Mærsk til Europas kraftværker: Hit med jeres CO2

Mærsk Olie og Gas tager nu endnu et skridt hen imod at anvende CO2 til at øge udbyttet i sine oliefelter. Det sker ved at selskabet ifølge epn.dk er gået i dialog med en række energikoncerner rundt omkring i Europa om at skaffe sig CO2.

Forhandlingerne føres med de energikoncerner, som gerne vil bygge ét eller flere af de 12 anlæg med CO2-rensning og -lagring (CCS), som EU Kommissionen gerne ser opført inden for de næste år.

Ved at samarbejde med elselskaberne håber Mærsk at få fat i tilstrækkelige mængder CO2, til at der kan komme fart under olieeventyret.

»Er det økonomisk bæredygtigt, tror vi, at vi kan få fat i yderligere 5-15 procentpoint af den tilstedeværende mængde olie, som vi kommer i kontakt med,« siger Michael Engell-Jensen, direktør for Carbon & Climate Department i Mærsk Olie og Gas, til epn.dk.

Han afviser at sætte beløb på forretningspotentialet ved CO2-løsningen, men understreger, at der bliver tale om "voldsomme" investeringer selv for Mærsk Olie og Gas.

»Men potentialet er så stort, at det retfærdiggør, at vi arbejder med det,« siger Michael Engell-Jensen.

I dag bruges især havvand til at presse mere olie ud af oliefelterne. Det sikrer, at omkring 30 pct. af olien når overfladen. Ved at pumpe CO2 ned i oliebrøndene er det i bedste fald muligt at presse op til 50 pct. mere olie ud af undergrunden.

»Det er olie, som ikke kan fås ud med vand, så det vil være ekstra olie i forhold til det ellers kendte,« forklarer Michael Engell-Jensen til epn.dk.

I april 2008 forklarede han til ing.dk, at han forestillede sig, at man - når naturgasleverancerne falder - kan benytte en naturgasledning til transport af CO2 fra kraftværker i Danmark ud til oliefelterne.

Han forventede ligeledes, at afgiften på CO2 på længere sigt vil blive så høj, at drivhusgassen bliver opfattet som et industrielt produkt, der gør det rentabelt at bore nye huller og udelukkende drive en forretning ved at modtage og lagre CO2.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Netop i INGENIØREN har det flere gange været beskrevet hvor energikrævende der er at "pumpe" CO2 over lange afstande og ned i undergrunden. Kan nogen huske disse faktorer??? Så vidt jeg erindrer vr det noget med 3 gange . Boesan

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten