Magnetisk tandbøjle til vægttab bringer tyk-aktivister i oprør

En tandlæge sætter bøjle på kindtænderne i hver side af over- og undermunden. Kraftige magneter monteres på bøjlerne. Og vupti er kæben lukket og kan kun åbnes nogle få millimeter. Illustration: Otago University

Hvis man ikke kan åbne munden, kan man ikke få ret meget mad ind i munden. Det er den simple mekaniske baggrund for et nyt apparat, der monteres som en tandbøjle på kindtænderne og ved hjælp af kraftige magneter forhindrer kæben i at åbne sig mere end 2 millimeter. Det er ikke nok til at spise rigtig mad, så man må nøjes med flydende kost. Men det er nok til at tale og trække vejret ubesværet.

Sådan lyder det fra det Otago Universitet i New Zealand, der har udviklet verdens første magnetiske tand-apparatur til fedmebehandling med det meget strømlinede navn DentalSlim Diet Control.

»Den største forhindring mod et vellykket vægttab er komplians [patientens efterlevelse af anvisningerne i et behandlingsforløb. red], og dette kan hjælpe folk med at skabe nye vaner, så de kan følge en lavkalorie-diæt i en længere periode. Det kan virkelig kick-starte den proces,« siger hovedopfinderen, professor Paul Brunton, i pressemeddelelse fra universitet.

Han understreger, at der er tale om et non-invasivt og fuldt reversibelt alternativ til kirurgisk fedmebehandling.

»Faktum er: Der er ingen negative konsekvenser ved at bruge dette udstyr,« lød det fra professoren.

Det er den danske stand-up-komiker, forfatter, radiovært og designer Sofie Hagen stærkt uenig med ham i, og et tweet fra @sofiehagen var både blandt de hurtigste, mest populære og mest skarpvinklede, der udsatte Brunton og kolleger for en proteststorm efter offentliggørelsen af det nye apparat på sociale medier:

Sofie Hagen var i 2017 medgrundlægger af aktivistgruppen FedFront, der er en del af den bevægelse, som ofte kaldes ‘kropspositiv’. Sofie Hagen selv kalder sig ‘tyk-aktivist’ og har i dag – som en af de få danskere, der for alvor er slået igennem på det engelsksprogede underholdningsmarked – en af de mest gennemslagskraftige stemmer imod ‘tykfobi’.

SoMe-virtuos tyk-aktivisme

Tortur-tweetet – og nogle tusinde i tilsvarende retning – har givet apparatet omtale i mange større medier, især de britiske tabloide, men det fik også Otago-forskerne til at præcisere to punkter omkring apparatet:

Otago Universitetet anses for et af de bedste i New Zealand, og opfinderen af apparatet er en anerkendt professor i tandlægevidenskab. Det understreges også i pressemeddelelsen fra universitetet, at apparatet ikke er tænkt at stå alene til behandling af fedme. Målgruppen er svært obese patienter, som står over for en operation. De kan få hjælp af apparatet til at tabe sig i det nødvendige omfang til at kunne tåle operationen.

Et klinisk forsøg med apparatet blev publiceret i British Dental Journal i starten af denne uge. De syv fede deltagere – der alle er sunde og raske – tabte i gennemsnit 6,36 kg i løbet af to uger, hvor de kun kunne spise flydende kost i form og fik anvisninger på at følge en diæt, som gav hver deltager 1200 Kcal om dagen – altså ikke en Very Low Calorie Diet, VLCD, men en lavkalorie-diæt som mange kommercielle pulverkure tilbyder.

Efter behandlingen var de syv deltagere ifølge universitetets pressemeddelelse »motiverede til at fortsætte deres vægttabsrejse«.

Illustration: Otago University

Magneter holder kæben lukket

Magneterne, der er den egentlige innovation i apparatet, giver blandt andet mulighed for at låse kæberne op derhjemme uden tandlægehjælp i tilfælde af kvælning, panikanfald eller andre nødstilfælde.

Det er ikke en ny ide at lukke kæben rent mekanisk for at forhindre fødeindtag som en del af fedmebehandling. Hvis læseren ligesom denne artikels forfatter er i sin ‘bedste alder’, husker man måske an kort periode i 80’erne, hvor man kunne læse i aviserne eller se fjernsynsprogrammer om folk, der fik lukket kæben med ståltråd for at spise mindre og tabe sig.

At fiksere kæben er stadig en fuldt anerkendt – og i mange tilfælde den eneste – behandling mod kæbebrud og bruges også efter kirurgi i kæben. Men at lukke munden ganske bogstaveligt på de fede er i dag en stærkt kontroversiel behandling

Ideen blev lanceret i den mere seriøse sundhedsverden, da The Lancet i 1977 bragte artiklen, ‘Jaw Wiring in Treatment of Obesity’, som viste gode resultater med at lukke kæben på 17 patienter med svær og vedvarende fedme. Der blive ikke rapporteret alvorlige bivirkninger, og patienterne tålte behandlingen godt.

Halvdelen tabte sig mere end 25 kg i de seks måneder, kæben var lukket. Den artikel udløste en mindre dille med at bruge tandlæger i kampen mod fedme – der var ikke andre virkeligt velfungerende behandlinger på det tidspunkt, og fedmeepidemien havde vokset sig stor og stærk.

Pioner-behandlerne fra 1977 angav selv, at to tredjedele af patienterne tog en del af deres vægt på igen, da ståltråden blev fjernet. Og senere kliniske forsøg med metoden viste da også hurtigt, at der var mere voldsomme bivirkninger og dårligere vægttabsresultater end først antaget.

Samtidig kom der flere redskaber til behandling mod fedme, mest mærkbart de mavesæks-indgreb, som i dag kendes samlet som ‘fedme-kirurgi’.

At lukke kæben med ståltråd bruges i dag kun som fedmebehandling i enkelte lande i Mellemøsten og Afrika, hvor patienterne tilsyneladende selv ønsker/kræver behandlingen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er jo ikke tale om at man tvinger nogen til noget. Produktet lyder da som en genial ide, der jo samtidig går direkte i kødet på det største tabu inden for fedmebehandling: den mest direkte metode til at bekæmpe sin fedme er at spise mindre.

 • 30
 • 8

Når magneten fjernes, vil de fleste tage på igen. Kroppen er så "viseligt" indrettet, at den søger tilbage mod den højeste vægt den har haft. En langsigtet løsning kræver at man enten får rettet op på sult- og mæthedshormonerne, eller får patienten til at acceptere at være mere sulten og mindre mæt.

 • 19
 • 0

Hvad med motion? Det er forholdsvist vigtigt at prøve at holde sig i/komme i form. Da især hvis man skal holde forbrændingen i gang i forbindelse med vægttab hvor kroppen af al magt vil forsøge at skrue ned for blusset for at holde på energien. Hvis man ikke kan trække vejret bliver det en anelse vanskeligt at cykle, gå eller måske endda løbe lidt.

 • 4
 • 6

Der er en gigantisk kø af spørgsmål man kunne stille - hvis det altså ikke er en vittighed.

Hvis man kun kan åbne munden et par millimeter - betyder det at kalorierne i læskedrikke, energidrikke og suppe ikke slipper igennem.

Hvordan børster man tænder når man ikke kan åbne munden. Og det er opfundet af tandlæger! Måske er formålet i virkeligheden at genere mere business.

Undskyld at jeg spilder jeres tid med at kommentere dette - men det må da vist være den mærkeligste og mest idiotiske opfindelse nogensinde.

 • 12
 • 9

Hvad med motion? Det er forholdsvist vigtigt at prøve at holde sig i/komme i form. Da især hvis man skal holde forbrændingen i gang i forbindelse med vægttab hvor kroppen af al magt vil forsøge at skrue ned for blusset for at holde på energien. Hvis man ikke kan trække vejret bliver det en anelse vanskeligt at cykle, gå eller måske endda løbe lidt.

Tænkte det samme, men måske kunne man programmere den, så hvis personen bevæger sig med en vis energi målt med fx accelerometeret i deres smartphone, så låser den ikke.

Det kunne kombineres med en blodsukker måling og give brugeren adgang til spise pause.

Hvis spise pausen fører til abnorm forhøjelse af blodsukker, så skal der selvfølgelig mere motion til og kortere spise pause indtil brugeren ikke misbruger sin krop som affaldsspand for overflødige underlødige kalorier.

Jeg påtog mig sidste år at hjælpe en kammerat, der egentlig er i god alderssvarende fysisk stand, men alligevel havde smidt 30-35 overflødige kilo på.

Grøntsags suppe og motion drønede 20kg af og det har stabiliseret sig og ser ok ud på 188.

 • 0
 • 1

Det var nok “teknologiens mediehus” absolutte lavpunkt. At en eller anden “dansk stand-up komiker” på Twitter sender noget ud som i sin essens er en “æh-bæh-buh læren er dom” kommentar og “teknologiens mediehus” både opfanger det, bruger tid på det, og ovenikøbet skriver om er ufatteligt. Det har ikke en s_ _ _ med teknologi at gøre, er total ukvalificeret og er en hån mod læserne.

 • 5
 • 4

Produktet lyder da som en genial ide

Hmm.. eftersom en del overvægtige samtidig har sociale fobier og vælger udelivet fra pga. deres overvægt, tror du så at denne anordning, som nu også forhindrer dem i at have et normalt grin og ansigts mimik vil gavne?

Jeg synes det lyder som en totalt tåbelig ide.

Problemet er simpelthen kulhydrater, intet andet. Hvis prisen på kulhydrater kom seriøst op, og prisen på gode fedtstoffer og protein kom ned, kunne det være vi fik nogle andre, bedre og iøvrigt mere velsmagende shelf produkter, som gjorde noget godt for folks sundhed.

 • 2
 • 4

Når magneten fjernes, vil de fleste tage på igen. Kroppen er så "viseligt" indrettet, at den søger tilbage mod den højeste vægt den har haft.

Jep. Det er korrekt, når kuren går ud på at sulte sig til lavere vægt.

En langsigtet løsning kræver at man enten får rettet op på sult- og mæthedshormonerne, eller får patienten til at acceptere at være mere sulten og mindre mæt.

Også korrekt, og en måde at tabe sig på, uden at være sulten, og iøvrigt på en måde hvor det man spiser smager godt, er simpelthen at droppe kulhydraterne helt. Efter kort tid, så indretter tarmsystemet sig til det, og man taber sig, og føler sig meget sjældent decideret sulten. Alle (fødevare relaterede) crawings forsvinder. Problemet er bare at samfundet ikke er indrettet til en kulhydrat fri kost. Kulhydrater burde nærmest forbydes eller ihvertfald prissættes så højt at der var reelle alternative tilbud, hvor der ikke indgår kulhydrater eller < 5% af energien kommer fra kulhydrater.

 • 2
 • 4

Hvad med en bland-dig-uden-om-aktivistbevægelse?

Ingen får det vel proppet ned i halsen (så at sige), og hvis man er desperat nok til at bruge en så ubehageligt anordning, har man nok været alle de "nemme" løsninger igennem.

Lad de overvægtige være i fred. Både dem der vil tabe sig, og dem der ikke vil.

 • 7
 • 0

Mad og berusende midler er ting der øger velværet på et øjeblik.

Kedsomhed, nedtrykthed, ensomhed, gør de lidt lettere at bære.

De berusende midler kan vi afstå fra, men mad skal vi have, og som ethvert dyr viser os, er vi skabt til at hugge mest mulig mad i os, mens den er der.

Jeg er selv en af dem, der skærer bøffen lidt tykkere, og helst skal have mayonnaise på spegepølsen. Og slipper nogenlunde heldigt fra det.

Indtil vi knækker nødden, kan vi hjælpe ved at se overvægt som et problem den overvægtige ikke bare lige løser ved at følge nogle gode råd.

 • 4
 • 0

Der er jo ikke tale om at man tvinger nogen til noget. Produktet lyder da som en genial ide, der jo samtidig går direkte i kødet på det største tabu inden for fedmebehandling: den mest direkte metode til at bekæmpe sin fedme er at spise mindre.

Det er jo ikke det der er disse folks udgangspunkt. De mener ikke det er rimeligt at sygeliggøre deres krop og måske har de ret?

Men mange i kommentarsporte har måske ikke nærlæst ret meget andet end overskriften for det er i hvert fald gået over hovedet på flere at anordningen ikke er tiltænkt et permanent vægttab men kun et medlertidigt inden en egentlig fedmeoperation/ mavesæksformindskelse. Noget jeg også tror de fleste "tyk-aktivister" (hadeord på linje med mundbind) er ret markante modstandere af...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten