For mange hestehandlere i it-branchen

»Farfar var hestehandler, far var bilfusker og selv er jeg i softwarebranchen.«

Sådan falder ordene, når Ivar Jacobson denne vinterdag i Stockholm bliver bedt om at karakterisere softwareindustrien generelt.

Den tidligere Ericsson-ingeniør er et levende og dynamisk bevis på, at der kan være både indhold og udvikling i den tredje alder. Han er manden bag UML, Unified Modeling Language - et af de mest udbredte formaliserede systemudviklingsværktøjer. Metoden har han perfektioneret og forfinet sammen med sine andre »amigos«, de amerikanske forskere i objektorienterede metoder Grady Booch og Jim Rumbaugh. Svenskerens firma Rational Software har omsat modellerne til produkter, nu også gennem IBM's distributionskanaler efter IBM's opkøb for et år siden.

Ivar Jacobson har stærke meninger om afmatningen i it-branchen. Men de skarpe meninger ledsages ofte af et smil:

»Megen af den modgang, som branchen oplever nu, skyldes et tab af tillid. Nu har investorerne endelig forstået, at branchen generelt ikke aner, hvad den arbejder med. Pengefolkene vil ikke investere mere men vil blot anvende it-systemerne. Et antal it-virksomheder har skadet tilliden hårdt til it-branchen; de har virkelig været bilfuskere og hestehandlere,« konstaterer Ivar Jacobson. Uden at ville nævne konkrete firmaer henviser han blot til it-boomets milliardinvesteringer i firmaer, som aldrig formåede at fremvise konkrete produkter.

Tomhjernet outsourcing

Nutidens store fejlslagne it-projekter tilskriver han uvidenhed blandt beslutningstagerne i de involverede organisationer og virksomheder.

»Havarerede softwareudviklingsprojekter handler dybest set om inkompetence. Og jeg ser en ny inkompetent bølge være på vej. Den handler om outsourcing. Nu sidder folk, som ikke har et begreb skabt om, hvordan man bygger software og bestemmer, at virksomheden skal outsource 50 pct. af programudviklingen. Outsourcing kan lade sig gøre, hvis det sker med omtanke. Mange steder foregår det på en hovedløs facon,« siger han, og afviser at opdele systemudviklingen, som det ofte sker ved outsourcing:

»Man forudsætter, at de indiske programmører blot er dresserede chimpansere, der kan skrive kode. Og så skal tænkerne sidde i den vestlige verden. Men det er altså helt galt. Det vil vi komme til at se nye skandaler udspringe af, og jeg er bange for, at det kan blive den nye it-boble, der brister. At udvikle software er meget mere komplekst, end vi åbenbart vil acceptere.«

Men det er forkert at forenkle diskussionen om at lave effektiv softwareudvikling til en religionskrig:

»Agile-softwareudvikling og extreme programming er bevægelser, som har positive elementer, fordi de sætter fingeren på, at udviklingshastigheden skal op. Men et af problemerne er, at mange udviklere ikke forstår, hvad de laver og så følger de blot teorierne slavisk,« konstaterer Ivar Jacobson.

Knæfaldet for enkle løsninger

Den svenske ingeniør understreger, at gode programmører skal have praktiske erfaringer:

»I øjeblikket er erfaring ikke værdsat i systemudviklingsverdenen. Nyuddannede javaprogrammører fra universiteterne er konger fra det øjeblik, de kommer ind i virksomheden. Det er de i modsætning til de ansatte, der har bygget produkter i tyve år. Det er helt vanvittigt.«

Efter en lille tænkepause tilføjer han dog med et sardonisk smil:

»Da jeg arbejdede hos Ericsson, sagde min chef: «Nu har vi ikke tid til at sidde her og tænke, vi må arbejde», han blev senere administrerende direktør i Ericsson, så der må jo være noget positivt i ikke at tænke sig så forbasket meget om«.

Ivar Jacobson ser på mange måder internettet og World Wide Web som en årsag til at udviklingen af software er sat tilbage:

»Inden World Wide Web havde alle indset, at softwareudvikling var en nødvendig udgift. Men de fantastiske internet-muligheder fik analytikere til at fable om en æra med ny økonomi. Nu kan man knalde noget op på brugernes skærme, som kun ligner et produkt, med en indsats på 20 pct. Jeg har set den slags udvikling gang på gang.«

Ivar Jacobson nøjes dog ikke med at skyde med skarpt mod branchen. Den svenske ingeniør har sammen med sin datter oprettet firmaet Jaczone, som skal udvikle og afprøve teknikker, som kan slå igennem i løbet af fem til ti år, måske endda hurtigere hvis IBM f.eks. vælger at støtte dem:

»Vi arbejder på at lave aktiv software, som kan uddanne dig, mens du arbejder. Software i form af intelligente agenter, som bl.a. kan hjælpe systemudviklere med at komme igennem det 80 pct. langsommeligt fodarbejde, som er involveret.«