Malaysias første astronaut på dramatisk hjemtur med 7G

Tre astronauter fra Den Internationale Rumstation (ISS) bragede søndag middag gennem atmosfæren med en fart langt højere end normalt.

Ombord i en Soyuz-kapsel sad Malaysias første astronaut, Sheikh Muszaphar Shukor, sammen med den afgående rumstationskaptajn Fyodor Yurchikhin og teknikker Oleg Kotov. Af ukendte årsager blev kapslen sendt ned gennem atmosfæren i en så stejl vinkel, at astronauterne blev udsat for 7G.

Normalt bliver astronauterne i Soyuz-TMA-fartøjerne udsat for 5 gange jordens tyngdekraft. Dette var den første såkaldte "ballistiske"-hjemtur siden rumstationens sjette besætning, som var udsat for et lignende problem.

Efter en dramatisk hjemtur er Sheikh Muszaphar Shukor, Fyodor Yurchikhin og Oleg Kotov sikker tilbage på jorden. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Astronauter ramte jorden 340 kilometer fra landingsstedet

Trods den høje fart landede astronauterne sikkert på stepperne i Kasakhstan, men et godt stykke uden for den planlagte landingszone.

I 5.000 fods højde kunne de russiske bjærgningshelikoptere se kapslen og følge den på det sidste stykke ned til jorden, hvor den landede 340 kilometer vest for den planlagte landingszone ved byen Arkalyk.

Efter landingen blev de tre astronauter hjulpet ud af kapslen og placeret i liggestole, fordi de var svækket af opholdet i rummet.

Fyodor Yurchikhin og rumstationsteknikeren Oleg Kotov har tilbragt et halvt år på rumstationen, mens Sheikh Muszaphar Shukor blev opsendt den 10. oktober sammen med rumstationens 16. permanente besætning, herunder Peggy Whitson og russeren Juri Malenchenko.

Efter landingen blev de tre hjemvendte astronauter første fløjet til Kustanai i Kasakhstan og derfra videre til astronautcenteret Stjernebyen uden for Moskva.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Under apollomissionerne var det normalt at reintry accleration nåede op til 9 G uden at nogen løftede et øjebryn.

-Men dengang var der selvfølgelig også mænd af rette støbning ombord.

  • 0
  • 0

Apollomissionerne varede også kun nogle få dage. De her 3 astronauter/kosmonauter har været i rummet i meget længere tid, og er derfor væsentligt fysisk svækkede.

Det største problem er dog nok at de ikke kan ramme den planlagte bane, hvilket kan give langt større problemer end 7 G.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten