Mangel på arbejdskraft: Ny minister åben for flere studiepladser til internationale studerende

Plus18. januar kl. 05:003
Mangel på arbejdskraft: Ny minister åben for flere studiepladser til internationale studerende
Det vil kun være til Danmarks fordel, hvis vi bliver bedre til at udveksle viden og teknologi med resten af verden, sagde uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund på IDA-konference. Illustration: IDA.
Flere politiske partier melder sig klar til at se på optaget.
Artiklen er ældre end 30 dage

Siden 2018 har en række politiske indgreb rundbarberet de engelsksprogede studiepladser på danske uddannelsesinstitutioner.

Nu skal flere internationale studerende til Danmark, lyder udmeldingen fra flere politikere herunder den nye uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund fra Moderaterne.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. januar kl. 16:17

Hvad betyder det, at udenlandske studerende bidrager med det der svarer til 2 milliarder årligt til samfundsøkonomien? Hvor mange færdiguddannede er der tale om i én årgang der bliver i landet i udregningen? Er det omsætning, løn, skattebetaling eller hvad, de bidrager med?

2
18. januar kl. 11:21

Det er naturligvis let at udelukke udenlandske studerende, og dermed undgå betaling af SU. Men hvad er det dog for en molbo-løsning ?

Vi kan da ikke være så bundne af regler om "ligestilling" at det udelukker sund fornuft ? Folkepensionen udbetales efter en brøk, som udtrykker opholdstiden i Danmark. 10 år giver 25%, og så videre.

Hvor svær kan det være at finde regler som begunstiger unge mennesker, som er vokset op i Danmark - i forhold til tilrejsende ?

En helt anden sag er, at det måske for mange studieretninger - især STEM - er en fordel at uddanne udlændinge - også selvom en brøkdel rejser væk igen ? Mon ikke de er gode ambassadører for Danmark ? Mon ikke engelsk-aproget undervisning er en langsigtet fordel for danske studerende ?

Dette omfatter naturligvis ikke norske og svenske medicinstuderende, især, som kommer til Danmark fordi deres respektive lande har et absurd lavt optag på medicinske uddannelser (vist kombineret med urimelige karakter-omregninger).

Jeg forstår fortsat ikke hvordan flere af de ansvarlige partier kunne vedtage disse tåbelige ændringer - jeg valgte ihvertfald et nyt parti af den grund til valget.

1
18. januar kl. 10:32

Jeg tror ikke, at det hjælper noget at øge antallet af pladser på erhvervskandidatuddannelserne, for der er allerede nu ledige pladser på de fleste af dem.

Specielt udlændinge har svært ved at vælge erhvervskandidatuddannelser, da de fra dag et skal have en kontrakt med en virksomhed, og det kan være svært for studerende uden kontakter i Danmark. Det er svært nok for danske studerende at få virksomheder med på ideen.

Erhvervskandidatuddannelserne blev indført som en reaktion på Fremdriftsreformen, der forkortede kandidatuddannelserne. Man indså, at man tabte den værdi, der ligger i, at studerende har studierelevant arbejde ved siden af studierne, men man ville ikke indrømme, at Fremdriftsreformen var en fejltagelse, så man lavede i stedet en ordning, der kunne tillade studerende at gøre, som de altid havde gjort, dog med en masse restriktioner, der gjorde ordningen utiltalende både for studerende og virksomheder.

Hvis man gerne vil have flere udenlandske studerende, så bør det være på de ordinære kandidatuddannelser. Det er nemmere, og der er plads til begrænset erhvervsarbejde ved siden af. SU får EU-studerende alligevel kun, hvis de arbejder mindst 10-12 timer om ugen i Danmark. (https://www.eu.dk/da/faq/alle-faqs/kan-udenlandske-studerende-faa-su). Studerende udenfor EU kan ikke få SU, og de skal betale for deres studier selv. Selvbetalere tæller i øvrigt ikke med til loftet for udenlandske studerende.