Mangel på borerig forsinker dansk skifergas-boring

9. november 2012 kl. 12:542
Mangel på borerig forsinker dansk skifergas-boring
Illustration: Dong.
Tidsplanen for den første danske skifergas-boring skrider. Markedet for borerigge er presset, og Total kommer tidligst i gang til august.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tidligst til oktober næste år ved det franske energiselskab Total, om Nordjyllands undergrund indeholder skifergas.

Med andre ord må både tilhængere og modstandere af det første danske skifergasprojekt vente yderligere 6-8 måneder med at få svar på, om Nordjylland kan lægge grund til en egentlig produktion af skifergas.

»Vi har måttet justere den oprindelige tidsplan,« siger Henrik Nicolaisen, der er dansk projektleder for Total.

Det er problemer med det udbud, der skal sikre en borerig til projektet, som skubber tidsplanen, fortæller han. Markedet for onshore borerigge er spændt hårdt i øjeblikket, og virksomhederne har simpelthen for travlt til, at Total kan få borerig på plads i tide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som tidligere fortalt i Ingeniøren findes der i USA en stor gruppe af underleverandører, der servicerer energiselskaberne blandt andet i forhold til borerigge. Men i Europa har man slet ikke samme industri og dermed adgang til boringer.

»Vi kan konstatere, at selskaberne især har travlt i Holland og Tyskland i øjeblikket, og det betyder altså, at vi ikke kan få en rig i tide,« siger Henrik Nicolaisen.

Men det er ikke lig med, at projektet står stille. Eksempelvis er Total netop nu ved at forhandle to kontrakter med forskellige danske og udenlandske underleverandører.

Den ene kontrakt er til at bore den første af i alt to vandboringer, der skal gå til en dybde af 150-175 meter og sikre 3.000 kubikmeter vand til boremudder og procesvand under selve skiferboringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har fået tilladelserne fra myndighederne, og nu forhandler vi med underleverandører,« fortæller Henrik Nicolaisen, der derfor ikke vil fortælle, hvilke selskaber man forhandler med.

Han kan dog oplyse, at eventuelle leverandører skal være certificeret til at lave vandboringer i Danmark, for at de kan få ordren.

Den anden kontrakt går på anlægget af selve borepladsen. Det arbejde skal efter den nye plan starte til februar, så Total kan være klar til at bore i august. Også her ligger den franske energigigant i forhandlinger med entreprenører som opgaven.

Når boringerne er overstået, skal kerneprøverne fra boringen analyseres i laboratorier. Det arbejde tager yderligere et par måneder, så først til oktober ved Total og Nordsøfonden, der er medejer af licensen, om der er gas i alunskiferen - og om den er rentabel at indvinde.

Imens går debatten ikke mindst i Vendsyssel, hvor boringen skal finde sted.

Senest har blandt videnchef i Concito Torben Chrintz over for Nordjyske Stiftstidende givet udtryk for, at han så positivt på indvind af dansk skifergas som et mere CO2-venligt alternativ til det danske forbug af kul.

Gas frem for kul vil reducere CO2-udslippet med en mængde, der svarer, til at man fjerner 75 procent af alle bilerne på vejene, sagde han til avisen torsdag.

Twitter

Følg Ingeniørens journalist Erik Holm[

](https://twitter.com/#!/holm_erik)

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
21. november 2012 kl. 10:05

D. 22 nov kl 19.00 er der møde om skifergas i Frederikshavns Gymnasium.

Se evt nordjyske - skagenavis for flere nyheder.

1
9. november 2012 kl. 15:50

Håber det aldrig finder frem til bestemmelsesstedet.