Maersk Oil stopper CO2-lagringsprojekt

Der er ikke nok CO2 til, at det giver mening at arbejde med CO2-lagring i Nordsøen.

Det siger underdirektør i Maersk Oil Franz Willum Sørensen.

»Det er for svært at skaffe CO2, og derfor bremser vi projektet, indtil der er skabt klarhed om dette område,« siger han til Børsen.

CO2-lagring var ellers set som den teknologi, der kunne hjælpe med til at suge de sidste rester op af den danske undergrund i Nordsøen, fordi injiceret CO2 ændrer oliens egenskaber i undergrunden, så den lettere flyder mod brøndene.

Problemet er, at kraftværkerne ikke har fået sat gang i de projekter, hvor de skulle indfange den CO2, som Maersk Oil skulle bruge. Og det er store mængder.

I en analyse fra 2003 estimerede eksperter fra blandt andet Geus, at der i de danske felter skal bruges i alt 628 millioner ton CO2. Det svarer til 28,3 millioner kubikmeter CO2, der hver eneste dag skal injiceres i undergrunden over en periode på 30 år.

Der er eller masser af olie endnu. Ifølge Energistyrelsens seneste fremskrivning kan Danmark være mere eller mindre selvforsynende i årtier endnu.

Problemet er bare, at det bliver en gigantisk teknologisk opgave at hente olien op fra undergrunden, og CO2-lagring var set som den primære kilde til at suge mere olie op.