Marsbil holder pit-stop på kraterskråning

Illustration: Nasa/JPL-Caltech

Nasas Opportunity holder nu omkring 12 meter fra kraterkanten på vej ned i Victoria-krateret. Marsbilen er i den position gået i gang med en videnskabelig undersøgelse af et lyst klippelag blotlagt for støv.

Nasas videnskabelige projektleder på Opportunity, Steve Squyres fra Cornell-universitetet, håber at få et præcist billede af den proces som har dannet krateret, og hvordan overfladen så ud inden, ved at undersøge mange forskellige steder undervejs ned i krateret.

Turen ned i Victoria-krateret begyndte 14. september med en kort tur ind på kratervæggen og tilbage igen. Nedkørslen begyndte fra området, som er blevet døbt Duck Bay. Her findes en ikke så stejl skråning med klippehylder og lag. Det gør det muligt for Opportunity gradvist at bevæge sig ned mod krateres bund.

Inden nedkørslen mente Nasas forskere, at hældningen i dette område ville være mellem 15 og 20 grader. Allerede på det første stykke har Opportunity dog oplevet hældningen på op til 25 grader, men foreløbig er marsbilen kun skredet minimalt ud på grund af stejlheden.

Turen ned i krateret blevet foretaget via tre kørsler. Den 18. september kørte bilen 7,45 meter, den 22. september 2,47 meter og senest den 25. september, hvor Opportunity nåede hen til klippelaget efter 7,38 meter.

Pauserne imellem kørslerne har været brugt til at analysere data for, hvor godt Marsbilen står fast, særligt at den ikke vælter, når dens robotarm benyttes.

Opportunity blev bygget til at kunne fungere i mindst 90 dage på Mars. Siden dens ankomst er missionen blevet forlænget. Nu er Opportunity på sin marsdag nr. 1.305 og i fuld gang med at forsætte sine videnskabelige opdagelser.

På den anden side af Mars er søsterbilen Spirit i færd med videnskabelige undersøgelser af et område kaldet Home Plate, der indeholder spor efter vand og vulkansk aktivitet.

Dokumentation

Nasa Mars-rovers

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej Thomas,

Du skrev:

"Inden nedkørslen mente Nasas forskere, at hældningen i dette område ville være mellem 15 og 20 grader. Allerede på det første stykke har Opportunity dog oplevet hældningen på op til 25 procent, ..."

Men nu er 25 % jo også "kun" 14 grader.

  • 0
  • 0

Hej Niels, Du har ret det er 25 grader og ikke procent. Vi får det rettet. Beklager. Mvh Thomas

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten