Mand anholdt for farlig droneflyvning ved israelsk lufthavn

Illustration: NS films&editing / Youtube

Igen har en dronepilot sat flypassagerers sikkerhed på spil ved hjælp af en drone ved en lufthavn. Denne gang er det lufthavnen i Tel Aviv, der har oplevet en drone komme særdeles tæt på store passagerfly under indflyvning til lufthavnen.

Dronepilotens egen uploadede video viser, at dronen befinder sig umiddelbart ved siden af den bane, flyene følger under indflyvning til lufthavnen. Ifølge den ledsagende beskrivelse er dronen kun 27 meter fra nogle af flyene. Nogle fly passerer højere end dronen, mens andre passerer lavere.

Ifølge flere internationale medier, herunder BBC, er en mand anholdt i sagen, og hans drone og mobiltelefon er konfiskeret.

Læs også: Nu kommer der også regler for indendørsflyvning med droner

Der har tidligere været en enkelt hændelse nær Københavns Lufthavn, hvor en formodet drone over Frederiksberg blev spottet af en pilot. Her var dronen dog umiddelbart væsentligt længere fra flyet. Her blev dronen og ejeren aldrig identificeret.

Producent: Dronen må være hacket

Videoen blev ifølge beskrivelsen taget med en Mavic Pro-drone fra den kinesiske storproducent af droner, DJI. Producenten har i dag udsendt en pressemeddelelse, hvor de tager afstand fra denne måde at bruge dronen på.

Samtidig påpeger producenten, at de siden 2013 har inkluderet såkaldt geofencing – en virtuel indhegning af nogle områder – i deres droners software. Det er derfor umuligt for DJI-droner at lette inden for en radius af 8 km fra en lufthavn eller at flyve ind i området omkring en lufthavn udefra.

Læs også: Regeringen vil have digitale nummerplader på erhvervsdroner

Systemet kan dog omgås, medgiver DJI i meddelelsen.

‘På det seneste har der været historier i medierne om uautoriserede ændringer af flykontrol-parametrene, som gør det muligt for DJI-droner at omgå indbyggede sikkerhedsfunktioner, herunder geofencing-begrænsningerne. DJI arbejder konstant på at forbedre vores firmware for at undgå uautoriserede ændringer,’ hedder det i meddelelsen.

DJI understreger også, at begrænsningen er aktiv rundt om Tel Avivs Sde Dov-lufthavn, hvor optagelserne er optaget.

Læs også: Syddansk Universitet skal lave drone-nummerplader

DJI peger også på i meddelelsen, at selskabet for nylig har fremlagt sit eget forslag til et identifikationssystem for droner.

Tilsvarende forslag cirkulerer blandt producenter og politikere og identifikationsmuligheder er blandt de tiltag, branchen ser som løsning på blandt andet lufthavns-problemet.

Emner : Droner
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Som droneoperatør, og indehaver af et såkaldt Dronebevis må jeg flyve op til 40 meter over banehøjde i zonen mellem 2-5 km fra en civil lufthavn, målt fra nærmeste bane. Kigger man Naviairs dronekort, er det tydeligt nuanceret. Desværre er DJI's implementering voldsomt mangelfuldt, og blot lavet ved en simpelt cirkel. Jeg "må" eksempelvis gerne flyve få hundrede meter syd for bane 22R, men ikke 2,5 km vinkelret på selvsamme bane. Det har kostet mig jobs grundet denne begrænsning. Derfor synes jeg også det er en anelse hyklerisk hvordan DJI tackler denne sag. Forbud er ikke vejen frem. Lige meget hvor hårdt man låser sine systemer, så vil der altid være en bagdør.

  • 1
  • 0

Ja, geofencing virker ikke på mine droner, da de alle er hjemmebyggede, her er det kun fornuften der styrer hvor de flyver, og det er altid efter gældende regler.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten