For mange proteiner i mælken kan gøre børn fede som voksne
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

For mange proteiner i mælken kan gøre børn fede som voksne

Den næring, som spædbørn får i de allerførste måneder efter fødslen, kan have betydning for stofskiftet senere i livet.

Franske forskere har vist, at spædbørn, som fik modermælkserstatning med højt indhold af protein, har højere blodtryk i treårsalderen end børn, som kun fik brystmælk.

De forhold kan muligvis have betydning for børnenes helbred senere i livet, for eksempel udvikling af fedme. Selve fænomenet er kendt som 'metabolic programming'.

Lektor på Institut for Human Ernæring og ekspert i børneernæring, Christian Mølgaard:

»Vi ved allerede, at det har betydning for vores fremtidige helbredstilstand, om vi får brystmælk eller modermælkserstatning som spæd. De franske studier viser, at selv en variation i proteinindholdet i modermælkserstatningen kan have betydning,« siger han til ing.dk.

For meget protein er ikke godt

Studierne, der er offentliggjort på en konference i 'The Pediatric Academic Societies' i Denver, USA, bestod af tre grupper af spædbørn. Den første gruppe fik kun brystmælk de første fire måneder efter fødslen, den anden gruppe fik modermælkserstatning med et normalt indhold af protein, og den tredje gruppe fik modermælkserstatning med et forhøjet indhold af protein. Niveauet var dog stadig inden for de anbefalede rammer.

Det var den sidste gruppe, som viste et forhøjet blodtryk i forhold til de som kun fik brystmælk.

»Tidligere tænkte man, at protein var godt for spædbørns vækst, men meget kunne tyde på, at man ikke skal overstimulere væksten med for meget protein,« siger Christian Mølgaard.

Han mener, at de nye resultater kan få betydning for, hvordan man producerer en mere optimal modermælkserstatning i forhold til proteinindhold.

De franske forskere vil nu forsøge at gennemføre længerevarende studier for at undersøge de helbredsmæssige konsekvenser længere henne i livet.

Selv om de danske forskere har en grundlæggende interesse for spørgsmålet, er det ifølge Christian Mølgaard ikke muligt at gennemføre den type undersøgelser i Danmark, da næsten alle spædbørn i dag hovedsagligt får brystmælk de første måneder.

Dokumentation

Early nutrition has a long-term metabolic impact

Emner : Ernæring
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mennesket kan spise tre ting der feder:

Protein, Kulhydrat, og Fedt.

Uanset hvad man spiser for meget af feder det.

1 gram protein for meget, feder som 0,44 gram fedt.

1 liter skummetmælk for meget, der indeholder 1 gram fedt, feder med 44 gram fedt på sidebenene fordi energien fra protein og kulhydrat er lig energien fra 44 gram fedt.

Defor skal du motionerer: ryst på hovedet fra side til side. Det slanker.

Spis mindre. Det virker!

Kør mere på cykel, det virker voldsom slankende.

 • 0
 • 0

@ Nis: Den liter skummetmælk du snakker om feder næppe 44 gram. Kun hvis du holder dig aktivitetsniveau konstant, spiser det samme og så drikker en liter skummetmælk vil den fede 44 gram.

Men mennesker spiser ikke det samme + 1 liter mælk. For en liter mælk flyder ret meget i maven og resten af systemet. Det man skal fjerne er ikke mælk, men sodavand, slik og hvidt brød og pasta. Hvis du vil tabe dig er det nemt at skifte kartofler (stivelse) ud med andre grøntsager som bønner, broccoli og løg (fibre).

At ryste på hovedet taber du næppe meget fedt af, for du gør det næppe i mange timer om dagen. Det kan man med cykling, løb og gang.

 • 0
 • 0

Fordi hvis der er tale om soja basseret modermælkserstaning, så er det derfor og ikke noget med protein indholdet, da soja indeholder et væsentligt indhold af plantesteroler med hormonforstyrende effekt. Så meget at en daglig dosis modermælkserstatning svarer til 5-6 p-piller og det er klart at når man bliver udsat for så store mængder østrogen ligende hormoner så laver det negativ feedback i hormon produktionen hvilket fører til lavere produktion af testosteron hvor højere fedtprocent og overvægt senere i livet netop er en konsekvens.

 • 0
 • 0

Hvorfor skriver I i overskriften at forhøjet proteinindhold i mælken gør børn fede som voksne? Det forskningen viste var at modermælkserstatning med højt protein (2.7g/l) gav højere blodtryk i forhold til brystmælk eller modermælkserstatning med lavt protein (1.8g/l), mens modermælkserstatning med lavt protein (1.8g/l) gav et mindre hoved i forhold til brystmælk eller modermælkserstatning med højt protein (2.7g/l). For helvede... I prøver jo at få det til at se ud som om voksne fede er blevet det fordi deres mødre af en eller anden grund havde højt proteinindhold i deres mælk. Useriøst.

 • 0
 • 0

Enig, især da der er tale om højere blodtryk i [b]3-års alderen[/b]. Der antages at dette har betydning for fedme senere i livet, hvilket der ikke er bevis for. Dette [b]kan[/b], er derfor noget usikkert.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten