Marsbilen Curiosity næsten færdig

Nasas 15 milliarder kroner dyre nye marsbil, Curiosity er ved at være færdig. Netop nu er teknikerne ved at gennemgå de sidste afprøvninger, inden den bliver sendt til Kennedy-rumcenteret som forberedelse til opsendelsen senere på året.

Curiosity skal sendes op den 25. november i år med en Atlas-5 raket og vil efterfølgende gennemføre ni måneders rejse ud til den røde planet.

Marsbilen er i løbet af det seneste år blevet samlet. Sidste år blev dens seks hjul, samt kameramasten monteret. Siden har den fået monteret de videnskabelige instrumenter, som bl.a. skal undersøge om forholdene på Mars at været gunstige så mikrobiologisk liv har kunnet eksistere.

Læs også: Se Mars-bilen Curiosity

De ti instrumenter omfatter analyseapparater til undersøgelser af støvet på Mars, en række mikroskopiske og panoramakameraer, en laser til at brænde overfladen bort på klipper, samt udstyr til at måle stråling og sammensætning af marsstøvet. Spanien har leveret en meteorologisk vejrstation og Rusland et instrument til at finde vandis under overfladen.

Curiosity er 2,5 meter lang og fem gange tungere end de to seneste marsbiler, Spirit og Opportunity, der blev sendt op i 2003. Den er på størrelse med en MiniCooper og skal begynde udforskningen af Mars i august 2012.

Tidligere på året blev Curiosity udsat for en række vibrationsafprøvninger og termiske test for at sikre sig, at den kan klare rystelserne ved opsendelsen og de store temperaturforskelle, bl.a. helt ned til minus 130 grader celsius på overfladen af Mars.

Dokumentation

Nasa om Curiosity

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Gisp! 15 Mia. kroner... Og det er vel uden de øvrige transportudgifter.

Hvordan kan sådan en sekshjulet sag komme til at koste så meget? Selv den mindste bolt på "bilen" må jo koste over en million kroner - det er da lidt dyrt.

  • 0
  • 0

Ja, det overrasker lidt med den pris.

Jeg snakkede med en, som var med til at lave de danske mars-magneter til de gamle rovere. Der indgår en masse overvejelser, som man ikke lige tænker over normalt. F.eks. får alle synlige metaldele en speciel overfladebehandling, som gør at de lave mindre genskin i kameraerne. Der files og bores i alle dele, for at spare miligram. Osv. Det forklarer jo ikke tilærmelsesvis hele prisen, men jeg tror bare det er svært at få en ide om og noget overblik over, hvor meget tid der går med at lave hver eneste lille duppedit.

  • 0
  • 0

Gu´er den dyr - men man kan jo heller ikke bare smække den sammen i garagen af stumper man har købt på tilbud i Silvan. Man skulle jo gerne kunne være sikker på at når den når frem så virker den.

Man er tvungen til at bruge dyre metaller og hver eneste stump skal fremstilles i hånden af specialister – deres nye 3D kamera blev bl.a. skabt i samarbejde med James Cameron.

Jeg har en række links med dens design samt et link til hvor man kan følge live mens de arbejder på den nye Mars Rover.

http://www.ustream.tv/nasajpl

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/buil...

http://boingboing.net/2011/04/08/mars-scie... http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/feat...

http://www.boingboing.net/2011/04/06/nasa-...

http://machinedesign.com/article/nasa-prep...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten