Markant stigning i tilfælde af multiresistente bakterier på danske hospitaler

På blot ét år er antallet af patienter smittet med den resistente husdyrbakterie MRSA fordoblet. Det fremgår af årets Danmap-rapport, der er udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet og Statens Serum Institut (SSI).

I alt blev 2.965 fundet smittet med MRSA i 2014, herunder 1.277 med husdyrvarianten CC398. For 2013 hed tallene 2.094 i alt, heraf 643 tilfælde af CC398-smitte.

Ifølge Danmap skyldtes stigningen dog primært et øget fokus på at screene patienter med kontakt til husdyr, men ikke desto mindre har MRSA givet infektioner for 30 procent af de smittede, herunder 19 procent af dem, der var blevet smittet med husdyr-MRSA.

På en konference om multiresistente bakterier, som Seges, Videncenter for Svineproduktion, afholdt i sidste uge på Københavns Universitet, understregede overlæge ved SSI Robert Skov, at bakterien er dominerende i Jylland og Fyn, mens den stort set er ikke-eksisterende i hovedstadsområdet.

Rapporten viser endvidere, at antallet af smittede med den multiresistente bakterie VRE (Vancomycin Resistent Enterokok) seksdoblet, og her foregår smitten oftest på hospitaler.

Problemet er størst på de sjællandske hospitaler, især i Region Hovedstaden, hvor smitten også er foregået hospitalerne imellem.

»VRE-infektioner er et alvorligt problem, fordi vi har meget få antibiotika, vi kan behandle disse infektioner med,« siger Robert Skov i en meddelelse.

I 2014 blev der således fundet 303 tilfælde af VRE, hvilket er en stigning på 30 procent i forhold til 2013 og altså en seksdobling siden 2012.

VRE er bakterier, der eksisterer i tarmfloraen hos både mennesker og dyr, og den udgør oftest ikke noget problem. Men er man i forvejen syg og svækket, kan bakterien give alvorlige infektioner såsom blodforgiftning.

Læs også: Rapport: Dramatisk stigning i brugen af antibiotika

Antallet af blodforgiftninger forårsaget af VRE er næsten tredoblet siden 2012, hvor der blev registreret 12 tilfælde. I 2014 var tallet steget til 33.

Hvad angår CPE (carbapenemase-producerende enterobakterier), som er den bakteriegruppe E. coli blandt andet hører under, er ligeledes et stigende problem, fremgår det af rapporten.

Denne gruppe bakterier er modstandsdygtige over for antibiotikagruppen carbapenem og kan give urinvejsinfektioner og i yderste tilfælde blodforgiftning.

I 2014 blev der registreret 35 tilfælde af smitte med denne bakterietype hos 29 patienter, og bakterierne er meget svære at komme til livs, forklarer Robert Skov fra SSI.

»CPE-bakterier er frygtet over hele verden og anset af det europæiske sundhedsagentur, ECDC, som den alvorligste resistenstrussel i Europa,« siger han og understreger, at ligesom med VRE-bakterierne er den eneste løsning at forbedre hygiejnen på hospitalerne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor støver man ikke Royal Rifes genriale metode af og bruger den?? Nåeh nej, den kan medicinalfirmaerne ikke spinde milliarder på....

  • 1
  • 5

For jeg ved ikke hvilken gang, men det er ofte, har jeg gjort opmærksom på, at antibiotikaresistensproblemet kan løses ved at bruge et af de såkaldte non-antibiotika, f.eks..thioridazin eller et andet phenothiazin, som resistensblokker. Så kan man få de gode, gamle og billige antibiotika til at virke igen. Der skal bare søges hos Sundhedsstyrelsen om tilladelse til import og brug af sådanne midler off label som "helper compund". Hvorfor pokker gøres der ikke opmærksom herpå, når medicinere som Kolmos og Aarestrup uafladelig interviewes i radio og på TV? Søren Nielsen, dyrlæge, Tåsinge.

  • 3
  • 1

Nu lavede Rife sin forskning i starten af 1900-tallet LANG tid før 555'eren blev opfundet, og der blev brugt en sender baseret på radiorør der så vidt jeg husker kunne levere 50 watt. Hvis du ser videoen om hans resultater vil du vide at han faktisk havde fat i noget der virkede, men blev udkonkurreret af penicillin. Filmen har også optagelser af hvad der foregik under mikroskopet når bakterier blev slået ihjel. http://rifevideos.com/

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten