Mættet fedt ødelægger mænds sædkvalitet

For mange mættede fedtsyrer i kosten ødelægger unge mænds sædkvalitet. Det viser en ny undersøgelse, som en gruppe forskere fra Rigshospitalet netop har publiceret.

I undersøgelsen blev 701 unge mænd omkring 20 år gennem et spørgeskema spurgt til deres kost i tre måneder. Ud fra det beregnede forskerne, hvor meget af kosten som indeholdt mættede fedtsyrer, og de delte herefter mændene op i grupper ud fra, hvor meget mættet fedt de havde indtaget.

Undersøgelsen viser, at den fjerdedel, der indtog mest mættet fedt, havde en sædkvalitet, der var 33 procent dårligere i forhold til dem, som indtog mindst fedt.

Læs mere på Dr.dk

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Artiklen på dr.dk indeholder også følgende særdeles fornuftige udtalelse af professor Tina Kold Jensen:

"- Jeg var overrasket. Jeg havde ikke troet, at det betød så meget. Det er svært at sige, om det et mættet fedt, eller det er hele den livsstil, der er forbundet med mættede fedtsyrer og sidde mere stille, siger hun. "

Mænd skal ha' kød :-)

 • 0
 • 0

Overskriften "Mættet fedt ødelægger mænds sædkvalitet" er direkte forkert!

Det ser man længere nede i artiklen, hvor Tina Kold Jensens ord er gengivet.

Hun aner faktisk ikke, hvorfor de mænd, der spiser meget mættet fedt, har en lavere sædkvalitet.

Det kan jo lige så godt skyldes noget andet, f.eks. at al det mættede fedt tager plads op for vigtige næringstoffer, som disse mænd så ikke får - næringstoffer (vitaminer og mineraler m.m.), der er vigtige for sædkvaliten.

Journalister burde holde sig for gode til at forplumre debatten på den måde. Emnet er alt for vigtigt til den slags sjusk!

.

 • 0
 • 0

Artiklen på dr.dk indeholder også følgende særdeles fornuftige udtalelse af professor Tina Kold Jensen:

"- Jeg var overrasket. Jeg havde ikke troet, at det betød så meget. Det er svært at sige, om det et mættet fedt, eller det er hele den livsstil, der er forbundet med mættede fedtsyrer og sidde mere stille, siger hun. "

Mænd skal ha' kød :-)

De siger ellers: "Kød bidrager med 18% af det mættede fedt i den danske kost". Men jeg tror nu ikke jeg vil spekulere så meget over det. Jeg tror ikke jeg spiser voldsomt meget kød, jeg foretrækker sødmælk til min øllebrød om morgenen og til diverse, men det er relativt lidt mælk jeg indtager.

 • 0
 • 0

Man har i mange år sagt: "Hvis du vil passe på dit helbred skal du undgå mættet fedt".

Når man så, bagefter, finder ud af at folk der er spiser mættet fedt og altså ignorerer de traditionelle kostråd, så er det ikke udtryk for at mættet fedt er farligt, men blot at folk der generelt ikke bekymrer sig om deres helbred har det dårligere end dem der går op i deres helbred.

Gruppen af fedt-spisende mænd vil sikkert også dyrke mindre motion, spise mere sukker og mere højt forarbejdet frankenfood, så uden at kontrollere for alle disse variabler er der absolut ingen måde man kan bruge resultatet til noget som helst.

Hvorfor skulle mættet fedt være usundt, når netop mættet dyrefedt er har været den vigtigste energikilde for os ind til vi opfandt landbruget for relativt nyligt?

 • 0
 • 0
 • det kunne f.eks. lige så godt være at de faktorer, som giver lavere sædkvalitet, også får folk til at spise mere mættet fedt.

For at afklare kausaliteten, skulle man lave et 2xblindt forsøg, hvor halvdelen "i smug" fik udskiftet dele af deres diæt med mere eller mindre mættet fedt, så man bagefter kunne måle, om forøget indtag af mættet fedt i sig selv rent faktisk påvirker sædkvaliteten.

 • 0
 • 0

For at afklare kausaliteten, skulle man lave et 2xblindt forsøg

Netop deri ligger problemet med den manglende videnskabelighed i ernæring, den slags forsøg er rasende dyre og derfor bliver de meget sjældent lavet.

I stedet laver man disse værdiløse epidemiologiske undersøgelser og vælger de resultater man gerne vil have i suppen af usikkerhed.

Man burde indføre en header som alle journalister er tvunget til at sætte ind i toppen af alle artikler der omhandler epidemiologiske undersøgelser: "Denne artikel omhandler resultatet af en epidemiologisk undersøgelse, der er således ikke tale om et kontrolleret forsøg og derfor kan resultaterne ikke bruges til at påvise noget som helst"

 • 0
 • 0

Allerede dengang sædkvalitet blev det store dyr i åbenbaringen med følge for nonylfenol tensider og parabener etc var det fremme at fede mænd havde dårligere kvalitet end slanke.

Kausaliteten er det evige sprøgsmål her. Små indikationer af østrogen effekt etc er nok til at folk tilsiger et stof kausualitet.

Jeg "tror" på at det i sidste ende viser sig at alle de ellers velgennemtestede ting vi har undsagt i tidens løb vil koste os dyrere end vi forestiller os. Den panik der var omkring nonylfenol skal nok vise sig at have resulteret i både økonomiske og miljømæssige omkostninger der overhovedet ikke stod mål med "truslen" fra nonylfenol.

 • 0
 • 0

Det er sku' da klart, at naturen prøver at udrydde den fede stodder med mave, som kun æder bøffer med pommes frites til, og som fiser den af i en bil og aldrig dyrker sport. Og ryger cigaretter. Det kan hverken overraske eller beklages, at naturen beslutter sig mod den type, og fjerner dem fra genpuljen.

Jeg løber selv 1000km langrend hver vinter, og løber 20km om ugen. Min kone er 20 år yngre end jeg, og har lige født. Hun var 19 og arbejdede som model da jeg mødte hende.

Døm selv.

 • 0
 • 0

Hej.

Mættet fedt består af en betydelig del mættede fedtsyrer. Men gennem tiden er der sat spørmålstegn ved, om alle disse forskellige slags mættede fedtsyrer er lige usunde eller sunde.

Så det kan godt tænkes, at nogle mættede fedtsyrer er sundere end andre mættede fedtsyrer. Hvad forskningen siger om det idag, er jeg ikke klar over.

For mange år siden blev en betydelig del af de mættede fedtsyrer i mættet fedt betragtet som usunde. Men så kom vi frem til år 2009, hvor flere fagfolk sagde, at mættet fedt måske ikke var lige så usundt som man hidtil havde troet.

Idag er jeg forvirret m.h.t. hvor usundt flere typer af mættet fedt er.

Så om danskere vil blive sundere, hvis de sætter mængden af mættede fedtsyrer ned til ca. 10 E%, er jeg i tvivl om. E% er procent af fødens og tilskuds samlede energimængde.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul (og Projekt Trafiksikkerhed)

 • 0
 • 0

Min kone er 20 år yngre end jeg, og har lige født. Hun var 19 og arbejdede som model da jeg mødte hende.

Døm selv.

Det mener du vel ikke man skal kvantificere som ingeniør. Jeg har svært ved ud fra et teknisk synspunkt at behandle de data. Er de overhovedet valide.

De eneste data du leverer er at du var 19+20 = 39. Hvis jeg slår op i min formelsamling finder jeg intet men ifølge en søgning er creepiness factor defineret ved Cf= Amax/2+7. Langren længden og antallet af km løb kan jeg ikke finde brug af så de oplysninger forkaster jeg.

Indsætter jeg dine tal får jeg en minimumsalder 39/2+7 = 26,5. Dvs creepiness factoren er ikke overholdt.

 • 0
 • 0

[quote] Min kone er 20 år yngre end jeg, og har lige født. Hun var 19 og arbejdede som model da jeg mødte hende.

Døm selv.

Det mener du vel ikke man skal kvantificere som ingeniør. Jeg har svært ved ud fra et teknisk synspunkt at behandle de data.[/quote] Anders, det jeg mente, er at artiklen forsøger at bevise noget statistisk som allerede er bevist udfra hvordan naturen virker/sund fornuft. Så jeg opfordrede dig sådanset bare til at sammenligne det angivne statistiske grundlag, men om du selv mener en fedladen ryger eller en fit mand er det bedste valg som avlsemne. Hold mig udenfor, jeg ofrede mig bare som eksempel. Måske er du selv fedladen, ryger og barnløs, så kan du jo bidrage som modsat eksempel!

 • 0
 • 0

Måske er du selv fedladen, ryger og barnløs, så kan du jo bidrage som modsat eksempel!

Vigtigere i forhold til artiklen ville være datasættet at jeg har moderat indtag af transfedtsyrer og har haft ok sædkvalitet til at få børn. Min kones alder eller at jeg er ikke ryger er irrelevant.

 • 0
 • 0

[quote] Måske er du selv fedladen, ryger og barnløs, så kan du jo bidrage som modsat eksempel!

Vigtigere i forhold til artiklen ville være datasættet at jeg har moderat indtag af transfedtsyrer og har haft ok sædkvalitet til at få børn. Min kones alder eller at jeg er ikke ryger er irrelevant.[/quote]

Min anke var, at artiklen minder om 'De uaktuelle nyheder'. Medierne elsker at gengive videnskabelige 'datasæt' der ikke siger mere end helt almindelig fornuft tilskriver. Det at være viril som mand betyder noget på mange områder, hvordan man spiser, om man dyrker sport, og om man tiltrækkes af unge kvinder der udstråler fertilitet, og om man ryger. De som forsumper, forsumper typisk over hele linien, derfor kan man fint tage andre faktorer med i overvejelsen.

 • 0
 • 0

Jeg tror du uforvarende sammenkæder sædkvalitet med virilitet. En mands evne til at samle unge piger op som vælger ham for hans fysiske fremtoning eller madvaner er bestemt ikke hægtet op på antallet af levedygtige sædceller.

Desuden er kan opfattelsen af hvad der er virilitet bedre diskuteres filosofisk og kræver ikke ingeniørfagets færdigheder.

 • 0
 • 0

Kære debattører

Husk at hold en ordentlig tone på debatten, og undgå at benytte hinandens navne i sammenhænge der kan virke stødende eller er upassende. Jeg har været nødsaget til at fjerne nogle indlæg på denne tråd, som ikke levede op til vilkårene på http://ing.dk/vilkaar

Caroline, ing.dk

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten