Mærsk stopper advarsler om miljøkontrol

En rutine, hvor Mærsk Olie og Gas har advaret sine olieplatforme om besøg fra miljøkontrollen, stopper nu med øjeblikkelig virkning, oplyser selskabets administrerende direktør Jakob Thomasen, til dr.dk.

Advarslerne kom fra Mærsks helikopterafdeling i lufthavnen i Esbjerg, der sendte mails til selskabets platforme, når luftvåbnet afleverede en flyveplan for de miljøfly, der overvåger, at der ikke sker udslip fra oliepatformene.

Til Politiken har fra flere anonyme medarbejdere fra Mærks Olie og Gas, at advarslerne gjorde det muligt at justere anlæggene, så eventuelle ulovlige udledninger kunne bringes ned eller standses.

Samtidig kunne man fabrikere en falsk oliespildsrapport om, at der havde været et ekstraordinært uheld på platformen, forlyder det fra de anonyme kilder.

Administrerende diretør Jakob Thomasen oplyser nu, at han efter Miljøstyrelsens kritik stopper rutinen. »Da jeg så, at Miljøstyrelsen mener, at det er mod hensigten med overflyvningerne, at vi deler den her information, så har jeg stoppet det,« siger han.

Miljøstyrelsens vicedirektør Michael Schilling finder sagen "meget alvorlig", og vil indkalde Mærsk til møde om sagen. Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov ønsker en redegørelse fra miljøminister Karen Ellemann (V) om miljøovervågningen til havs og risikoen for udslip.

Emner : Olie