Mærsk-selskab tæt på geotermi-tilladelser i Aalborg og Aarhus

Illustration: A.P Møller Holding

Det er kun ministerens endelige underskrift, der mangler, før A. P. Møller Holding har licens til at påbegynde efterforskning og etablering af geotermiske anlæg i Aarhus og Aalborg. Det skriver Energi- Forsynings- og Klimaministeren Lars Christian Lilleholt (V) i en orientering til energiudvalget i Folketinget.

Ministerens underskrift lader kun til at være en formalitet, da Energistyrelsen har vurderet, at A.P. Møller Holding vil være bedst til at løse opgaven. Dermed overhaler A.P. Møller Holding Geotermisk Operatørselskab, Geoop, der ejes af den tyske energikoncen E.ON, som også har ansøgt om at få licenserne til at etablere geotermiske varmeanlæg i den jyske undergrund.

Læs også: A.P. Møller vil bore efter grøn fjernvarme

»Det er Energistyrelsens vurdering, at begge ansøgere opfylder alle kriterier for tildeling af tilladelserne. Det er Energistyrelsens vurdering, at APMH Invest IV tilbyder arbejdsprogrammer af bedst kvalitet set i forhold til efterforskningsbehovet i de to områder ved hhv. Aalborg og Aarhus,« skriver Energistyrelsen i deres redegørelse fra 26. marts.

Erfaring med boringer

Drømmen om at bruge geotermisk varme til fjernvarme af danskernes hjem har længe eksisteret, men det er en dyr og kompliceret proces at bore så dybt ned i undergrunden efter det varme vand. I Viborg måtte man kaste håndklædet i ringen, og sende regningen videre til fjernvarmekunderne.

Så da både A. P. Møller Holding og Geoop annoncerede interessen i at bore efter geotermisk varme og ansøgte om licenserne til undergrunden i Aarhus og Aalborg, har det givet ny mulighed for at løfte den risikable opgave af fjernvarmevirksomhedernes skuldre.

Læs også: Viborg betalte millioner for ingenting: Nu sender Aalborg 100 MW geotermi i udbud

A. P. Møller Holding har mange års erfaringer med at bore efter olie, og det betyder, at oliemastodonten sandsynligvis har teknologien til at løfte opgaven. Det sagde Samir Abboud, der er ansvarlig for geotermi hos A. P. Møller Holding, til Ingeniøren i sommeren 2018.

»Vi har undersøgt markedet for geotermi i halvandet år, og vi mener, at vi kan løse teknologiens to hovedproblemer: at geotermisk varme i dag er for dyr, og at risikoen for fjernvarmeselskaberne er for stor.«

Geoop har stadig en chance

Selv om det lader til kun at være formaliteter, der står mellem A. P. Møller Holding og undergrundslicensen, så har Geoops stadig mulighed for at komme til fadet i Aalborg.

Læs også: Tysk selskab vil varme danske byer op med geotermi

Ifølge Energiwatch har Aarhus Kommune valgt udelukkende at samarbejde med A. P. Møller Holding, mens Aalborg Forsyning har valgt at sende geotermi-projektet med 100 MW fjernvarmeeffekt i EU-udbud i løbet af 2019. Projektet forventes at kunne dække op til 25 procent af varmebehovet i Aalborg Kommune.

»I Aalborg har begge parter underskrevet en garantierklæring, der betyder, at licensen skal overleveres til det selskab, der vinder kontrakten med Aalborg Forsyning, så jeg er ikke særlig bekymret,« siger Geoops administrerende direktør Lars Andersen i en kommentar til Energiwatch.

Illustration: A.P Møller Holding