Måneklippejæger opsporer forsvundne stykker af Månen

'Måneklippejægeren' kaldes han. Joseph Gutheinz Jr., der er tidligere ansat i Nasa, har gjort det til sin mission at opspore så mange som muligt af de prøver af Månen, som blev hjembragt under Apollo-missionerne 1969-72, men som i dag enten er stjålet, handlet ulovligt eller bortkommet på anden vis.

Det er tilfældet med 184 af de 370 måneprøver, som stammer fra klippestykker indsamlet under Apollo 11- og 17-missionerne, og som er spredt over hele verden.

Da astronauterne Eugene Cernan og Harrison Schmitt ved afslutningen af Apollo 17-missionen, det sidste bemandede besøg på Månen, 13. december 1972 samlede en stor mængde måneklipper op, erklærede de nemlig, at prøverne fra klippen ville blive delt med så mange lande som muligt.

Efter astronauternes hjemkomst beordrede præsident Nixon et klippestykke på størrelse med en mursten brækket i stykker. 270 måneprøver blev derefter fordelt til lande og stater i hele verden, mens 100 prøver blev givet til 50 amerikanske stater.

Af de 184 bortkomne prøver er de 160 forsvundet i udlandet, mens 24 er blevet væk i USA. Hver prøve, som blev givet som gave, var indkapslet i akryl og monteret på en træplade med landets flag på.

Hemmelig månestykke-mission

Måneklippejægeren Joseph Gutheinz Jr. er i dag advokat og lærer i Texas, men hans jagt på de forsvundne måneprøver begyndte i 1998, da han stadig arbejdede for Nasa. Her startede han en hemmelig operation, kaldet 'Lunar Eclipse' og indrykkede en annonce i avisen US Today for at afsløre personer, der solgte falske måneprøver.

Ifølge amerikansk lov er det forbudt at handle med prøver fra Månen. FBI jagter alle med bål og brand, som forsøger at sælge månestøv eller prøver, da dette anses for at være den amerikanske stats ejendom.

Joseph Gutheinz Jr. blev derfor enormt overrasket, da en person tilbød at sælge ham den 'goodwill-månesten', som Honduras havde fået foræret. Prisen blev angivet til 30 millioner kroner for prøven på 1,142 gram. Han købte ikke prøven, men FBI slog til, og prøven blev bragt tilbage til Nasa.

Mangelfuld kontrol

Nasas generalinspektør fastslog for nylig i en rapport, at Nasa mangler tilstrækkelig kontrol over sine udlån af måneprøver og andre prøver fra rummet. Dette øger ifølge rapporten sandsynligheden for, at disse unikke prøver fra Månen går tabt.

Rapporten påpeger nødvendigheden af at have præcise retningslinjer for udlån af månemateriale og deres opbevaring. I marts 2011 var 26.000 af disse prøver udlånt til forskere, undervisningsbrug eller udstillinger. Nasas generalinspektør, Paul K. Martin, erklærede i rapporten:

»Nasa har mistet prøver og dele fra rumprogrammet, siden de første måneprøver blev hjembragt fra Apollo-missionerne.«

Det eneste lovlige kendte salg af måneprøver skete i 1993, da den russiske regering solgte materiale opsamlet af den russiske Luna-16-månesonde på en Sotheby-auktion i New York.

Der har været flere eksempler på forsøg på at sælge de måneprøver, som er givet til regeringerne. Både Spaniens og Cyperns prøver har været til salg, men handlen er blevet forpurret. Maltas prøve er blevet stjålet, og Joseph Gutheinz Jr. har forsøgt at købe den tilbage til Nasa, men uden held.

Blandt de forsvundne prøver er dem, der er givet til Rumænien og Libyen, og det er ikke usædvanligt, at prøver forsvinder under revolution og politiske omvæltninger. For eksempel menes prøven, som blev givet til den rumænske diktator Nicola Ceausescu, at været blevet solgt efter hans henrettelse. Den irske prøve, som blev opbevaret på Dublins observatorium, forsvandt under branden og ligger nu begravet på Finglas-lossepladen i Dublin sammen med resterne af observatoriet.

Studerende deltager i jagten

Opgaven med at jagte de forsvundne måneklipper er enorm. Joseph Gutheinz Jr., der også underviser i kriminalret på University of Phoenix og Alvin Community College i Texas, har derfor opfordret sine studerende til at hjælpe med at finde de manglende måneprøver.

Ifølge BBC Online har de til dato fundet 77 af de manglende prøver, heriblandt dem, som blev givet til guvernørerne i staterne Colorado, Missouri og West Virginia.

Joseph Gutheinz Jr. erkender over for US Today, at han aldrig vil være i stand til at finde og bringe alle de manglende prøver tilbage til Nasa. Mange findes i dag i private samlinger. Der er dog nogle, han meget gerne vil finde, bl.a. dem fra Malta, Rumænien og Irland - selv om det vil kræve et enormt arbejde på lossepladsen i Dublin.

I alt blev der på Apollo-missionerne hjembragt 382 kg klippestykker fra Månen.

Hjembragte måneprøver

MissionVægtÅr
Apollo 1122 kg1969
Apollo 1234 kg1969
Apollo 1443 kg1971
Apollo 1577 kg1971
Apollo 1695 kg1972
Apollo 17111 kg1972
Luna 16101 g1970
Luna 2055 g1972
Luna 24170 g1976

(Luna var ubemandede russiske månesonder)

Dokumentation

Artikel i USA Today
Artikel på BBC Online

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

.. ligger en masse af månestenene, blot uden acrylindpakning. Eller måske er de fra Mars. Jeg går ud og ser efter når naboen ikke kigger.

  • 0
  • 0

Det er vist det samme der gør Elvis' underbukser meget værdifulde...

Så foretrækker jeg godt nok månesten !

I øvrigt er det da interessant, at en af de stjålne prøver er blevet forsøgt købt tilbage. Kender man tyven ?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten