Mange chefer er psykopater

Du har haft en uoverensstemmelse med din chef for nogle måneder siden. Nu virker han aggressiv og sender tvetydige trusselsmails. Ingen tror på dig, og kollegaerne finder ham charmerende og klog.

»Paranoia,« siger din samlever.

Hvis du er akademiker og arbejder på en akademisk arbejdsplads, er sandsynligheden for, at din chef er klinisk psykopat dobbelt så høj som på andre arbejdspladser. Det siger den svenske rekrutteringskonsulent Lars-Oluf Tunbrå til Magisterbladet.

Han peger på, at psykopater blandt andet er karakteriseret ved matematisk-logisk intelligens. De klarer sig godt ved videregående uddannelser og får derfor oftere chefstillinger.

Lars-Oluf Tunbrå undrede sig over et bemærkelsesværdigt antal henvendelser fra dygtige og imødekommende mennesker, som blev fyret kort efter, han havde anbefalet dem:

»Jeg fandt ud af, at den stod helt galt til med det psykiske arbejdsmiljø, og at der stod én bestemt mellemleder eller chef bag. Når jeg hørte om den chefs opførsel, var alle trækkene på en psykopat der,« siger Lars-Olof Tunbrå.

Hver tiende chef er psykopat

Organisations- og erhverspsykolog i Bedriftssundhedstjenesten (BST) Arne Grønborg har arbejdet med rekruttering for Rambøll i 11 år og kender problemet.

Arne Grønborg vurderer, at cirka hver tiende danske chef er psykopat:

»Og halvdelen af dem, er så skingrende, at man også i streng klinisk forstand vil betegne dem som fuldblodspsykopater,« siger han til Magisterbladet.

Lars-Oluf Tunbrå anbefaler, at der kun er én ting at gøre, for at redde sig selv. Det er at søge væk fra arbejdspladsen. Det mener Arne Grønborg er hasarderet:

»Jeg har set eksempler på, at en leder har gået ind og fyret en mellemleder uden skelen til, hvad det ville koste i kroner og øre,« siger han, men tilføjer, at han også kender til eksempler, hvor den øverste ledelse dækker over en mellemleder, der ødelægger en afdeling.

Både forfatteren, Arne Grønborg og Magisterforeningen er blevet bombarderet med henvendelser fra frustrerede medarbejdere og lederkolleger.