Mærkværdigt fund af gift-kugler i grønlandske floder
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mærkværdigt fund af gift-kugler i grønlandske floder

Sø-tomaterne lurer lige under overfladen i de grønlandske floder. Illustration: Jessica V. Trout-Haney

Hvis du gik og troede, at det kolde vand i Grønlands floder var sundt at drikke, så kan du godt tro om igen.

I flere floder har forskere nemlig gjort en opsigtsvækkende opdagelse; såkaldte søtomater; kugler af cyanobakterier på størrelse med æbler, er fundet i tusindvis i enorme kolonier, der er op til 25 år gamle.

De dækker hele flodbunden og producerer så store mængder af den leverskadelige gift mikrocystin, at det kan måles tydeligt i vandprøver.

Søtomaterne er aldrig fundet i så store kolonier før, og de overrasker især forskerne, fordi giftproducerende cyanobakterier typisk er forbeholdt varmt vand som koralrev, hvor der er langt flere næringsstoffer.

Klarer sig med få næringsstoffer

Selvom der er tale om bakterier, så indeholder de et specielt fotosyntese-pigment i deres cytoplasma, som gør, at de kan foretage netop fotosyntese. De er også i stand til at bruge atmosfærens kvælstof, og denne kombination gør, at de er særdeles godt tilpassede til et miljø med få næringsstoffer i vandet.

Søtomaterne er blevet undersøgt af forskere fra Dartmouth College i Hanover, USA, der blandt andet har undersøgt bakteriekolonierne fra kanoer udstyret med kameraer. Bakterierne er fundet i området omkring Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord), og giften mikrocystin er fundet i samtlige 19 floder, der blev undersøgt.

Emner : Bakterier
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De er garanteret ældre end 25 år og at forskere bliver overraskede idag er ikke så overraskende..

 • 5
 • 0

Som beboer i Kangerlussuaq kan jeg fortælle at de nævnte sø-tomater findes i små stillestående søer som bliver varmet godt op i løbet af sommeren. De findes så vidt jeg ved ikke i floder og der er simpelthen ikke 19 floder i Kangerlussuaq området, så helt korrekt er artiklen ikke.
Jeg har selv talt med en af de amerikanske forskere der forskede i netop disse her kaldte sø-tomater og de undersøgte netop i små stillestående søer hvor disse forefindes.
Men artiklen giver da lyst til at høre mere fra forskerne når de kommer til Kangerlussuaq igen denne sommer.

 • 11
 • 0

Helt ny er "opdagelsen" ikke...
http://www.rosborg-gym.dk/fileadmin/Arkiv/...


Hvis du læser boksen 'Mere om sø-tomater' så er der en henvisning der hedder "Læs om forskernes ekspedition i 2013". Der er helt klart tale om præcis samme ekspedition som gymnasieeleverne fra Vejle har været gæster på. Så det er stadig forskernes opdagelse der bliver beskrevet af eleverne fra Rosborg.

Der er vel ikke noget underligt i at tidsrummet fra feltarbejde til dagbogsartikel er meget mindre en tidsrummet fra feltarbejde til populærvidenskablig gengivelse af peer reviews artikler?

 • 4
 • 0

Pressen har et stort ansvar for vidensniveauet hos folk. Når Ingeniøren bruger et blikfang som "Hvis du gik og troede, at det kolde vand i Grønlands floder var sundt at drikke, så kan du godt tro om igen." så er man med til at sprede uvidenhed. Ærgerligt at sensationsjournalistikken findes selv på seriøse fora.

Vandet i grønlandske elve er af høj kvalitet. Vi er altid blevet advaret mod at drikke stillestående vand. Generelt kan man sagtens nyde det friske vand der løber i naturen. Fornuften siger også, at der tæt på beboede områder er risiko for forurening.

 • 5
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten