Maersk Oil udbygger voldsomt i Kazakhstan

25. oktober 2012 kl. 06:192
Det danske olieselskab Maersk Oil har planer om en voldsom udbygning af Donga-feltet i Kazakhstan. Første olie løber i december, men meget mere er på vej i den nye olierige region.
Artiklen er ældre end 30 dage

Senest i 2020 skal Maersk Oil producere 400.000 tønder olie om dagen. Et ambitiøst mål, for et selskab, der nu producerer 265.000 tønder om dagen. Men samtidig er det bydende nødvendigt for Maersk Oil, der dels kæmper med dalende produktion fra eksisterende felter, dels gerne vil brede sin produktion ud.

En af de største satsninger lige nu ligger i den tidligere Sovjetrepublik Kazakhstan, hvor Maersk har opereret siden 2002 i et felt kaldet Dunga. I dag er produktionen på cirka 7.000 tønder om dagen, men den skal øges til mere end 30.000 tønder allerede fra 2017.

»Det er ambitiøst, men vi mener selv, at vi kan nå det«, siger Peter Holding, der er chef for forretningsudvikling og har mere end 20 års erfaring fra Kazakhstan og Turkmenistan.

»Vi har de midler, der skal til, og der er masser af kapital til rådighed, når vi kan retfærdiggøre investeringerne. Det er ikke et problem her i Kazakhstan«, siger Peter Holding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingeniøren er sammen med en lille gruppe danske og udenlandske medier inviteret til Kazakhstan for at se nærmere på Maersk Oils første projekt som operatør af et onshore-felt.

Konkret handler det om en massiv udbygning af produktionen fra Dunga-feltet, der ligger 16 kilometer fra Det Kaspiske Hav. Her, midt på en sandstøvet slettegrund mellem tørt græs, vildtgående heste og knastør kamellort, findes værdierne under sandet, ikke over. Til gengæld er der tale om meget store værdier, først og fremmest olie, og Maersk har planer om for alvor at sætte snablen i sandet for at hente værdierne op.

De kommende år vil det danske selskab investere en milliard dollars i at udbygge feltet i det, man kalder fase 2. Det sker med nye 198 brønde i et felt, der har et areal på 40 kvadratkilometer. De første brønde er allerede klar og venter kun på, at infrastrukturen bliver klar. First Oil, som det kaldes, når de sorte dråber bliver produceret, sker efter planen den 1. december i år.

»Kazakhstan er unik, fordi der er både er produktion, en meget stor udvikling af feltet og masser af fremtidigt potentiale«, siger Troels Albrechtsen, der er øverste chef for teknologi og projekter hos Maersk Oil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når projektet er skudt rigtigt i gang fra 2013, vil i alt fire rigge bore brøndene. Det tager 16 til 21 dage fra start, til boringen er lukket, hvorefter riggene flyttes til et nyt sted i feltet.

I alt vil der være 800 lokale ansatte fra forskellige underleverandører samt cirka 400 lokale Maersk Oil-ansatte være i sving, når projektet for alvor er oppe at køre.

Men her stopper det ikke. Efterforskningsboringer i yderkanten af områderne har vist, at der er masser af olie, som bare venter på at blive pumpet op.

Det er planen, at Dunga i alt skal levere i omegnen af 43.000 tønder olie af fin kvalitet, når hele udbygningen er i gang, og alle brønde inklusive fase 3 er i drift.

Maersk Oil har været aktive i Mangyshlak-bassinet, som det hedder, siden 2002.

Andre har være på spil her før, men uden at det er blevet til den store produktion. Det er lykkedes for danskerne at knække koden for feltet med forbedret seismisk forståelse af undergrunden. Derfor er det lykkedes for danskerne at finde det fulde potentiale her, hvor ingen andre kunne, og siden har bassinet vist sig at være endda rigtig interessant.

Danskerne er allerede i tætte forhandlinger med myndighederne om tre yderligere licenser i regionen i andre bassiner, et af dem 800 kilometer væk fra Aktau, hvor danskerne i dag holder til. Potentielt vil det udmønte sig i de tre efterforskningsboringer næste år.

Lars Nydahl Jørgensen, der er øverste chef for efterforskning, bekræfter interessen, men vil ikke udtale sig nærmere om, hvor de ligger, eller hvad potentialet er. Blot siger han:

»Vi vil gerne udvide mere i bassinet og uden for. Vi evaluerer løbende hele regionen og holder ugentlige møder om fremskridtet i de forskellige projekter, så området er meget aktivt. Så meget kan jeg sige.«

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
25. oktober 2012 kl. 22:35

400.0000 tønder olie,hvor mange tons co2 kan den olie producere til atmosværen

Humme! 1 tønde er 159 l eller 400.000 tønder er 63 mio l. Hvis det antages halvdelen af råolien kan omsættes til dieselolie efter raffinering ( et skud) som indeholder 10 Kwh/l så er der tale om 630.000 Mwh energi som udleder 19.000 ton co2

1
25. oktober 2012 kl. 07:23

400.0000 tønder olie,hvor mange tons co2 kan den olie producere til atmosværen