Mænds forsøg på at spille karl-smart ligger i generne

»Se mig. Jeg drikker fem øl i timen, danser på bordene og nakker dem, som kigger skævt til mig.«

Sådan lyder det ind imellem fra danske mænd, der skal imponere pigerne på diskoteket. Men når tømmermændene rammer næste morgen, kan fyrene nu undskylde deres opførsel med, at det ligger i generne.

Observationer af chimpanser ved landsbyen Bossou i Guinea i Vestafrika har bekræftet forskerne i, at hunnerne vælger de hanner, som har den mest modige og dumdristige opførsel.

Blandt chimpanserne samler hannerne papayaer ind fra toppen af træer for at kunne imponere hunnerne, som de bagefter tilbyder frugterne.

Til gengæld stiller hunnerne op til parring, og sørger for at hannerne er pænt soigneret, viser tre års observationer af chimpanser foretaget af en gruppe forskere fra USA, Storbritannien, Portugal og Japan, der har fået deres opdagelse publiceret i tidsskiftet Plos One.

Hunerne flokkes om de modigste hanner

Chimpanserne i området har ellers nem adgang til andre frugter i skoven på kun seks kvadratkilometer, men disse bliver næsten aldrig delt med hunnerne.

Især tre hanner i flokken går derimod jævnligt på jagt efter særlige frugter, specielt papayaer. Jo farligere og jo tydeligere de er at følge for resten af flokken, når de klatrer op i toppen af træerne, jo større sandsynlighed er der for, at de deler frugten med hunner i den reproduktive alder.

Især én hun får mange frugter af de tre hanner, og hun er samtidig deres mest populære parringspartner.

Magevalg afhænger af indsats

Hunnerne tager altså ikke kun madens værdi, men også indsatsen og risikoen i betragtning, når de skal vælge en mage, konkluderer forskere, der mener, at observationerne er et bevis for, at mænds forførende dumdristige opførsel har basis i evolutionen.

Også studier af chimpanser i zoologiske haver har vist, at hannerne bytter det bedste mad væk for sex og pleje. Ligesom andre observationer i naturen har vist, at hanner også bruger jagtbytte til at opbygge koalitioner og belønne allierede.

Dokumentation

Artikel i PLoS ONE
Side om chimpanserne ved Bossou

Emner : Evolution
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Se nu er der forskel på at drikke 5 øl i timen og slås..eller samle fine frugter til pigerne. Jeg er ikke sikker på at ham med de fem øl i timen får "gevinst". Jo måske af en der også kan drikke fem øl i timen..og så skal det jo nok gå?? Nej det er ikke den gode fremtid de får. Jeg syntes det var sjovt at læse, men det har vi da vidst længe..pigerne altså. Det er godt at have en mage som vil være med til at holde sammen på tingene. Det ved aberne åbenbart også. Er det så en der vil gå igennem ild og vand for at holde sammen på sin familie, kan man jo godt være lidt sød. Det er en del af spillet, for at formere arter. Formålet med hanner og hunner. Det er nu ikke helt tosset fundet på...eller udviklet.

  • 0
  • 0

Tor Nørretranders har skrevet denne bog om emnet. Han drager lignende konklutioner, men er nok noget optimistisk på grænsen til utopisk, hilser Tyge

  • 0
  • 0

Se nu er der forskel på at drikke 5 øl i timen og slås..eller samle fine frugter til pigerne. Jeg er ikke sikker på at ham med de fem øl i timen får "gevinst". Jo måske af en der også kan drikke fem øl i timen

Den er nok fra dengang våren gik gennem Nyhavn og sorte Rudolf kunne danse. I dag er det jo brandmænd, der topper listen. http://ing.dk/artikel/80720

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten