Mangel på 14 kritiske råmaterialer truer den europæiske industri

En arbejdsgruppe i EU har netop udsendt en rapport, der identificerer 14 råmaterialer som værende særligt kritiske. De har både stor økonomisk betydning for den europæiske industri og er udsat for høj risiko, når det gælder leverancer.

De 14 råmaterialer omfatter bl.a. grundstofferne gallium, indium, germanium, neodymium samt den såkaldte gruppe af platin-metaller, der ud over platin også omfatter palladium, iridium, rhodium, ruthenium og osmium. De har alle det tilfælles, at alene efterspørgslen til nye teknologier i 2030 anslås at overgå den samlede produktion af disse råmaterialer i 2006.

Størstedelen af gallium, indium og germanium kommer i dag fra Kina. Rusland står for hovedparten af leverancer af gruppen af platin-metaller.

Her kommer råvarerne fra. Kilde: Critical raw materials for the EU Illustration: EU

EU's industrikommisær Antonio Tajani fremhæver vigtigheden af adgang til råmateriale for den europæiske industri. »Vi må sikre, at vi fortsat har de nødvendige materialer til rådighed«.

De kritiske råmaterialer udvindes ofte som et biprodukt ved produktion af kobber, zink eller aluminium og vil være meget dyre at producere alene. Da det tager 10-25 år at sætte gang i en nyt stort kobberprojekt kan det være svært at imødekomme strukturelle ændringer i efterspørgslen fra udenlandske miner.

Selv om man kan finde depoter inden for EU af de 14 råmaterialer, er det ikke ualmindeligt, at der går 8-10 år fra fund til produktionsstart. Rapporten anfører dog, at EU's medlemslande er klar over denne problematik og bl.a. Sverige har arbejdet for hurtigere at kunne sætte gang i produktionen.

Arbejdsgruppen anbefaler, at EU opdaterer sin liste over kritiske råmaterialer hver femte år. Da der for mange materialer er stor usikkerhed om produktionsmængder, anbefaler man desuden, at der arbejdes for bedre statistisk materiale.

Blandt de mange andre anbefalinger er endvidere et forslag om, at udforskningen støttes i højre grad og indregnes som en forskningsaktivitet.

Ligeledes gør man opmærksom på mulighederne for øget genanvendelse og mere optimal brug af materialerne i industrien.

Rapporten er i høringsfase indtil 15. september.

Dokumentation

Critical raw materials for the EU (pdf)

Emner : Råvarer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så er det da godt at Amerikanerne har fundet en masse råstoffer i Afghanistan og de tilfældigvis også har en masse tropper dernede til at passe på det

 • 0
 • 0

Har vi nu gang i en ny konspirations teori? Før 11/9 kendte USA til manglende strategiske materialer 10 år ud i fremtiden, hvor efter de iværksætter Twin Towers angrebet som undskyldning for at senere at invaderer Afghanistan, så når der er behov for de materialer (10 år senere)er de i besiddelse af tropper der hvor materialerne er!!!!

Tror du selv på den ????

 • 0
 • 0

Der eringen konspiration i det her,hvad har de gået efter i golf krigene,det var for at sikre deres olieforsyning,ikke at gå efter Husseins masseødelæggelsesvåben,da der ingen var,hvis det er terrorister de jagter i Afghanistan,hvorfor er de så ikke andre steder hvor terrorismen florerer,man ser ikke meget USA og deres allierede i eks. dafur i Sudan eller Yemen.

 • 0
 • 0

Har vi nu gang i en ny konspirations teori?

Konspirationer er trods alt lidt bedre end det mest sandsynlige: At USA følger den samme vej som Sovjet; begynder at tro på sin egen propaganda og spilder det meste af sin velstand og tidligere indflydelse på tåbelige millitære eventyr og korruption.

http://atimes.com/atimes/Middle_East/LF17A... .... Drunk on war as Washington may be, the US is still not the Soviet Union in 1991 - not yet. But it's not the triumphant "sole superpower" anymore either. Its global power is visibly waning, its ability to win wars distinctly in question, its economic viability open to doubt. It has been transformed from a can-do into a can't-do nation, a fact only highlighted by the ongoing BP catastrophe and "rescue" in the Gulf of Mexico. Its airports are less shiny and more Third World-like every year.

Konspirationer kræver kompetence ...

 • 0
 • 0

Ligeledes gør man opmærksom på mulighederne for øget genanvendelse og mere optimal brug af materialerne i industrien.

Det interessante er at vi lever i en økonomisk drømmeverden hvor man per definition antager at resourcernes mængde er uendelig og deres værdi nul.

Derfor er konstant vækst det vigtigste politiske succeskriterium.

Ud med økonomerne!

Mvh Søren

 • 0
 • 0

man kan også drage konklusionen at diskussionen nu er kommet op til overfladen fordi EU ikke længere (sammen med USA) har samme dominerende position i verdenen som for bare 10 år siden. Derfor er forsyningerne nu truet hvilket de ikke reeelt var tidligere. Dette gælder uanset om mængderne er endelige.

Det gode ved denne situation er, at det at vores position er truet gør at vi måske kan komme lidt op på dupperne i stedet for at lalle rundt som det har været tilfældet de sidste 10-15 år!

 • Jesper
 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten