Mars-sonde beviser Einsteins teori
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mars-sonde beviser Einsteins teori

Når et roterende legeme bevæger sig gennem Universet laver det i princippet en skævvridning af tid og rum.

Fænomenet, der kendes som "frame dragging" blev forudsagt af de østrigske fysikere Joseph Lense og Hans Thirring i 1918 på basis af Einsteins generelle relativitetsteori fra 1916.
 
I april 2004 blev sonden Gravity Probe B opsendt af Nasa for bl.a. at checke, om denne effekt kan måles. Forskerholdet bag Gravity Probe B vil fremlægge deres resultater på et møde i American Physical Society i april, men en enkelt italiensk forsker, Lorenzo Iorio fra universitet i Bari er måske kommet dem i forkøbet - med lånte data.

Ved hjælp af data fra Lageos-satellitten foreligger allerede en påvisning af Lense-Thirring effekten, men målingen er både kontroversiel og meget unøjagtig. Så Iorio har i stedet for analyseret data for Mars Global Surveyor i dens omløb om vor røde naboplanet.

Nasa havde på forhånd taget højde for næsten alle faktorer, store som små, der kunne påvirke sondens position i kredsløbet om Mars - bortset fra Lense-Thirring effekten. Ved en omhyggelig sammenligning af beregnede data og observerede data for Mars Global Surveyor har Ioirio derfor nu kunnet finde tydelige spor af Lense-Thirring effekten med en nøjagtighed på 0,5 pct.

Gravity Probe B mis­sionen har til hensigt at måle samme effekt med en nøjagtighed på 1 pct.

Forskerne bag Gravity Probe B anerkender ideen i Iorios analyse, men de er indtil videre skeptiske over for detaljerne og den konklusion, der kan drages. (New Scientist 20. januar 2007)