Mangel på arbejdskraft: Britisk robot høster grønne asparges

18. august 2022 kl. 05:0010
Mangel på arbejdskraft: Britisk robot høster grønne asparges
Sprout er en robot, der selv navigerer rundt mellem rækkerne af asparges. Illustration: Muddy Machines.
Markedet for landbrugsrobotter er stille og roligt på vej frem. Den britiske asparges-plukker kan køre 16 timer i døgnet og dermed spare på den menneskelige arbejdskraft.
Artiklen er ældre end 30 dage

Robotter i landbruget er på vej frem og en af de seneste modeller er asparges-høsteren Sprout fra den britiske virksomhed Muddy Machines.

I kølvandet på Brexit er der nemlig opstået et akut behov for arbejdskraft i landbruget. Der vurderes fra den britiske regering, at der mangler omkring 500.000 sæsonarbejdere.

Det skal letvægtsrobotten Sprout gerne afhjælpe. Den er i stand til at høste asparges individuelt og udvælge dem ud fra de specifikationer, som landmanden har programmeret den til. Den kører selv ud i marken og kan køre 16 timer i døgnet under den korte 12-ugers høstsæson.

Robotten er udstyret med kunstig intelligens, så den kan afgøre, hvor moden den enkelte asparges er og undgå asparges-lignende ukrudt. Den kan også høste, selv om ukrudt dækker bunden af marken.

Afgørende for aspargesdyrker

Direktør for Muddy Machines, Florian Richter, grundlagde virksomheden i 2020, og de første testkørsler med Sprout skete allerede i oktober 2021 hos Englands største asparges-producent i Herefordshire. Her var ejer af landbruget John Chinn ved at blive desperat:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det handler ikke om at skære i omkostningerne til aflønning af medarbejdere - det handler simpelthen om at kunne finde dem [medarbejderne, red],« siger han til webmagasinet The Robot Report.

Han understreger, at med en sæson på bare 12 uger er teknologi afgørende for, at høsten kommer i hus.

Muddy Machines har nu fået yderlige investeringer på 1,5 millioner pund (13,3 mio. DKK) til at udvikle en ny version af Sprout, der skal være klar til høstsæsonen i 2023. Det er også planen, at robotten skal udvikles til at høste andre afgrøder end asparges.

Også i Danmark er der stor fokus på landbrugsrobotter. I foråret vandt robotten fra Farmdroid DIRA’s teknologipris - læs mere om det her.

Remote video URL

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
19. august 2022 kl. 11:32

Landbruget mangler arbedskraft, til lidt specielle opgaver, men alligevel.

Og så hører man at VE-projekter anprises fordi de giver en masse arbejdpladser!!!!

8
19. august 2022 kl. 09:05

En ekstra arm på robotten og lidt kode, så kan den luge udkrudt mens den høster.

Og selvfølgeligt også luge ukrudt hele sæsonen i gennem.

Lidt yderligere kodning, så kan den også fjerne snegle.

7
19. august 2022 kl. 08:47

Det er rigtigt, du må køre med robotten på privat mark. Af samme årsag er markræs en ting. Robotten må bare ikke køre over vejen til marken på den anden side. (Hvorfor krydsede robotten vejen?)

5
18. august 2022 kl. 12:47

Hvor gør den af aspargserne?

Den må formodes at blive på koblet en anhænger til opsamling af de optagne asparges. og efter 16 timer skulle der gerne være mange pund i payload. Så vejer vogntoget nok mere end en havetraktor.

4
18. august 2022 kl. 12:13

robotter der skal kører på offentlig

Nu vil jeg gerne vædde en bukket to-krone på at en asparges plukke robot IKKE kommer til at plukke på asparges på offentlig vej.

Den der robot vi ser her vejer mindre end min havetrraktor - Jeg tror heller ikke det vil blive et problem og få den der godkendt.

3
18. august 2022 kl. 11:18

Jeg snakker om robotter der skal kører på offentlig vej eller mark. De tunge maskiner.

2
18. august 2022 kl. 11:09

Det har jeg fandme aldrig hørt om skulle være et problem? Der er ingen problemer med robot græsslåmaskiner -