Mars-sonde beviser Einsteins teori
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mars-sonde beviser Einsteins teori

Når et roterende legeme bevæger sig gennem Universet laver det i princippet en skævvridning af tid og rum.

Fænomenet, der kendes som "frame dragging" blev forudsagt af de østrigske fysikere Joseph Lense og Hans Thirring i 1918 på basis af Einsteins generelle relativitetsteori fra 1916.
 
I april 2004 blev sonden Gravity Probe B opsendt af Nasa for bl.a. at checke, om denne effekt kan måles. Forskerholdet bag Gravity Probe B vil fremlægge deres resultater på et møde i American Physical Society i april, men en enkelt italiensk forsker, Lorenzo Iorio fra universitet i Bari er måske kommet dem i forkøbet - med lånte data.

Ved hjælp af data fra Lageos-satellitten foreligger allerede en påvisning af Lense-Thirring effekten, men målingen er både kontroversiel og meget unøjagtig. Så Iorio har i stedet for analyseret data for Mars Global Surveyor i dens omløb om vor røde naboplanet.

Nasa havde på forhånd taget højde for næsten alle faktorer, store som små, der kunne påvirke sondens position i kredsløbet om Mars - bortset fra Lense-Thirring effekten. Ved en omhyggelig sammenligning af beregnede data og observerede data for Mars Global Surveyor har Ioirio derfor nu kunnet finde tydelige spor af Lense-Thirring effekten med en nøjagtighed på 0,5 pct.

Gravity Probe B mis­sionen har til hensigt at måle samme effekt med en nøjagtighed på 1 pct.

Forskerne bag Gravity Probe B anerkender ideen i Iorios analyse, men de er indtil videre skeptiske over for detaljerne og den konklusion, der kan drages. (New Scientist 20. januar 2007)