Mærsk finder olie mellem Harald og Svend

Et konsortium med Mærsk i spidsen har fundet kulbrinter i fem kilometers dybde i en boring foretaget midt mellem gasfeltet Harald og oliefeltet Svend i den vestligste del af det danske område i Nordsøen.

Boringen - som hedder Xana-1X - blev udført som en lodret boring på 68 meter vand i december 2014, og den ’påviste tilstedeværelsen af kulbrinter i såkaldt Øvre Jura sandsten’ 5.071 meter under havets overflade, som det hedder i en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

I forbindelse med boringen gennemførte man et omfattede data- og prøveindsamlingsprogram for yderligere at kunne karakterisere fundet, og olieselskaberne bag boringen skal nu vurdere resultaterne nærmere.

Det indebærer blandt andet udarbejdelse af en plan for yderligere undersøgelser, før man tager stilling til, om kulbrintefundet kan udnyttes kommercielt.

Vanen tro er det så godt som umuligt at lokke flere informationer eller vurderinger af fundets betydning ud af nogen.

Mærsk Oile, som er operatør på projektet, siger selv i en pressemeddelelse, at der var tale om en high temperature high pressure-boring, og at parterne nu er i gang med at vurdere de tekniske og kommercielle konsekvenser af opdagelsen og kigge på potentiel opfølgning.

Læs også: Ny slags Maersk-boring på 5.000 meter med kæmpe tryk

Ifølge Energistyrelsens årsrapport 2013 om olie og gas er der tidligere boret 11 efterforskningsboringer i Øvre Jura-lagene, hvor ’nyere efterforskning har vist opmuntrende resultater’, som man skriver. Ligesom tre eksisterende felter – Hejre, Svanen og Ravn – baserer sig på fund i Øvre Jura-lagene.

Læs også: Så er understellet til Dongs avancerede platform på plads i Nordsøen

Mærsk er som nævnt operatør på licens 5/95. De øvrige partnere på licensen er Dong E&P, Nordsøfonden, Noreco Oil og Danoil Exploration.

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det bliver spændende at se om dette felt er muligt at udnytte kommercielt!

Hejre-feltet lugter efterhånden mere af et prestige end et kommercielt projekt og Dong har allerede leveret deres licens på Svane-feltet tilbage trods det enorme gaspotentiale, fordi Dong vurderede at forekomsten er for dyr at udvinde.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten