Mærsk forurener mere end firmaet oplyser

Mærsk Olie og Gas har i to år udledt væsentligt mere spildolie i havet, end firmaet har opgivet til myndighederne. Det kommer frem nu, fordi Miljøstyrelsen har modtaget et anonymt tip, skriver politiken.dk.

Mærsk oplyste selv, at der i 2009 blev lukket 184 ton spildolie ud i havet. Det tal kommer fra måleudstyr på olieplatformene, som imidlertid ikke blev justeret efter forskrifterne. Men interne dokumenter viser, at den reelle udledning var 72 procent større, nemlig 317 ton.

Den fejlagtige angivelse til myndighederne var lige så forkert i 2008. Miljøstyrelsen ser med stor alvor på de urigtige meldinger, og Mærsk Olie og Gas har fået en påtale.

Internt registrerer Mærsk Olie og Gas præcist, hvor mange olierester og kemikalier, der lukkes ud i Nordsøen. Men over for myndighederne er historien mere pæn - her kommer tallene fra forkert justerede måleinstrumenter, som kun viser godt halvdelen af forureningen. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

Sagen kommer frem kort efter afsløringen af, at firmaets helikopterafdeling i Esbjerg sendte advarsler til olieplatformene, når de opdagede, at miljøkontrollens overvågningsfly var på vej ud for at tjekke platformene. Det kunne de, fordi overvågningsflyets piloter indsender detaljerede flyveplaner, før de flyver ud over Nordsøen. Og de flyveplaner havde helikopterafdelingen mulighed for at opfange i god tid.

Dokumentation

Politikens artikel om oliespildet
Politikens artikel om flyveplanerne

Emner : Forurening