Mærk dine ejendele med dna

Sikkerhedsindustrien har taget et nyt våben i brug i forsøget på at forhindre indbrud og tyveri. Det hedder dna-mærkning.

Dna-mærkning forgår ved, at man smører lim på sine ejendele, der indeholder syntetisk dna, som er fremstillet i et laboratorium men besidder samme individuelle kode som et rigtigt dna. Enderne på dna-strengen er så smeltet sammen, så koden ikke kan brydes af tredjepart.

Da limen indeholder syntetisk dna, betyder det, at selvom der kun er den mindste smule lim tilbage på tyve­kosterne, kan det sendes til laboratorieanalyse og dna-koden matches med den kunde, der har købt dåsen med lim med den pågældende dna-kode. Limen kan ikke ses med det blotte øje, men lyser op under ultraviolet lys, hvis politiet i efterforskningsøjemed lyser på det med en ultraviolet lampe.

Derudover indeholder limen små kugler på størrelse med et knappenålshoved. På kuglerne i hver flaske lim står et registreringsnummer og virksomhedens telefonnummer, som kan aflæses, når det forstørres 20 gange. Tanken er så, at politiet kontakter distributøren af produktet, der har adgang til en database, hvor registreringsnummeret passer med en kunde, så tyvekosterne kan spores.

På vej i Danmark

Dna-mærkning er ved at blive stort i Storbritannien, hvor man på vej ind til virksomheder og hele beboelsesområder hilses velkommen af et stort skilt, der advarer om, at her er ejendelene mærket med dna.

I Danmark går det noget langsommere. En af de danske distributører af mærkningslimen, Stig Andersen, oplyser, at han indtil nu har solgt produktet i Danmark til et par hundrede private kunder og virksomheder. En dåse lim til ca. 50 mærkninger koster 980 kr..

Chefkonsulent i forsikringsselskabernes og pensionsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, Bo Balsmidt, der vejleder om sikring og forebyggelse i forhold til bl.a. indbrud, kender godt dna-mærkning som en måde at sikre sine ejendele på.

»Vi anbefaler kraftigt, at man mærker sine ejendele, men vi vil ikke anbefale en bestemt type mærkning frem for andre. Det er godt, at der er mange forskellige typer af mærkning. Det forvirrer tyven,« siger Bo Balsmidt.

Og bruger man udelukkende den nye dna-mærkning kan man heller ikke være sikker på, at det i sig selv hælper politiet til at finde den rette ejermand, siger pressekoordinator i Nordsjællands Politi, Henrik Suhr.

»Vi undersøger ikke pr. automatik alle koster med ultraviolet lys. Vi får meget store mængder ind og det er et enormt arbejde at registrere hver enkelt lille sølvske, med de ressourcer vi har nu. Vi ville dog nok undersøge f.eks. malerier eller tæpper med ultraviolet lys,« siger Henrik Suhr.

Andre mærkningsformer er kemisk mærkning, hvor man ætser mærkningen ned i varen, brændemærkning eller mekanisk mærkning ved indgravering eller ridsning.