Manglende regler udsætter danskerne for livsfarlig dieselos

Regler for, hvor meget biler, busser og lastbiler må udlede er gang på gang blevet strammet, mens arbejdskøretøjer hver gang er gået fri. Det betyder, at arbejdsmaskiner som gravkøer, damptromler og fejemaskiner kan spytte kræftfremkaldende dieselos ud, som både borgere og anlægs- og byggearbejdere udsættes for. Det skriver DR Nyheder.

Særligt er anlægs- og byggearbejdere udsat, da de ofte opholder sig i områderne omkring arbejdskøretøjerne i timevis hver dag. De store mængder dieselos, der udledes fra arbejdskøretøjerne, kan have fatale konsekvenser for arbejderne, der altså risikerer at få kræft som følge af de forurenende partikler.

»En helt oplagt risiko er at få kræft i lungerne eller måske i blæren,« siger Steffen Loft, professor ved Institut for Sundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, til DR Nyheder.

Kæmpedræn. En gravko var i fredags ved at etablere en rørledning, der nu er i gang med at tømme den kommende lagune for vand, så entreprenøren lettere kan komme til at grave ud til lagunen. Entreprenøren har 25 mand i arbejde på øen. [foto: Lars Bertelsen Illustration: Lars Bertelsen

]

Hvis maskinerne havde et partikelfilter, ville man nemt kunne fjerne næsten alle de kræftfremkaldende stoffer fra dieselosen, men der er altså ingen krav om, at arbejdskøretøjer skal have disse.

Juni opgraderede Verdenssundhedsorganisationen WHO dieselos til kategorien for direkte kræftfremkaldende stoffer - samme kategori som også tæller asbest og rygning.

»Ud fra den viden vi har om luftforurening og de egenskaber, dieselos har - så må jeg sige, at det lyder meget sandsynligt, at det her koster menneskeliv,« fortæller Steffen Loft, til DR Nyheder.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der kan ikke herske tvivl om, at partikelemissionen fra Dieselolien der forbruges i diverse køretøjer KAN være et helseproblem. Heller ikke, at de KAN virke som katalysator for en række andre sundhedsskadelige processer. MEN - hvis de er livsfarlige, så betyder det, at man med en med stor sandsynlighed vil afgå ved døden omgående hvis man indånder dem. På samme måde som det kan være livsfarligt at berøre en elektrisk fase i en 230V installation. Så lad os være enige om, at det er usundt - men hvis det er livsfarligt, så skal vi have vand, sollys og mange andre ting på "livsfarliglisten".

 • 0
 • 0

"Det betyder, at arbejdsmaskiner som gravkøer, damptromler og fejemaskiner kan spytte kræftfremkaldende dieselos ud"

Hvor mange entreprenører bruger damptromler i dagens Danmark ?? Og hvis der endelig fyres op i en damptromle er det vel kul og ikke dieselos den spytter ud...... I øvrigt hedder det en gravemaskine og ikke en gravko.

 • 0
 • 0

"Det betyder, at arbejdsmaskiner som gravkøer, damptromler og fejemaskiner kan spytte kræftfremkaldende dieselos ud"

Hvor mange entreprenører bruger damptromler i dagens Danmark ?? Og hvis der endelig fyres op i en damptromle er det vel kul og ikke dieselos den spytter ud...... I øvrigt hedder det en gravemaskine og ikke en gravko.

Gravkøer udleder metan, ikke dieselos, selv om det selvfølgelig er graverende nok...

 • 0
 • 0

Det betyder, at arbejdsmaskiner som gravkøer, damptromler og fejemaskiner kan spytte kræftfremkaldende dieselos ud

Her ude på landet lægger de mange store maskinstationstraktore (som åbenbart kun har to speederindstillinger) også store mængder fed, klæbende dieselos ud. - Jeg garantere, det er værre end selv en osende brændeovn. For slet ikke at tale om alle de ovne som fyres ansvarligt.

Måske man skulle rette hetzen væk fra brændeovne, og mod et virkeligt problem i stedet for........

 • 0
 • 0

i Esbjerg, som holder hele morgenen og oser området til, må bestemt også på farlig-listen ..

 • 0
 • 0

Så vidt jeg ved findes der da regulativer der beskriver effektivitet og forurening fra off highway køretøjer eks. det amerikanske TIER. Så vidt jeg husker er der godt nok en undtagelse for små køretøjer med mindre end 30-40 kW. Gad vide om ikke der også er en Europæisk pendant.

Eller er Danmark bare så lille at vi ikke har køretøjer større end bagatelgrænsen :-)

 • 0
 • 0

Gælder det så også DSB,s gamle lokomotiver, dem har jeg ca. 45 af i min baghave pr døgn, i og med at vi bor som nabo til banegården i Nyk. F.

Hvert lokomotiv er på 2430 kw, nogle af dem står stille i tomgang i timer, når de så sætter igang ligger de en røgslør på 10m i diameter og ca 300m lang. Altså 45 x 2430 kw = 109350 kw. , hvor mange tons dieselolie er det på de første 300m i accelerations forløbet pr dag.

Hvis spørger om noget, kaldes det samfundstjenstlig.

I min forhave har vi ca 35000 biler x et eller andet kw i gadeplan Det er sikkert nødvendig

Hos os har vi en brændekedel på 75 kw og en 12m skorsten som skal forlænges til 15-16m efter landsrettens dom, trods det at den ligger under svanemærket i udledning.

Vælger man fjernvarmen overskrider de grænseværdier hver 5. dag selvom der er filtre og hvad gør man så ved resterne.

Hvad kan vi, hvad gør, vi hvad vil vi, uanset hvad så falder alt til jorden igen, hvis ikke det ligger der, altså i et område hvor mennesker færdes.

 • 0
 • 0

tror jeg da ..

For hvis man stikker næsen ned på fjerntogsperronen på Nørreport station, eller ind på Århus banegård - får man helt klart den opfattelse ...

Nu er det jo ikke så synligt på Nørreport - men sidst jeg var på Århus banegård synes luften nærmest lyseblå af dieselos ...

/ole

 • 0
 • 0

Århus banegård synes luften nærmest lyseblå af dieselos

Har lige været der idag. Luften er ækel - det er slet ikke den flotte banegård og Bruuns Galleri værdigt at have så svinske perroner.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten