Maersk Oils nye ejer er en fransk energikæmpe med grønne ambitioner

Det er det fjerdestørste olieselskab i verden, som i mandags meldte ud, at det har kastet sin kærlighed på – i den sammenhæng – lille danske Maersk Oil og selskabets kompetencer, rettigheder og aktiviteter i Nordsøen og rundt om i verden.

For et beløb på godt 47 mia. kroner købte Total Maersk Oil og dermed også en afgørende andel af rettighederne til 90 pct. af olie-produktionen fra den danske sektor.

Læs også: Franske Mærsk-købere gør Danmark til centrum for sin Nordsø-forretning

Vi danskere husker nok mest Total for selskabets – lokalt meget upopulære – forsøg på at komme i gang med at lede efter skifergas i den danske undergrund ved Dybvad i Nordjylland. Et forsøg, som blev endeligt opgivet i juni 2016 med tilbagelevering af efterforskningstilladelsen. Men hvem er Total ellers?

På papiret er selskabets hovedaktivitet fortsat olie- og gasefterforskning og udvinding og salg af disse produkter til detailleddet via tankstationer verden over. Siden etableringen af Total i 1924 som et fransk, statsligt ejet, olieselskab, er aktiviteterne dog – via opkøb – blevet udvidet med raffinaderier og petrokemiske virksomheder samt med aktiviteter inden for flydende naturgas.

På det seneste har selskabet også intensiveret sit ejerskab i et solcellefirma samt kastet sin interesse på energilagring og fremstilling af flydende biobrændstoffer.

Sideløbende med denne udvikling har den franske stat gradvist afviklet sit engagement i selskabet, så staten ikke længere har aktier i Total.

20 procent grøn energi

Ud over det er Total også et olieselskab med en klar grøn ambition: I maj 2016 meldte selskabets direktør ud, at 20 procent af selskabets aktiviteter i 2016 skal bestå af ‘low carbon’-aktiviteter.

Med virkning fra i år har man lige­ledes ændret firmaets strategi og struktur for bedre at kunne følge op på målsætningen om at blive en »ansvarlig energivirksomhed, der vil forsyne så mange mennesker som muligt med lettilgængelig, betalelig og ren energi«.

Artiklen fortsætter under grafikken

Illustration: MI Grafik

Lars Nielsen, senioranalytiker hos miljøorganisationen Vedvarende Energi, betegner Total som værende »ikke det værste store olieselskab« set i en klimasammenhæng:

»Forud for Parisaftalen skrev Total under på det såkaldte Oil and Gas Climate Initiative, hvilket ikke alle de store olieselskaber gjorde, og selskabet forholder sig også strategisk til IEA’s såkaldte 450 ppm-­scenarie, der dog er baseret på et lidt svagere klimamål end Paris­aftalen,« siger han.

Ifølge forhenværende topdirektør i Dong Energy E&P Søren Gath-Hansen, der tidligere arbejdede sammen med Total på udbygningen af oliefeltet West of Shetland fra 2004, kan man godt regne med, at det ikke bare er tom snak:

»Total er et selskab, der handler efter det, de siger, og som tager miljø og sikkerhed meget alvorligt. Jeg husker for eksempel, at vi i forbindelse med det store gasanlæg på Shetlandsøerne, hvor Total er operatør, byggede et lager af tørv. Tørven blev fjernet under byggeriet og skal holdes fugtigt og bevares til den dag, hvor anlægget skal fjernes og området reetableres: Det gik de op i med liv og sjæl,« fortæller han og tilføjer, at de – hvad angår arbejdsulykker – er nået langt og har endnu bedre resultater end både Dong og Maersk Oil.

I stand til at tjene penge

Søren Gath betegner medarbejderne i firmaet som meget dygtige og veluddannede, og stilen i virksomheden som uformel med plads til selvstændige initiativer.

Han beskriver også Total som »et rigtigt olieselskab« – forstået på den måde, at selskabet lægger stor vægt på efterforskning og gerne vil være med til at flytte grænser for, hvor langt man kan nå med teknologien:

»Det, at de er aktive i området West of Shetland og har bygget en helt ny infrastruktur i dette område, vidner for eksempel om et ønske om at udvide grænserne for, hvor man kan lede efter olie og gas, ligesom de arbejder med teknologisk udfordrende felter som deres Elgin/Franklin-projekt, hvor højt tryk og høj temperatur stiller store krav til materialer og ekspertise,« siger han.

Total-koncernen har samtidig vist sig i stand til – som nogle af de få – at tjene penge i 2016 på deres olie- og gasforretninger efter olieprisens kollaps, og selskabet har længe annonceret, at de gik efter at bruge pengene på opkøb af mindre olieselskaber – som altså Maersk Oil.

Personlig hilsen til medarbejderne

Én af årsagerne til den gode økonomi tilskrives – ifølge diverse medier – den forholdsvis nye koncernchef, Patrick Pouyanné. Han overtog posten på en trist baggrund i oktober 2014, efter at den siddende koncern­chef, den karismatiske Christophe de Margerie, var omkommet i en flyulykke.

Men her har Patrick Pouyanné, som i øvrigt er ingeniør, altså evnet at få effektiviseret og skåret til i det store firma.

Det var også Patrick Pouyanné, som stod bag en ‘håndskrevet’ afslutningshilsen med sætningen »Welcome to the Total-family« på det brev, som samtlige ansatte hos Maersk Oil modtog mandag morgen fra deres kommende topchef – forud for at nyheden slap ud i medierne.

Total kerer sig tilsyneladende om sine medarbejdere, og det er også forhenværende koncerndirektør i Dong Energy Søren Gath Hansens klare indtryk fra samarbejdet med virksomheden, at medarbejderne var yderst stolte over og glade for at arbejde i virksomheden:

»Jeg har aldrig hørt nogle af Totals folk brokke sig over ledelsen – sådan som det ellers er ret almindeligt, når kolleger fra forskellige firmaer sidder efter fyraften og sludrer over en øl,« siger han.

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg synes Ingeniøren skulle skrive noget mere om alle de problemer Total har haft på Elgin feltet. Det er et noget fortegnet billede bare at rose dem for deres gå på mod ! Omkring boringen i Dybvad er det ikke professionelt at bruge et kemikalie man ikke har fået tilladelse til. Desuden var det langt fra det eneste punkt hvor Total omgik den VVM godkendelse de havde fået, hvilket klart fremgik af den rapport over overtrædelser som energiudvalget fik fra nabo repræsentanten der holdt oplæg på skifergas høringen i folketinget 30 nov. 2016.

  • 1
  • 2

Nu handler artiklen jo om Total generelt. Ikke om et par enkelttilfælde.

Og jeg vil mene at konklusionen er rigtigt: Som olieselskaber nu er, så er Total nok en af de bedste. Eller mindst værste, afhængig af hvordan man ser på det.

Ville du heller at det var Gazprom, Pemex, Petrobras, eller BP der overtog olieudvindingen på dansk territorium?

  • 7
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten