Mærsk kastede alt op i luften: Her er fremtidens containerskib

Plus1. marts 2022 kl. 14:076
Mærsk kastede alt op i luften: Her er fremtidens containerskib
Illustration: Mærsk.
Væk med stor bulb og ind med lodret stævn og metanoltanke. De nye miljøvenlige container­skibe fra Mærsk tager skibs­design i en helt ny retning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hele sidste år nærmest væltede det ud med grønne ambitioner fra et af verdens største rederier. Mærsk har valgt at træde et skridt frem i processen mod mere bæredygtig skibsfart ved at annoncere 12 nye store container­skibe, der skal drives af grøn metanol.

Og i stedet for at gå videre med et design, som mange kender fra Triple E-serien, der blev lanceret i 2013, har Mærsk kastet hele paletten af muligheder op i luften og fundet frem til nogle løsninger, der klart vil adskille de nye skibe fra, hvad der i dag sejler rundt på verdenshavene.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
4. marts 2022 kl. 11:08

Men skibet kan indeholde nogle få ekstra containere...

Til gengæld vil det give havudsigt fra messe og alle kahytter, det er ikke særligt spændende at have udsigt til en stak containere, som på dagens skibe. Og det meste sejlads foregård trods alt på relativt roligt farvand.

På Emma-serien med hus oven på maskinrummet, placerede man så hvidt muligt kahytterne med udsigt til siden, nogle fik så udsigt til redningsbåden. Men på nyere typer som trible-E, med delt overbygning, er det ikke muligt

4
2. marts 2022 kl. 13:57

Nu er jeg ikke skibsdesigner men det er nok begrænset hvor meget et 350 meter langt skib vipper i den retning.

https://www.youtube.com/watch?v=P5HZvg0M2Xk

Clemmentine Mærsk ca. 350 m oa, der er ~250 m fra styrehus til stævn.

De containerer der har fået fronten trykket ind, oven over bølgebryderen, det er fra ca. 20 m over vandlinjen, og opefter.

Så det er absolut et problem man må forholde sig til. Det mest positive er nok at kaptainen vil være tilbøjelig til at slå ned i fart, før end på et traditionelt skib.

Det er et almindeligt problem på skibe med hus for. Det sker engang imellem at hæktravlerer og supplybåde får smadret styrehusfronten. Color Lines Superspeed har fået smadret styrehusviunduer 2-3 gange, på dæk 9, ~20 m over vandlinjen.

3
2. marts 2022 kl. 09:44

Ved høj søgang må det alt andet lige være noget ubehageligt at være så langt fra center af skibet. Stævnen har den værste effekt af pitch. Kan man ikke risikere at de ikke kan sove i flere dage ved en storm, eller bryder reglerne og indretter kabiner midtskibs.</p>
<p>Skal overbygningen forstærkes når den nu kan dykke ned i en bølge?

Nu er jeg ikke skibsdesigner men det er nok begrænset hvor meget et 350 meter langt skib vipper i den retning. Med hensyn til forstærkning så er situationen vel ikke anderledes en for fx. krydstogtskibe der også har beboelse oppe i front. Og med en smule finesse kan overbygningen lavet en del mere aerodynamisk end blot en stabel containers. Det betyder sikkert ikke det store til daglig men i en storm?

2
2. marts 2022 kl. 06:35

Det har jeg også spekuleret over. Hvordan designet vil klare sig, når sikebet bliver ramt af en monsterbølge?

1
1. marts 2022 kl. 23:36

Ved høj søgang må det alt andet lige være noget ubehageligt at være så langt fra center af skibet. Stævnen har den værste effekt af pitch. Kan man ikke risikere at de ikke kan sove i flere dage ved en storm, eller bryder reglerne og indretter kabiner midtskibs.

Skal overbygningen forstærkes når den nu kan dykke ned i en bølge?