Mars-metorit fundet på Antarktis

Den 31. kendte Mars-meteorit er fundet på Antarktis af en gruppe forskere fra det amerikanske program for eftersøgning af meteoritter på Antarktis, kaldet Ansmet. Meteoritten blev fundet 15. december sidste år på Miller-sletten i de Transantarktiske bjerge omkring 750 km fra Sydpolen, men først for nylig har forskerne kunnet identificere den som værende fra Mars.

Meteoritten har navnet Mil-03346 og vejer 715 gram. Den er en af 1.358 forskellige meteoritter, som blev fundet under eftersøgningen i 2003-2004.

Mil-03346 er blevet analyseret af eksperter fra Smithsonians naturhistoriske museum, som peger på, at meteorittens sammensætning og struktur klart peger på, at den stammer fra Mars. Den tilhører gruppen af Mars-meteoritter kaldet Nakhliter der indikerer, at den første meteorit af netop denne type blev fundet i ægyptiske Nakhla i 1911.

Nakhlitter stammer fra de lavastrømme, som er størknet og krystalliseret på Mars for 1,3 mia. år siden. De er derefter er blevet slynget ud i kredsløb, hvorefter de senere er landet på Jorden som et meteoritnedslag for ca. 11 millioner år siden. Nakhlitter er blandt de ældste kendte Mars-meteoritter og indeholder spor af Mars' tidlige historie.