Mål elektrisk modstand og undgå nye skandaletunneler
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mål elektrisk modstand og undgå nye skandaletunneler

Her er et råd, som ingeniørerne på den skandaleramte svenske Hallandsåstunnel måske med held kunne have brugt:

Ved at måle den elektriske modstand i undergrunden kan man på forhånd afsløre porøs klippe og kalk og andre zoner, der typisk kan få fundamentet under borede tunnelers budget og tidsplan til at skælve.

Ikke alene kan metoden afsløre problemzonerne, men også deres bredde, dybde og fald og dermed langt mere, end det er muligt at se fra overfladen.

Metoden har allerede været anvendt ved anlæg af flere norske tunnelanlæg, hvor NGU, Norges Geologiske Undersøgelser i samarbejde med vejdirektorat og jernbaneværk med anvendelse af resistivitet har fundet problemområderne.

Resistivitet er en egenskab ved elektrisk ledende materialer. På grund af modstand taber alle elektriske ledere varme, når man sender elektrisk strøm igennem. Størrelsen af modstanden - og energitabet - afhænger blandt andet af materialets resistivitet.

»Metoden kan påvise zoner som kan resultere i lækage og stabilitetsproblemer i tunnelen - og flere zoner end traditionelle seismiske målinger kan. Ved at kortlægge områderne på forhånd er vejvæsen og bygherre forberedt,« siger NGU-forsker Guri V. Ganerød og henviser til tre norske vejtunnelprojekter.

For at fremstille geologien har forskerne blandt andet taget numerisk modellering i brug og på den måde opnået en bedre forståelse af metodens muligheder og begrænsninger. De forsøger også karakterisere zonernes egenskaber i forhold til vand og stabilitet i undergrunden.

Metoden har også vist sig anvendelig til at adskille den frygtede norske jordart kvikkleire fra eksempelvis sand og grus.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

er modstand .... SUK !

citat fra artiklen: " Resistivitet er en egenskab ved elektrisk ledende materialer. På grund af modstand taber alle elektriske ledere varme, når man sender elektrisk strøm igennem. Størrelsen af modstanden - og energitabet - afhænger blandt andet af materialets resistivitet." Et opslag på f.eks. wiki ville have afsløret at resistivitet = modstand og at forholdet imellem modstand - strøm - spænding - varmeafgivelse (ikke "tab") altsammen kan beskrives vha Ohms lov - som det vist kniber lidt med forståelsen af !

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten