Målløse fysikere: Lyset er alligevel ikke det hurtigste i universet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Målløse fysikere: Lyset er alligevel ikke det hurtigste i universet

Einsteins relativitetsteori har fået et skud for boven. Ifølge den kan intet, heller ikke kommunikation, bevæge sig hurtigere end lyset.

Det er ikke desto mindre, hvad forskere ved universitetet i Geneve har haft held med. I deres forsøg adskiltes to fotoner, som i forvejen var i indfiltret tilstand (entangled), skriver forskermagasinet Nature. At fotonerne er indfiltrede betyder, at de er i en kvantetilstand, hvor alt, hvad der sker for den ene foton, også sker for den anden - uanset hvor langt de befinder sig fra hinanden.

I dette tilfælde blev fotoner sendt i hver sin retning i et lyslederkabel, som tilhører teleselskabet Swisscom. Den ene foton kom til byen Satigny, den anden til Jussy, stadig indfiltrede i hinanden. Byerne ligger 18 km fra hinanden.

lys, energi, optisk, fiber

Når forskerne nu målte på den ene foton, kunne forandringen i samme øjeblik konstateres på det andet foton. Altså helt uden nogen forsinkelse.

Ifølge forskernes målinger var den ene foton "klar over" straks, hvad der skete med den anden. Men hvis fotonerne på en eller anden ukendt måde har kommunikeret med hinanden, så ville det være sket med en hastighed, der er 100.000 gange hurtigere end lyset.

Og dette resultat er yderst vanskeligt at forklare. I hvert fald viser det, at kvantemekaniske fænomener ikke er begrænset af rum-tids-domænet.

Forsøget med to indfiltrede kvantepartikler har eksisteret i teorien siden 1935, da Einstein, Podolsky og Rosen skrev en artikel om det. Men det har aldrig været gennemført før nu.

Albert Einstein og flere af hans samtidige anså denne side af kvantemekanikken for et tegn på, at kvanteteorierne ikke var færdigudviklede. De tvivlede ikke på, at lysets hastighed er et absolut maksimum, der gælder for alt.

»Vores forsøg sætter pegefingeren, lige der hvor det gør ondt,« siger forskningsholdets leder, Nicolas Gisin.

De schweiziske forskere har ikke selv nogen god forklaring på, hvordan fotonerne kan snakke sammen eller påvirke hinanden med sådanne hastigheder.

»Det giver ingen mening for mig,« siger Nicolas Gisin.

Han håber, at forsøgsresultatet nu vil få teoretikerne til at komme med nye bud.

Dokumentation

Artikel i Nature
Bells teorem, kort forklaring

Jeg læser forskernes artikel på en helt anden måde. Sådan her:

Hvis eksperimenterne skulle forklares med, at de to fotoner har kommunikeret med hinanden, ville dette være sket en hastighed, som er langt større end lysets hastighed. Dette er ikke muligt, så derfor er det netop kvantemekanikkens entaglement (sammenfiltring) af fotoner, der forklarer forsøgets udfald og ikke en direkte kommunikation mellem de to fotoner.

Konklusion: Lysets hastighed er ikke overgået.

"The bottom line, says Gisin is that “there is just no time for these two photons to communicate” i følge
http://www.nature.com/news/2008/080813/ful...

Her er konklusionen på forskernes videnskabelige artikel, som bringes i dag i Nature (14. august)

http://www.nature.com/nature/journal/v454/...
From these observations we conclude that the nonlocal correlations observed here and in
previous experiments are indeed truly nonlocal. To maintain an explanation based on spooky action at a distance we would have to assume that the spooky action propagates at speeds even greater than
the bounds obtained in our experiment.

  • 1
  • 0

Jeg har for adskillige år siden set en artikel i Information, som ligner dette til forveksling. Forskerne beskrev interaktionen som "at når man kilder den ene, griner den anden", og observationen fik de højt estimerede - og formodentlig ædruelige - forskere til at mumle om at teleportation af fysisk materiale måske i fremtiden ikke kun vil være en StarTrek ting...

  • 0
  • 0