Mars ramt af det kraftigste jordskælv målt uden for Jorden

InSight blev sendt til Mars for at studere dybden af planetens indre. Illustration: NASA/JPL-Caltech

Den 4. maj 2022 registrerede Nasas InSight Marslander et skælv på Mars, der rystede dens overflade med en estimeret styrke på 5 M efter momentmagnitude-skalaen.

Det skriver Nasa i en pressemeddelelse.

Der er tale om det største af de ellers 1.313 skælv, som InSight har registreret siden sin landing på Mars i november 2018.

Det nu næststørste marsskælv blev målt den 25. august 2021, hvor Mars’ overflade blev rystet af et skælv med en styrke på 4,2 M.

Læs også: Fremtidens månebase kan blive forsynet med ilt og brændstof lokalt

InSight mission skal gøre os klogere på dannelsen af jorden

InSight blev sendt til Mars for at studere planetens indre.

Udrustet med en seismograf kan InSight opfange seismiske bølger, der passerer eller reflekteres af materiale i skorpen, kappen og kernen af Mars. Bølgerne ændrer sig, og det kan seismologer studere og bruge til at bestemme dybden og sammensætningen af de forskellige lag.

Med denne viden kan forskerne få en større forståelse for dannelsen af klippebaserede verdener som Jorden og dens måne.

Læs også: Truslen fra supervulkaner ulmer konstant

Kan give yderligere oplysninger om Mars

I forhold til skælv på Jorden er en styrke på 5 kun middelstort, men den er på den maksimale grænseværdi af, hvad forskerne havde forventet at se på Mars. Yderligere forskning skal åbne op for detaljer, som skælvets placering, kilden til skælvet, og hvad det ellers kan oplyse om Mars’ indre.

Ifølge InSights missionsleder og efterforsker ved Nasas Jet Propulsion Laboratory i det sydlige Californien, Bruce Banerdt, har Nasa, siden InSight landede på Mars, ventet på “det store”, som han kalder det.

»Dette skælv vil helt sikkert give en indsigt i planetens indre, som intet har gjort det før. Forskerne vil analysere disse data for at lære nye ting om Mars i de kommende år,« siger Bruce Banerdt i pressemeddelelsen.

InSight mangler sollys

InSight står ellers over for en udfordring, da vinteren nærmer sig, der hvor Marssonden er placeret på Den Røde Planet. Med vinteren følger mere støv i luften, som begrænser mængden af sollys, der når frem til solpanelerne, som driver InSight.

Den 7. maj 2022 lå dens energiniveau derfor så lavt, at en beskyttelsestilstand havde slukket for alle unødvendige funktioner på sonden. Trods “flade batterier” og det faktum, at sonden afsluttede sin oprindelige mission i 2020, er InSight blevet sat på udvidet mission frem til december 2022.

Læs også: Asteroide passerer nær Jorden i 2029: Nasa forlænger rummission for et visit på småplaneten

Emner : Rumfartøjer