Maersk Oil: Tyra kan fornys på flere måder

Inden for i år vil Mærsk og de øvrige partnere i DUC – i dialog med den danske stat – afgøre, om man vil udnytte de resterende, betydelige mængder naturgas i Danmarks største gasfelt, Tyra-feltet. Og hvordan det i givet fald skal foregå.

Feltets eksisterende platforme og behandlingsfaciliteter, som behandler cirka 90 pct. af den danske naturgasproduktion fra flere forskellige felter, kan nemlig ikke mere bruges, som de er, fordi kalkfeltet under platformene synker.

Det meldte Mearsk Oil ud i dag, og chefen for Maersk Oil Danmark, Martin Rune Pedersen, uddyber over for Ingeniøren:

»Vi har de seneste 15 år investeret cirka 1 mia. kroner i at forstærke strukturen på platformene på det synkende felt, og det går ikke mere. Derfor er vi nødt til at lukke de eksisterende faciliteter ned inden for kort tid, og det har vi så meldt ud,« siger han og tilføjer, at EU kræver en sådan udmelding.

Læs også: Mærsk: Investeringer i Nordsøen fortsætter mange år endnu

Om det så også betyder, at DUC og den danske stat må vinke farvel til resten af gassen – hvoraf der er cirka 25 pct. tilbage nede i dybet – det er det, som DUC og de relevante myndigheder skal finde ud af i løbet af 2016:

»Vi kigger på forskellige tekniske løsninger, og der kan både blive tale om noget helt nyt og om en kombination af noget gammelt og noget nyt,« siger Martin Rune Pedersen – og mere konkret vil han ikke blive på nuværende tidspunkt.

Læs også: Hejre-lukning får dansk olieproduktion til at dale tidligere

Men han vil gerne sige, at de fremtidige rammebetingelser – for eksempel skat – er med til at afgøre, om investeringen i nye installationer kan blive rentable.

»Det er lige præcis alle de her faktorer, der skal diskuteres, og som indgår i det igangværende arbejde med at finde den bedste løsning for os og for den danske stat,« siger han.

Fra Tyra-platformen ligger også en gasledning til Holland, kaldet Nogat.

Den kan ifølge Martin Rune Pedersen være en mulig vej til fortsat at eksportere associeret gas fra de sydlige oliefelter under en genopbygningsperiode.

Hvis man ender med at beslutte at genopbygge Tyra-faciliteterne, vil det eksisterende gasrør fra Tyra til Nybro-behandlingsanlægget i Jylland ifølge Maersk Oil-chefen stadig indgå som en del af infrastrukturen.

Ved udgangen af 2014 havde Tyra-feltet produceret 40 pct. af al naturgas, der er hevet op af den danske undergrund i Nordsøen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten