.]

Forstår ikke den voldsomme forskel i udregning af hastigheden, i forhold til solen og jorden.?

Er det fordi jordens bane om solen er så ellipseformet, at den fra yderpunkterne nærmer sig solen med en hastighed på 93.900 km/h ?

Eller er det bare jordens hastighed i dens bane om solen der er 93.900 km/h ?

Hastigheden er vel så ikke udregnet i forhold til centrum afjorden og solen ?

Mvh. Klaus Lund

8
13. januar 2012 kl. 10:53

Hvad er hastigheden, hvis den fløj hen over et stykke flad mark, hvis jeg kan udtrykke mig?

Det kan hurtigt blive lidt indviklet at svare på, for Curiosity bevæger sig i forhold til Jorden, som bevæger sig i forhold til Mars. Begge planeter bevæger sig i forhold til Solen, som bevæger sig i forhold til Mælkevejen, som bevæger sig i forhold til resten af Universet.

Så det bedste bud på et simpelt og overskueligt svar, som jeg fornemmer er det du spørger efter, vil være at holde fast i hastigheden i forhold til Jorden, altså omkring 16.600 kilometer i timen. Det er den hastighed som raketten har givet Curiosity.

7
13. januar 2012 kl. 10:45

@ Ruben Hansen

Hvad er hastigheden, hvis den fløj hen over et stykke flad mark, hvis jeg kan udtrykke mig?

Du giver selv svaret i det citat du starter din kommentar med. "....omkring 16.600 kilometer i timen i forhold til (en mark på) jorden......" Og hvis det skal være 100% præcist, er svaret 16.600 km/t +/- jordens rotation.

6
13. januar 2012 kl. 10:38

Karsten, prøv at se denne fremragende video af hele forløbet med Curiosity, der ser du blandt andet hvordan den analysere jordprøver.

https://www.youtube.com/watch?v=P4boyXQuUIw

Dog ved jeg ikke om der findes Helium-3 på Mars, det er længe siden jeg sidst var der (o:

5
13. januar 2012 kl. 10:23

Hvordan analyseres materialet, som bores op fra Mars-overfladen ? Er der krystalvand i sten og klipper på Mars ? Findes der He3 på Mars-overfladen ligesom på månens overflade ?

4
12. januar 2012 kl. 22:02

[Rumsonden med Curiosity har nu tilbagelagt 130,6 millioner kilometer og flyver med en hastighed på omkring 16.600 kilometer i timen i forhold til jorden eller 110.500 kilometer i timen i forhold til Solen.]

Hvad er hastigheden, hvis den fløj hen over et stykke flad mark, hvis jeg kan udtrykke mig?

3
12. januar 2012 kl. 17:51

Dette skete for at undgå risiko for at dele fra Atlas-5 rakettens øvre trin, som flyver bagved rumsonden, ville ramme Mars og forurene planeten med spor af jordisk liv.

Så der er ingen 'spor af jordisk liv' på marsbilen Curiosity?

Curiosity følger efter Phønix som landede ved Mars’ nordpol i 2008 og de to små Marsbiler Curiosity og Spirit som ankom til Mars i 2004.

Genbrug af navne? Det var Spirit og Opportunity!

Curiosity

arrival at Mars on Aug. 5, 2012, PDT

2
12. januar 2012 kl. 17:44

Jo, det er i år, 2012

1
12. januar 2012 kl. 17:20

...Her skal rumsonden til august næste år...

Er det ikke i 2012 sonden når Mars?