Magnetskannere kan blive for kraftige

Magnetic resonance imaging, eller MRI, er en meget anvendt undersøgelsesteknik. Den giver klare billeder af skelet og væv, og svulster kan spores effektivt. Teknikken kræver ingen operative indgreb og synes dermed ideel. Men noget tyder på, at opholdet i skanneren kan føre til ubehag, i hvert fald når man i de kommende år øger feltstyrken for at få endnu klarere billeder.

Denesa Lockwood på Florida State University placerede forsøgsmus i et magnetfelt på 14.1 tesla. De fleste hospitalsskannere anvender i dag styrker på omkring 2 tesla, men apparater med større feltstyrker er under konstruktion. Nogle amerikanske universiteter har 7-tesla-skannere, og en 9.4-tesla-skanner er ved at blive bygget på universitetet i Illinois at Chicago. Så man nærmer sig styrker, som forsøgsbetingelserne er relevante for.

Musene fik vand tilsat et sødt smagsstof, mens de opholdt sig en halv time i skanneren. Et statisk felt inducerer ikke strømme i det materiale, det gennemtrænger - med mindre materialet bevæger sig, og det gjorde musene. Efter opholdet ville de ikke længere drikke sukkervandet. De var blevet dårlige af at være i magnetfeltet. I flere minutter efter opholdet i skanneren løb musene rundt i cirkler. De løb alle den samme vej rundt. Når man vendte magnetfeltet, fik man mus, der løb den anden vej rundt. Løbeturene varede i op til fem minutter. Det er formodentlig dyrenes balancesystem, der påvirkes.

Nerveceller er elektrisk aktive, og en ledning, der bevæger sig i et magnetfelt påvirkes af det. Derfor må man formode, at også musenes nervesystem er blevet påvirket. I samme retning peger det faktum, at omkring 10 procent af menneskelige patienter, som blev udsat for 4 tesla i en MRI-skanner, rapporterede, at de havde en mærkelig metallisk smag i munden bagefter. Fire tesla er ikke nogen ualmindelig feltstyrke i MRI-skannere til forskningsbrug.
Sansenerverne i tungen er åbenbart særligt følsomme overfor magnetfeltpåvirkninger. Andre patienter har fortalt, at de følte sig svimle eller så lysglimt.

»Jeg tror ikke disse effekter er farlige. De går over, og vi ved, hvad de skyldes,« siger Ravi Menon, leder af MRI-laboratoriet på University of Western Ontario i Canada.

Andre er knapt så rolige. De syge MRI-mus i Florida får Keith Thulborn på universitetet Illinois til at forsikre, at man ser meget alvorligt på de mulige risici, der kan opstå, når man senere i år tager 9.4-tesla-skanneren i brug.