Marsbil: Har det godt - ringer senere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Marsbil: Har det godt - ringer senere

På grund af den store storm på Mars er det meste af det direkte sollys på planeten blokeret i de områder, hvor Marsbilerne Opportunity og Spirit befinder sig.

De fleste systemer på bilerne er lukket ned, men alligevel vil de bruge mere strøm, end der produceres i lige nu, hvis de skulle kontakte Jorden hver dag som sædvanligvis.

Nasa havde derfor i sidste uge givet Opportunity, besked på ikke at kontakten jorden i løbet af weekenden for at spare på den sparsomme effekt, der produceres af bilens solpaneler. Bilen skal i stedet blot kontakte jorden med en kort status hver tredje dag, indtil Mars-stormen begynder at løje af.

Lysere himmel

I sidste uge var energiproduktionen fra Opportunity's solpaneler ned på 80 procent af hvad det plejer, svarende til omkring blot 128 watt. Ved at springe nogle af de daglige kommunikationssessioner over har Nasa beregnet, at dens energiforbrug vil falde til under 130 watt.

Mandag morgen sendte Opportunity så som planlagt besked til jorden. Dens data viste, at energisituationen var blevet lidt bedre i de dage, hvor den ikke kommunikerede med jorden. Næste planlagte kommunikation med Opportunity er torsdag.

Data fra Spirit, som Nasa modtog i løbet af weekenden, viste at himlen over Spirit var blevet lidt lysere. Spirit befinder sig på den anden side af Mars i forhold til Opportunity.

Afgørende vejr

Nasa's projektleder på Marsbilerne, John Callas, oplyser, at udsigterne for de to Marsbiler helt afhænger af, hvordan vejret udvikler sig.

Hvis det ikke bliver værre, end det er nu, mener han, de begge vil klare sig igennem. Bliver det værre og mængden af lys, som når bilernes solpaneler, falder, vil de til sidst ikke kunne skabe nok strøm til at holde sig selv varme. Herefter vil de lukkes ned for evigt.

Bliver vejret gradvist bedre håber Nasa på at kunne genoptage de videnskabelige undersøgelser med Marsbilerne.

Opportunity er klar til at køre ned i det store Victoria-krater, mens Spirit skal til at undersøge et område med støv, som kan fortælle mere om Mars's våde historie.

Dokumentation

Nasa om Spirit og Opportunity

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten