Mandag aften lander Nasas InSight-misson i støvstormene på Mars

Illustration: NASA

Nasas Mars-landingsfartøj InSight skal holde den elektroniske tunge lige i munden, når det i morgen skal finde ned på den røde planet i god ro og orden.

Kl. 21 er sat som cirkatidspunkt for touchdown, og her vil landingsfartøjet dykke ned gennem den tynde Mars-atmosfære med sin faldskærm på ryggen og lande i et af de nogenlunde plane områder i vulkanområdet Elysium Planitia.

Det ligger blot 600 km fra Gale Crater, hvor roveren Curiosity landede i 2012.

Illustration: NASA

Stedet er valgt, fordi det ligger godt og dybt, hvilket betyder, at atmosfærelaget er lidt tykkere, og det skulle gerne hjælpe til en blød landing.

Desuden ligger området tæt på ækvator, hvilket hjælper solcellerne med at levere strøm, og så har overfladen også de rette egenskaber til, at InSight-proben kan komme ind og lave målinger på den varme, der strømmer ud fra Mars' indre.

Læs også: Mars: InSight landingsfartøj er på vej

Målinger af trykbølger

InSight-missionen, som har det fulde navn Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport, er sat til at vare 728 dage, eller knap to år. I dette tidsrum skal instrumenterne straks fra landingen måle på Mars' seismiske aktivitet og sammensætning for at gøre astrofysikerne klogere på planetens opbygning og historie.

Det skal bl.a. foregå ved hjælp af det vigtige seismometer, som måler på de trykbølger, der opstår, når der falder meteoritter ned på Mars. Det gør der ca. 20 gange om året.

Illustration: NASA

Seismometret lytter på både primærbølger, sekundærbølger og overfladebølger, som ankommer til instrumentet med forskellig hastighed. På den måde er det muligt at sige noget om det materiale, de bevæger sig i, når data bliver koblet med nedfaldstid og -sted.

Proben, der skal bores 1-5 meter ned i overfladen for at måle på varmestrømningerne, laver desuden nogle rystelser, når den banker sig ned, og det hjælper også seismometrene med et samlet overblik over rystelser opstået fra både nær og fjern.

Illustration: NASA

Desuden skal to antenner måle på dopplerforskydningen i signaler sendt fra Jorden til Mars og tilbage igen. Dette kan sige noget om, hvordan kernen er sammensat.

Læs også: Ny Mars-lander draget afsted: Skal afsløre planetens indre

Raketter og faldskærm sørger for blød landing

InSight-landingsfartøjet blev sendt afsted mod Mars lørdag 5. maj i år, og har altså brugt næsten syv måneder på den knap 56 millioner kilometer lange rejse mod målet.

Dog har ingeniørerne længe gjort klar til landingen, oplyser Nasa. Allerede for ca. to måneder siden begyndte forberedelserne med at foretage de sidste justeringer af retningen mod planeten og i forhold til Solen, der skal holde kommunikationsudstyret kørende.

Så skal softwaren, der kontrollerer indflyvning og landing startes op, og helt op til den egentlige landing holdes der øje med positioneringen ved hjælp de mange meter lange antenner.

Indflyvningen foregår ifølge Nasa på den måde, at fartøjet flyver ind mod Mars-atmosfæren, hvis øverste del er 128 km fra planetens overflade, med en hastighed på 5,6 km/s (knap 20.000 km/t). Det foregår med varmeskjoldet først og med en faldskærm til at tage farten.

Det sidste stykke før landingen tændes raketterne, som sørger for den væsentligste opbremsning. Herefter tager faldskærmen over det sidste stykke, og til allersidst smider landingsfartøjet varmeskjoldet fra sig og lander blidt på sine tre stødabsorberende ben ved hjælp af 12 landingsmotorer.

Læs også: Mekanisk muldvarp skal hamre sig ned i Mars

Live eller forskudt live fra landingen?

Principperne og teknologierne er ifølge Nasa nogenlunde de samme, som da det snart gamle Phoenix-landingsfartøj indtog Mars i 2008, selv om hastigheden dengang var en anelse højere ved indflyvningen. Til gengæld var vægten lavere, og stedet for landing lå også lavere, så der var mere atmosfære at bremse i.

InSight er også forsynet med et tykkere varmeskjold, hvilket især skyldes årstiden i dette område af Mars, hvor det er efterår og derfor sandsynligvis er fyldt med støvstorme.

Vi sender live fra kontrolrummet gennem Nasa, som har sendt to cubesats efter InSight hele vejen til Mars, så de kan sende data og billeder fra landingen til Jorden, hvorefter de bare flyver videre. Det er i øvrigt første gang, cubesats har været så langt væk fra Jorden.

Illustration: NASA

Lykkes det ikke med live-data, vil Mars Reconnaissance Orbiter, som har været i kredsløb om Mars i næsten 13 år, sende data fra landingen til Jorden, når landingen er fuldendt. Den kan nemlig ikke sende og modtage data på samme tid.

Så måske skal vi væbne os med lidt ekstra tålmodighed, men under alle omstændigheder kan du kigge forbi dette link kl. 20 i morgen aften, når vi streamer fra Nasa.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu ikke så negativ :). Odds er ganske vist imod - ud af 43 missioner til Mars er kun de 18 lykkedes - men mon ikke det går godt denne gang :). Kryds fingre og tæer :).

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten