Mandag går de første mennesker på "Mars"

Mandag vil de første mennesker gå på Mars. Eller i hvert fald simuleres det, at de lander på Mars.

Det drejer sig om projektet Mars500, hvor seks forsøgspersoner simulerer en hel rejse frem og tilbage til Mars. Projektet er et internationalt studie af de psykologiske og tekniske ting, der skal tackles, for at en rejse til Mars rent faktisk kan ske i virkeligheden.

Første februar gik de i kredsløb om Mars efter at have været undervejs på den virtuelle rejse i 244 dage. Lørdag vil tre af deltagerne forlade moderskibet og flyve ned på det, der skal forestille Mars.

Læs også: Se simuleringen af Mars

Læs også: Italiensk "astronaut" viser rundt i Mars-fartøj

Læs også: Seks personer indespærret i 520 dage

Besætningen deles op

Deltagerne, der tæller tre russere, to europæere og en kineser, er i en hermetisk forseglet imitation af et Mars-rumskib på 550 m3 ved Institut for Biomedicinske Problemer i Moskva. Her arbejder og lever de som om de virkelig var på vej til Mars. Arbejdsdagene går med eksperimenter, vedligehold og træning.

Da de gik i kredsløb om Mars åbnede besætningen lugen mellem moderskibet og landingsfartøjet, der er blevet sendt særskilt til Mars. Siden har besætningen ført fragten fra landingsfartøjet kaldet "landeren" over i moderskibet. Landingsfartøjet er ligeledes blevet forberedt til "fradocking" og "landing".

Tirsdag delte besætningen sig så op. Russiske Alexandr Smoleevskiy, Italienske Diego Urbina og kinesiske Wang Yue gik ind i landingsfartøjet, mens Romain Charles fra Frankrig og russerne Sukhrob Kamolov og Alexey Sitev er blevet i moderskibet. Lugen mellem dem er nu lukket.

Tre gåture på Mars

Lørdag flyver landingsfartøjet så til Mars, og mandag vil Alexandr Smoleevskiy og Diego Urbina iføre sig Orlan-rumdragterne og tage de første skridt på Mars.

Den næste tur på Mars vil Alexandr Smoleevskiy og Wang Yue foretage 18. februar og den sidste udgang vil Alexandr Smoleevskiy og Diego Urbina tage 22. februar.

Den 23. februar vil landingsfartøjet gå i kredsløb igen og tilkoble sig moderskibet igen dagen efter. De tre, der har været på Mars, vil forblive i karantæne de følgende tre dage før lugen til moderskibet åbnes 27. februar.

Dagen efter vil de fylde landingsfartøjet med skrald og uønskede ting og vil blive efterladt 1. marts, lige inden moderskibet starter motoren for at komme væk fra Mars igen. Og så går turen hjem til Jorden, hvor de vil ankomme i begyndelsen af november 2011 ifølge planen.

Når holdet er ved Mars er der 20 minutters forsinkelse på kommunikation frem og tilbage til Jorden - ligesom der ville være i virkeligheden.

Dokumentation

Læs mere om Mars 500 og landingen hos ESA her

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad sker der hvis en af "astronauterne" bliver alvorlige syge - brækker benet og få koldbrand eller er ved at dø af en sprængt blindtarm?

Afbryder de forsøget og henter ham ud eller lader de ham dø for at gøre forsøget realistik?

Hvis de nu f.eks. allerede har besluttet at hvis en sygdom eller traume skulle opstå og true en forsøgspersons liv så vil forsøget stoppe og den syge hentes ud - vil det så ikke have en psykologisk virkning allerede fra dag et når besætningen ved at de bare kan sige stop og komme ud?

Jeg ved det lyder brutalt men skal forsøget være relevant for et studie i folks adfærd når de er på langfart i rummet så burde man vel sikre døren med en tidskode og gøre det umuligt at få dem ud før tid uanset hvad der måtte ske - eller er det for barsk?

 • 0
 • 0

Det er jeg sikker på er ét af de psykologi-eksperimenter, man netop udfører. Man har givet vis fastlagt en politik for dette på forhånd, og vil så agere efter situationen, hvis den opstår.

En ting forstår jeg ikke:

Dagen efter vil de fylde landingsfartøjet med skrald og uønskede ting og vil blive efterladt

Hvorfor sender man ikke bare affald ud på en rumtur undervejs?

 • 0
 • 0

Det er jeg sikker på er ét af de psykologi-eksperimenter, man netop udfører. Man har givet vis fastlagt en politik for dette på forhånd, og vil så agere efter situationen, hvis den opstår.

En ting forstår jeg ikke:

[quote]Dagen efter vil de fylde landingsfartøjet med skrald og uønskede ting og vil blive efterladt

Hvorfor sender man ikke bare affald ud på en rumtur undervejs?[/quote]

Det tror jeg også de har - men det jeg søgte at få svar på var hvad de havde besluttet - afbryd eller forsæt og om forsøgspersonerne på forhånd er informeret.

Skrald vejer og kræver derfor energi når det skal løftes fra overfladen og energi er lig brændstof etc. - så den fornuftigste løsning er at efterlade alt der ikke er relevant for hjemturen på Mars.

 • 0
 • 0

Nå, du mener det affald, de måtte generere under skovturen på Mars :-) Ja, grav det ned.

Måske har de i virkligheden 2 protokoller vedr. sygdom - en officiel, som er aftalt med crewet, og en "intern", der kan tages i brug i tvivlstilfælde :-)

 • 0
 • 0

@Claus

Måske - men de burde nøjes med en og så stå ved den - den eneste rigtige er i mine øjne også den mest barske nemlig at når døren er lukket så forbliver den lukket til de er "landet" på Jorden igen.

På den måde får man et mere korrekt billede af hvordan en tur kan forløbe - dem der lukkes inde ved at de under ingen omstændigheder bliver lukket ud før forsøget er løbet til ende og vil så i deres daglig dag handle udfra den viden lige som de ville på en ægte tur til Mars.

Yups det er det skrald de producere under besøget på overfladen - derfor bruger de LANDINGSfartøjet til skrald ;)

Resten dropper de vel ud i rummet på vejen hjem - jeg formoder at der endnu ikke findes en Ufo-X tank de kan stoppe ved undervejs på vej hjem ;)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten