Mærsk har været halvandet år om at få styr på 450 tons lavradioaktivt affald, som står nær havnen i Esbjerg. Det skriver Danmarks Radio.
Sundhedsstyrelsen gav den 15. juli 2016 Mærsk Oil otte påbud om, at oliefirmaet ikke opbevarede det radioaktive affald sikkert. Blandt andet viser billeder, at tønderne, hvori affaldet blev opbevaret, ofte var rustne eller gennemtærede.
Udsættelse efter udsættelse efter udsættelse
Mærsk skulle efterleve påbuddene senest 1. september 2016, men senere samme måned kritiserede Sundhedsstyrelsen Mærsk for at have overskredet mindst fire deadlines, og gav en fornyet frist på den 1. november 2016.
Heller ikke den deadline kan Mærsk overholde, og endnu engang får Mærsk lov til at vente med at efterleve nogle af påbuddene til den 17. marts 2017.
I mellemtiden gennemgår firmaet angiveligt en større organisationsændring, hvorfor de skriver til Sundhedsstyrelsen, at:
»Vi har i mandags gennemgået en betydelig organisationsændring, hvorved vi har måttet sige farvel til 145 kolleger, blandt dem operationelle folk i relation til NORM (radioaktivt affald, red). Ref. behagelig telefonsamtale med Peter d.d. vil jeg bede om venlig overbærenhed for opfyldelse (…) vedr. gældende påbud,« skrev en seniorjurist i Mærsk Oil ifølge DR til Sundhedsstyrelsen den 2. februar 2017.
Analyse sættes i gang
Derfor lykkedes det heller ikke denne gang for Mærsk at efterleve flere af påbuddene, og den 31. marts skriver Sundhedsstyrelsen, at Mærsk Oil har overskredet sine deadlines endnu engang:
»Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS) gør herved Mærsk Olie og Gas A/S opmærksom på, at deadline for opfølgning på dele af påbud 3, 4, 5, 6 og 7 af 5. juli 2016 med senere fristforlængelser er overskredet,« skriver en embedsmand ifølge DR i et brev til Mærsks hovedkontor, og fortsætter:
»SIS gør Mærsk Olie og Gas A/S opmærksom på, at en manglende opfyldelse Sundhedsstyrelsens krav kan straffes med bøde, jf. til enhver tid gældende love og bekendtgørelser på NORM-området.«
Først den 8. maj bekræfter myndigheden, at store mængder af den afgørende dokumentation er landet på deres skrivebord, og at de otte påbud i vid udstrækning i dag efterleves. Dog har Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Mærsk Oil besluttet, at der skal gennemføres en større analyse af Mærsks radioaktive affald. Den ventes først færdig i 2019.
Mærsk skriver i et skriftligt svar til Danmarks Radio, at »Mærsk Oil håndterer norm-affald i overensstemmelse med lovgivningen. Området overvåges tæt af myndighederne, og vi følger deres anvisninger. Vi er regelmæssigt i dialog med myndighederne omkring norm, og vi har implementeret en række tiltag for at forbedre håndteringen af vores norm-lager,«
NORM-betegnelsen (Naturally Occurring Radioactive Materials) dækker over naturligt forekommende radioaktive materialer, men kan under håndtering og opbevaring spredes i miljøet, hvorfor myndighederne betragter det som en 'åben radioaktiv kilde'.
Affaldet er typisk et produkt af selve produktionen, hvor væsker fra reservoirer bærer sulfater op til overfladen.
Og netop grundet den potentielle miljø- og sundhedsfare, kræves NORM-affaldet håndteret som radioaktivt affald.
