Maersk borer ned i 176 grader varme oliefelter med tryk på 1.300 bar

Danske Maersk Drilling og den britiske oliegigant BP går sammen i et partnerskab, der skal sikre teknologien til at bore efter kulbrinter på de dybestliggende felter og på meget dybt vand.

Ifølge en pressemeddelelse fra Maersk Drilling bliver der tale om en ny type borerigge, der kan operere i det, man kalder HPHT-felter.

»Vi er stolte over at indgå i det partnerskab med BP og ser det som en anerkendelse af vore teknologiske kompetencer,« siger administrerende direktør Claus V. Hemmingsen i meddelelsen.

HPHT står for high pressure/high temperature og er en fagterm for en type felter, der kommer flere af, i takt med at de lettilgængelige reservoirer tømmes for kulbrinter.

Ifølge Maersk går grænsen for det tekniske mulige i dag ved godt et tryk på godt 1.000 bar og temperaturer lige på den anden side af 120 grader. De nye rigge skal kunne operere under tryk på over 1.300 bar og i temperaturer over 176 grader.

Det kræver udviklingen af helt nye systemer, der skal øge besætningens øjeblikkelige bevidsthed om operationerne i det, man kalder situational awareness. De nye felter stiller store krav til udstyret, der bliver udsat for voldsomme påvirkninger. Det gælder ikke mindst følsom elektronik, der skal fungere i det barske miljø flere tusinde meter under havbunden.

Det kræver forbedringer af selve riggens strukturer, mekaniske komponenter i det man kalder blowout preventer (BOP) samt rørføringer.

Netop BOP'en svigtede, da BP's platform Deepwater Horizon nærmest eksploderede i Den Mexicanske Golf for knap to år siden og medførte en af verdens hidtil værste oliekatastrofer. Her var der ikke tale om et HPHT-felt, men derimod en boring på meget dybt vand.

Læs også: BP's katastrofale koks hedder BOP og vejer 450 ton

I HPHT-felter er trykket højere. De er blevet et varmt emne og fik uheldig opmærksomhed, da Total i 2011 fik en lækage på Elgin-feltet i den britiske del af Nordsøen. Lækagen skyldtes blandt andet manglede kendskab til påvirkningerne i undergrunden ved HPHT-felter og endte først efter flere måneders lækage af gas stil omgivelserne.

I Danmark er der endnu ingen produktion fra HPHT-felter. Det er dog på vej med Dong Energys Hejre-felt, der netop nu er under udbygning.

DTU et stort projekt sammen med industrien, hvor man søger at udvikle de værktøjer, der skal sikre indvinding fra de dybtliggende felter. Blandt parterne er Dong Energy og Maersk.

Dokumentation

Meddelelse fra Maersk Drilling