Magnetiske reb skaber nordlys

16. december 2007 kl. 10:002
Magnetiske reb skaber nordlys
Illustration: Nasa.
Nasas nye Themis-rumsonder har bekræftet eksistensen af en slags magnetiske reb, der leder solvinden direkte ned i Jordens ydre atmosfære, hvor den skaber et kraftigt nordlys over blandt andet Nordamerika.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nasas nye Themis-rumsonder har kortlagt dynamikken i de geomagnetiske storme, som de skaber de kraftige nordlys, og for første gang nogensinde bekræftet eksistensen af en slags magnetiske reb.

Rebene overfører energi fra solvinden og dermed til dannelsen af nordlyset også kaldet Aurora Borealis.

De fem Themis-sonder blev opsendt i februar i år for at søge efter kilden til de storme, som skaber de kraftige nordlys. På grund af stormenes store hastighed er det næsten umuligt at finde deres kilde med en enkelt rumsonde. De kraftige geomagnetiske storme kan forstyrre kommunikationssatellitter, elforsyningen og være til fare for astronauter i kredsløb om Jorden.

Meget usædvanlig storm

Den 23. marts begyndte en storm over Alaska og Canada. I mere end to timer dannede den en yderst imponerende Aurora. En række jordbaserede kameraer fotograferede den, mens Themis-satellitterne målte dens partikler og magnetfelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Vassilis Angelopoulos fra Californiens Universitet, som er videnskabelig leder af Themis-missionen, opførte stormen sig meget usædvanligt. Den stormede vestpå og passerede 15 længdegrader på blot et minut.

Bevægelsen svarer til omkring 965 kilometer på 60 sekunder.

Billeder fra Jorden og Nasas Polar-satellit viste en række stakato-udbrud - hver på ti minutters varighed. Nogle døde ud, men andre forstærkede hinanden.

Energiudladning som et jordskælv

Forskerne anslår, at den totale energiudladning i løbet af de to timer svarede til 500.000 millioner Joule, det samme som energien fra et jordskælv med styrke 5,5 på Richter-skalaen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her kommer de magnetiske reb ind i billedet. For den kraftige energimængde menes at komme fra rebene, der er dannet af magnetiske felter og forbinder Jordens ydre atmosfære direkte med Solen.

Forskerne formoder, at partiklerne fra solvinden bevæger sig ned langs disse reb og giver energi til de geomagnetiske storme og nordlyset.

Det første magnetisk reb blev fundet den 20. maj og var næsten lige så bredt som Jorden. Det begyndte i 70.000 kilometers højde i området kaldet magnetospausen. Her blev det dannet og forsvandt igen i løbet af få minutter, men det var nok til at lede energien fra solvinden ned.

Dokumentation

Nasa om Themis-sonderne

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. december 2007 kl. 11:18

Det hedder Aurora Borealis

1
16. december 2007 kl. 10:56

Almindeligt nordlys dannes i 90 - 300 kM højde, så 70.000kM lyder lidt højt.https://web.dmi.dk/fsweb/soljord/nordlys_forsk/nordlys_forkl.htmlNår rebene er næsten lige så brede som jorden, skal jeg ikke anfægte rigtigheden, men stammer selve lyset nu også helt deroppe fra? Eller ledes magnetismen bare ned i ca. almindelig nordlyshøjde og lyser der? Der kan ikke være meget luft tilbage i 70.000kM højde!