I otte ud af 12 måneder sidste år slap Mærsk-platformen Tyra EA for meget olie ud i havet. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen om miljøforholdene i den danske del af Nordsøen.
Platformen ved Tyra Øst-feltet stod dermed for over halvdelen af de 14 overskridelser af grænseværdien, som styrelsen registrerede. Dermed lykkedes det kun at få antallet af olieudledninger over grænseværdien til at falde minimalt fra 15 i 2009.
Også fem af de øvrige overskridelser skete sidste år på Mærsk-platforme, heraf de tre på Skjold. Den sidste fandt sted på Dong-platformen Siri.
Tyra EA udledte for høje koncentrationer af olie i vandet, som Mærsk henter op fra undergrunden sammen med Nordsøolien. Grænseværdien ligger på 30 mikrogram per liter olie, målt som et gennemsnit på månedsbasis.
Fire platforme er hovedsyndere
Tyra EA har med 18 overskridelser siden 2006 ifølge den nye rapport været en af hovedsynderne bag udledningen af for meget olie i den danske del af Nordsøen. Også tre andre installationer har tidligere haft svært ved at holde sig inden for reglerne, Mærsk Tyra EF og Skjold, samt Siri.
Det fremgår ikke af rapporten fra Miljøstyrelsen, nøjagtigt hvor meget grænseværdien blev overskredet med på de enkelte platforme. Men styrelsen tillægger ikke selv overskridelserne den store betydning.
Den har regnet ud, at overskridelserne betyder, at Mærsk har udledt 12 liter olie ekstra om dagen. 'Dette skal ses i relation til at Mærsk har tilladelse til dagligt at udlede 650 liter olie sammen med produktionsvandet, og at Mærsk dagligt producerer ca. 37.000.000 liter olie,' anfører rapporten.
Mærsk-direktør: »Vi har reduceret udslippet betragteligt«
Mark Wallace, direktør for de danske felter i Mærsk Olie og Gas, finder det utilfredsstillende, at Mærsk-platformene ledte mere olie ud, end grænseværdierne tillader, 13 gange.
»Vi anstrenger os altid for at undgå alle overskridelser,« siger han.
Mærsk-direktøren oplyser, at der ikke har været overskridelser af grænseværdien på Tyra EA siden september 2010. Der har desuden kun været tre overskridelser frem til udgangen af juni på andre Mærsk-installationer i den danske del af Nordsøen. Det peger frem mod en halvering i forhold til sidste år.
Ifølge direktøren skyldes succesen først og fremmest bedre kontrolsystemer. Dem har Miljøstyrelsen været med til at kræve i vinter. Først da blev der for eksempel indført krav om skærpet overvågning, når grænseværdien har været overskredet fem dage i træk.
Mark Wallace lægger vægt på, at den samlede mængde olie, som platformene sendte ud i havet, sidste år faldt markant. Gennemsnittet nåede ned på 8,4 milligram per liter på Mærsk-platformene og på 8,5 for alle platformene i Nordsøen.
I 2009 var gennemsnittet for Mærsk-platformene 13,3 mg. I år er det ifølge direktøren lykkedes at komme helt ned på 6,5 mg.
»Vi har reduceret udslippet betragteligt, at det fortsætter vi med,« siger han.
Brat fald i samlet olieledning i Nordsøen
Ifølge Miljøstyrelsen lykkedes det sidste år for første gang Danmark at leve op til miljøkravene i den aftale, OSPAR, som vi i 2001 lavede blandt Nordsø-landene. Ifølge aftalen skulle Danmarks olieudledning allerede i 2006 have været 15 procent lavere end i 2000, hvilket svarer til 222 tons.
Frem til og med 2009, hvor platformene sendte 340 tons olie ud i havet sammen med vandet fra deres boringer, har vi været meget langt fra målet. Men sidste år styrtdykkede det samlede udslip til 214 tons.
Miljøstyrelsen fremhæver, at Mærsk og de øvrige olieselskaber i den danske del af Nordsøen allerede frem til 2006 investerede 1,7 milliarder kroner i at nedbringe olieudslippet. Det svarer til 0,9 procent af oliens handelsværdi, hvilket er tre gange så høj en andel som i Norge og Storbritannien.
Alligevel har andre lande ikke haft svært ved at leve op til aftalen. Det skyldes, at mængden af vand, der kommer op af de danske felter, er steget, i takt med, at felterne gradvist er blevet tømt. Den udvikling er dog stoppet de seneste par år.
Dokumentation
