Manglende søvn ændrer 711 geners virkemåde

Blot en uges manglende søvn er nok til, at hundredvis af de menneskelige gener ændrer deres virkemåde. Det viser nye resultater af forskning på universitetet i Surrey.

Forskerne undersøgte aktiviteten i samtlige gener i det menneskelige genom og fandt, at sov man mindre end seks timer om natten, havde det indflydelse på virkemåden på over 700 gener.

De påvirkede gener har indflydelse på immunforsvaret, udvikling af betændelse og håndtering af stress.

Manglende søvn kan sættes i forbindelse med lidelser som fedme, hjerteforstyrrelser og svækket indlæringsevne, men hidtil har forskerne været usikre på, hvordan genekspressionsmønstre blev ændret ved manglende søvn.

»Denne forskning har hjulpet os til at forstå betydningen af manglende søvn på genaktiviteten. Nu, da vi har den viden, kan vi bruge den til yderligere at undersøge sammenhængen mellem genaktivitet og den generelle helbredstilstand,« siger chef for søvncentret på University of Surrey Derk-Jan Dijk i en meddelelse.

Læs også: Her er seks dovne råd til at smide et par kilo

Forskerholdet har omfattet både psykologer, søvnforskere, forskere inden for funktionel genomforskning samt bioinformatikere.

»Søvn og døgnrytme som årsag til sundhed og sygdom er et afgørende forskningsområde. Ved at kombinere vores ekspertise inden for søvnforskning og 'genomics' står vi foran et gennembrud, der vil få indflydelse på vores forståelse og behandling af dårligt helbred forårsaget af manglende søvn,« siger professor Colin Smith fra University of Surrey.

Forskerne fik 14 mænd og 12 kvinder - alle sunde og raske - til at bo i søvnlaboratoriet i 12 dage. Hver deltager gennemførte forsøget to gange. Hver deltager skulle i en uge bruge 10 timer om natten i sengen, mens de i en anden uge kun måtte være i seng i 6 timer pr. nat.

Forskerne brugte blandt andet EEG-sensorer og kunne konstatere, at forsøgspersonerne i de uger, hvor de skulle være i sengen i 10 timer, i gennemsnit sov omkring 8,5 timer pr. nat, mens de kun sov i gennemsnit 5 timer og 42 minutter i den uge, de kun måtte bruge 6 timer i sengen.

Fra blodprøver taget på forsøgspersonerne kunne forskerne konstatere, at de søvnhæmmede havde underudtryk aktiviteten i 444 gener, mens 267 gener var mere aktive, end for de personer, der ikke var frataget søvn.

Forskerne opdagelser er netop publiceret i US journal Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Dokumentation

Guardian: Sleeping less than six hours a night skews activity of hundreds of genes
Die Welt: Schlafmangel ändert die Aktivität von 711 Genen

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

711 er jo lidt svært at forholde sig til.

Hvor mange geners virkemåde undersøger man med disse blodprøver?

Mange af de 771 regulerer nok noget som er ude i de mindste detaljer. Hvor mange af de 711 kan man knytte til noget vigtigt?

  • 0
  • 0

711 er jo lidt svært at forholde sig til.

Hvor mange geners virkemåde undersøger man med disse blodprøver?

Mange af de 771 regulerer nok noget som er ude i de mindste detaljer. Hvor mange af de 711 kan man knytte til noget vigtigt?

Fra: http://lmgtfy.com/?q=human+genome (wikipedia)

"The haploid human genome contains approximately 20,000 protein-coding genes, (. . .)"

  • 0
  • 0

1 ud af 3 danskere sover ikke godt. Der er mange gode grunde til ikke at bruge sovemedicin, men der er heldigvis kommet et glimrende alternativ, som kan frembringe den gode naturlige søvn, uden at tilføre kroppen kemi eller medicin.

http://www.lifewave.com/danish/silentnight...

Tak for det lille reklameindslag - den slags er der åbenbart også plads til her på siden.

Kan det oplyses, hvorfor der ikke linkes til nogen sundhedsmyndigheder på hjemmesiden? Der er jo et stort samfundsmæssige potentiale.

Kan det oplyses, hvad der foregår af testning af produktet?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten