Mandesved får kvinder til at slappe af

Amerikanske forskere har påvist, at duften af mandesved har markante psykologiske og fysiologiske effekter på kvinder. Det bedrer deres humør, så de føler sig mindre anspændte og mere afslappede. Det har en direkte påvirkning af det luteiniserende hormon, som regulerer varighed og timing af menstruationscyklus.

»Det har længe været kendt, at kvindelige feromoner kan påvirke menstruationscyklus hos andre kvinder, men de nye resultater dokumenterer som de første humørmæssige og neuroendokrine effekter af mandlige feromoner på kvinder«, fortæller George Preti, som arbejder både på Monell Chemical Senses Center i Philadelphia og på universitetet i Pennsylvania til Science Daily.

Sved-ekstrakt på overlæben
Preti og hans kollega Charles Wysocki anbragte ekstrakter af mande-armhule-sved på overlæben af 18 kvindelige forsøgspersoner i alderen 25-45 år. Kvinderne opholdt sig i laboratoriet i seks timer og udfyldte undervejs et skema med ratings af deres humør, træthed, m.m.

De skulle på en syv-punktskala afkrydse i hvor høj grad, de følte sig henholdsvis "energiske", "sanselige", "trætte", "rolige", "sexede", "ængstelige", "udmattede" og "aktive".

Ingen af dem vidste, hvad forsøget gik ud på. På en af forsøgsdagene fik de påsmurt ethanol-opløsning med sved-ekstrakt, en anden dag fik de påsmurt ethanol uden sved. En let parfume fra Palmolive maskerede duftene af ethanol og sved, så de ikke vidste, at der var forskel på prøverne i de to forsøg.

»Til vores store overraskelse følte kvinderne sig mindre anspændte og mere afslappede efter udsættelse for mandeduften, og det antyder, at der foregår mere i sociale sammenhænge som f.eks. på en singles-bar, end man lige tror«, siger Wysocki. De andre stemningsparametre var dog ikke påvirket i signifikant omfang.

Mangler at lokalisere stoffer med effekt

Blodprøver viste, at ekstrakterne også påvirkede udskillelse af det såkaldte luteiniserende hormon, LH, hos kvinderne. Mængden af dette hormon, som produceres af hypofysen, stiger lige før ægløsningen, men det udviser også hundreder af små svingninger igennem menstruationscyklus.

Svedduften fremskyndede fremkomsten af næste toppunkt i disse svingninger - og tiden mellem toppunkterne faldt fra 59 til 47 minutter, dvs. 20 procent.

Kvindernes hormonale system påvirkes altså ved duften af mand. Pretis og Wysockis næste projekter går ud på, at analysere svedprøverne og finde ud af, hviket eller hvilke stoffer, der har effekten, og også at teste, om kvindeduft påvirker mænd.

Der vil være millioner at hente i salg af spraydåser med de fundne kemiske forbindelser - især hvis varedeklarationen kan blåstemples af forskning på Monell og på universitetet.

Samme stof i mandesved og ornesavl

Det nærmeste, man indtil da kommer en kandidat, er stoffet androstenol. Det er givetvis et af de stoffer, de vil teste. Det dufter af sandeltræ og findes i både mandesved, ornesavl og trøfler. Lugten af ornens savl får en brunstig so til at stå stille, så ornen kan bestige hende.

Androstenol-duft afgivet fra inseminørens spraydåse har samme effekt, om end sæden dog her afleveres pr. kanyle. Trøflernes androstenol-indhold er formodentlig forklaringen på, at søer med stor iver finder og graver dem op.

Androstenol blev allerede i 1984 anbragt i en parfume. Den var fra firmaet Jovan og hed Andron og var dengang verdens dyreste. Men simpel mandesved kan altså klare opgaven med at afslappe kvinderne.

(Forsøgene beskrives detaljeret i artiklen »Male axillary extracts contain pheromones that affect pulsatile secretion of lutinizing hormone and mood in women recipients«, som bringes i tidsskriftet Biology of Reproduction i juni 2003.)